Home Kinderstoel Eetstoel baby kopen tips

Eetstoel baby kopen tips

0
Eetstoel baby kopen tips

De juiste eetstoel baby kan het voeden van een hongerige baby voor beide partijen meer genietbaar maken. Maar met zoveel features, stijlen en materialen beschikbaar (en uiteraard het beschikbare budget) kan het lastig zijn om de juiste baby eetstoel te kopen.

Het belangrijkste is dat je een stevige, stabiele eetstoel baby kopen gaat die tegen zwaar gebruik, knoeipartijen en regelmatig schoonmaken kan. Je moet ook overwegen of je een baby eetstoel wilt voor alles in huis of een multifunctioneel model die je met je mee kan nemen. Misschien geef je wel de voorkeur aan een stoel die aangepast kan worden wanneer je kind groter wordt, vanaf een baby tot een schoolkind.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte eetstoelen volgens:

Om ervoor te zorgen dat je eetstoel aan je behoeften voldoet, is het een goed idee om deze persoonlijk uit te testen in een winkel. Middenklasse modellen bieden vaak een goede waarde en kunnen je mogelijk de beste combinatie van handige features geven. Gebruik dit artikel om je zoektocht makkelijker te maken, zodat je de veiligheidsfeatures en design factors die mogelijk belangrijk voor je zijn goed begrijpt.

 

Eetstoel baby kopen gids:

De feiten over eetstoelen

Eetstoelen zijn over het algemeen bedoeld om vanaf baby tot drie jaar te gebruiken. Het maximale gewichtslimiet is 23kg, maar dit verschilt per model. Hieronder zullen we een aantal belangrijke factoren opnoemen die je moet overwegen wanneer je op zoek gaat naar een eetstoel baby.

 

Veiligheid voorop

Veiligheidsfeatures is een van de belangrijkste punten die je moet overwegen. Kijk of de volgende primaire componenten aanwezig zijn: kruis paal, vijfpuntsgordel en wielen die je op de rem kan zetten (of een stoel die helemaal geen wielen heeft). Als het daarnaast een eetstoel is die je in elkaar kan klappen, dan moet je ervoor zorgen dat je vingers hier niet makkelijk tussen kunnen komen.

 

Stijl en design

Van conventioneel tot modern, eetstoelen zijn beschikbaar in een hoop verschillende stijlen die je decor in huis aanvullen. Sommige zijn functioneel met: aanpasbare eetbladen die in de vaatwasser kunnen, zitjes die je achterover kan kantelen wat erg handig is om de fles te geven en zitjes die verstelbaar in hoogte zijn om met je baby mee te groeien. (Het aanpassen is net zo handig voor een ouder, omdat je de hoogte zo aan kan passen dat je je baby makkelijk kan voeden). Andere stoelen zijn erg praktisch, zoals eetstoelen die omgebouwd kunnen worden tot een zitverhoger wanneer je kind daar klaar voor is. Als je weinig ruimte hebt, dan doe je er goed aan om een stoel te overwegen die je in elkaar kan klappen of kleinere afmetingen heeft.

 

Certificering is het beste

Je moet ervoor zorgen dat de eetstoel die je wilt kopen voldoet aan de vastgestelde EU richtlijnen. Als je een houten stoeltje koopt en ervoor wilt zorgen dat rekening is gehouden met bosbeheer, dan is een stoel met een FSC certificering een must. Probeer te vermijden om goedkope eetstoelen uit China te kopen, aangezien deze niet voldoen aan de EU richtlijnen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte eetstoelen volgens:

Goedkoopste Eetstoel Baby

 

Assemblage en retourneren

Je weet mogelijk niet zeker welke eetstoel het beste bij je kind past totdat je deze uitprobeert. Zorg ervoor dat je het bonnetje goed bewaart. Was de eetstoel een cadeau? Vraag dan om het bonnetje of vraag de persoon om deze goed te bewaren, zodat je het stoeltje kan retourneren. Veel eetstoelen worden niet volledig geassembleerd geleverd en hebben mogelijk meer onderdelen dan je zou verwachten of zijn lastig om in elkaar te zetten. Als je niet erg handig bent op dit gebied, dan is het misschien een goed idee om een eetstoel te kopen die volledig geassembleerd geleverd wordt.

 

Denk goed na voordat je tweedehands koopt

We raden af om tweedehands stoelen te kopen of ontvangen. Doe je dit wel, zorg dan dat je de naam van het model en de fabricagedatum weet, welke je op de stoel zou moeten kunnen vinden. Controleer dan vervolgens of de stoel niet teruggeroepen is. Je weet voor de rest niet hoe de vorige eigenaar met de stoel is omgegaan en zodoende breng je je baby mogelijk onnodig in gevaar.

 

Types baby eetstoel

Eetstoelen zijn vandaag de dag op technologisch gebied flink ontwikkeld en sommige van de nieuwste modellen zitten vol met features. Hieronder zullen we de modellen bespreken waar je uit kan kiezen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte eetstoelen volgens:

 

Traditionele eetstoel baby

Deze categorie bevat basis tot high-end modellen. Deze zijn allemaal bedoeld voor gebruik in huis en zijn niet gemaakt om mee te nemen op vakantie of visite. Basis modellen zijn erg handig om bij het huis van opa en oma te laten staan.

Voordelen

 • De duurdere modellen hebben vaak een slankere en mooiere uitstraling.
 • Sommige hebben een high-end textiel of stijl en bieden grotere aanpasbaarheid.
 • Er is een eindeloze selectie van modellen, materialen en features.

Nadelen

 • High-end modellen leveren niet noodzakelijk de beste kwaliteit (goedkopere modellen kunnen net zo duurzaam zijn).
 • Houdt je ogen open voor uitstekende of wijde poten waar je over kan struikelen.
 • Groeven in het plastic van het eetblad of zitje kunnen een plek worden waar vuil en voedsel ophoopt.
 • Dubbele gordel nodig, aangezien deze moeilijker los te maken is.

Beste Eetstoel Baby kopen

 

Multifunctionele eetstoel baby

Deze eetstoelen hebben een base en zitje met een eetblad. Wanneer nodig kan je het zitje verwijderen van het frame (met of zonder eetblad) en vastmaken aan een standaard stoel om te fungeren als een zitverhoger. Wanneer je kind ouder wordt kan het eetblad verwijderd worden en de base van het zitje dichter bij de tafel gezet worden, zodat je kind aan de tafel kan eten.

Voordelen

 • Je kan mogelijk één eetstoel voor twee kinderen gebruiken, waarbij de base voor het oudere kind is en de zitverhoger voor de jongere.

Nadelen

 • Veel modulaire modellen hebben een base die je niet in elkaar kan vouwen.

 

Meegroei eetstoel baby

Een meegroei-eetstoel is een stoel die bijna altijd gemaakt is van hout en omgebouwd kan worden tot een peuter stoel (tussen de 3 tot 5 jaar oud), waarbij sommige modellen zelfs tot 80kg aankunnen. De drie aanpassingen zijn niet bij alle stoelen mogelijk, maar deze stijl wordt steeds populairder vanwege de esthetica en aanpasbaarheid.

Voordelen

 • Een stoel die geschikt is voor een hoop ontwikkelingsfasen
 • De stijl die meer op een meubelstuk lijkt dan de andere modellen, vinden veel ouders aantrekkelijk.

Nadelen

 • De zithoogte wordt aangepast met een inbussleutel, dus die moet je altijd bij de hand hebben.
 • De conversie kits of baby setjes kunnen lastig om te gebruiken zijn.
 • Ruimte kan beperkt zijn met het zitgedeelte in de positie om te gebruiken met een baby setje.
 • Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte eetstoelen volgens:

 

Winkel en veiligheidstips

Maak het harnas vast en los

Zorg ervoor dat je het harnas makkelijk kan gebruiken maar je kind niet. Als deze moeilijk om te gebruiken is, dan ben je mogelijk geneigd om er niet elke keer gebruik van te maken. Alhoewel een vijfpuntsgordel niet een vereiste is voor een certificering raden we deze wel aan. In een driepuntsgordel kan je baby staan of leunen, waardoor de stoel mogelijk omvalt.

 

Test het eetblad

Je zou hem makkelijk vast en los moeten kunnen maken en aanpassen, maar je baby niet. Bevestigingssloten voor het dienblad zou je kind niet bij moeten kunnen komen of zien.

 

Kijk of er een kruis paal is

We raden aan om een eetstoel met kruis paal te kopen. Dit voorkomt dat je kind uit de stoel kan glijden en mogelijk met zijn/haar hoofdje blijft hangen.

Eetstoel Baby kopen

 

Pas de zithoogte aan

Een aanpasbare zithoogte maakt het mogelijk om de stoel ten hoogte van de eettafel te gebruiken, zodat je baby met de rest van de familie kan eten. Ook is het mogelijk om hem zo laag te zetten dat je zittend je baby kan voeden. Onthoud dat het niet veilig is om de hoogte van de stoel aan te passen terwijl je baby er in zit.

 

Inspecteer de bedekking van het zitje

Zoek naar een duurzame bedekking. Deze zou stevig en niet goedkoop aan moeten voelen. Zorg ervoor dat naden de benen van je baby niet krabben. Bedekkingen voor zitjes zou je makkelijk schoon moeten kunnen vegen of in de wasmachine kunnen doen. Te veel naden of decoratief breiwerk kan het schoonmaken een stuk lastiger maken. Rubberen en schuim zitkussens zijn makkelijker om schoon te maken en het slanke moderne uiterlijk is aantrekkelijk voor veel ouders.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte eetstoelen volgens:

 

Zorg ervoor dat wielen op de rem gezet kunnen worden

Als je een model met wielen koopt, dan moet je ervoor dat je ze op een rem kan zetten of niet gebruikt kunnen worden wanneer je kind in het stoeltje zit.

 

Let op voor scherpe randen

Neem een kijkje naar de onderkant van het eetblad en de randen van het zitje (inclusief de arm- en rugleuningen. Zorg ervoor dat niks scherp is. Vermijd eetstoelen met kleine gaten of scharnieren waar kleine vingers tussen kunnen komen te zitten.

 

Check of er kleine onderdelen zijn

Kijk voor en af en toe tijdens gebruik dat alle kleine onderdelen goed vastzitten. Zorg er ook voor dat stickers, labels etc goed vastzitten. Onderdelen die klein genoeg zijn voor je kind om in te slikken kunnen een stikgevaar vormen.

 

Probeer de stoel in elkaar te klappen

Als je van plan bent om je eetstoel elke dag in elkaar te klappen, dan moet je dit voor de aanschaf eerst uitproberen. Sommige mechanismen van stoelen kunnen stijf of vreemd om te gebruiken zijn. Sommige stoelen nemen bijna net zoveel ruimte opgevouwen als open in beslag.

 

Schud de stoel goed heen en weer

Schud potentiële kandidaten goed heen en weer om te zien of ze stevig blijven staan of hoe makkelijk je ze op kan tillen (als je dat veel van plan bent om te doen). Een stoel zou stabiel en stevig aan moeten voelen en niet wiebelig. Zoek naar een eetstoel met een wijde base voor stabiliteit.

Beste Eetstoel Baby

 

Features om te overwegen ales je een eetstoel baby kopen gaat

Veiligheid is een belangrijke overweging wanneer je een eetstoel koopt, omdat je niet wilt dat je baby uit het stoeltje glijd, valt of klimt. De gebruiksgemak van verschillende features kunnen ook de veiligheid beïnvloeden. Als het harnas moeilijk om te gebruiken is, dan is het mogelijk dat ouders of verzorgers deze niet gebruiken. Ze uitproberen in de winkel kan helpen.

 

Kruis paal

Deze feature is om te voorkomen dat je kind onder het eetblad doorglijdt of mogelijk zelfs vast blijft zitten. De kruis paal wordt vaak vastgemaakt aan het zitje, maar er zijn ook modellen die ze bevestigd hebben aan het eetblad.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte eetstoelen volgens:

 

Veiligheidssysteem of harnas

Alhoewel een driepuntsgordel alleen maar nodig is om te voldoen aan de EU richtlijnen, raden we aan om voor een vijfpuntsgordel te kiezen. Het is belangrijk dat je het harnas makkelijk kan verstellen en zowel geschikt is voor een klein als groot kind. Rubberen of met rubber bedekte riemen kunnen makkelijker om schoon te maken zijn. Je zou de gordel makkelijk moeten kunnen gebruiken, maar hij zou veilig genoeg moeten zijn om een kronkelend kind op zijn/haar plaats te houden.

 

Eetblad

Aanpassingsmogelijkheden voor het eetblad kunnen het eten meer comfortabel maken. Een eetblad zou je makkelijk vast moeten kunnen maken en verwijderen, maar je kind zou deze er niet af moeten kunnen trappen of drukken. Wanneer je het eetblad verwijderd moet je goed op de vingers van je kind letten, zodat deze niet ergens tussen komen te zitten. Sommige nieuwe modellen gebruiken magneten om de stoel vast te maken aan het eetblad. Veel eetstoelen hebben eetbladen die je makkelijk in de vaatwasser kan doen, zodat je niet veel tijd kwijt bent aan het schoonmaken. De beste eetbladen kunnen een groot verschil maken op het gebied van gebruiksgemak en hoe makkelijk ze schoon te maken zijn. Zoek naar eentje die groot genoeg is voor al het eten, zodat niet alles op de grond terecht komt.

 

Stoel aanpassingen

Stoelen kunnen bij sommige modellen op en neer bewogen worden en bij uitgebreide modellen kan dit oplopen tot acht verschillende hoogtes. Bij pneumatische modellen is het zelfs onbeperkt. Er zijn echter ook modellen die maar in een positie gezet kunnen worden. Het mooie van de mogelijkheid om te verstellen, is dat het stoeltje zonder eetblad op de juiste hoogte aan de eettafel geschoven kan worden. Als je baby nog erg jong is en je hem/haar moet voeden, dan is het mooi als je het stoeltje op gelijke hoogte kan zetten, zodat je zittend kan voeden. Er zijn modellen die genummerde hoogtes hebben, wat kan helpen om het zitje juist in te stellen. Het is niet veilig om de hoogte van een stoeltje te verstellen als je kind hierin zit.

Luxe stoeltjes kunnen achterover kantelen, wat handig is als je baby in slaap valt tijdens het eten. Ook kan je de fles geven in deze positie, maar geef geen normaal voedsel op deze manier, aangezien dit tot een stikgevaar kan leiden.

 

Inklap mogelijkheden

Er zijn eetstoelen beschikbaar die je in elkaar kan klappen. Als dit een belangrijke feature voor je is, dan moet je ervoor zorgen dat er een veiligheidssysteem is die voorkomt dat de stoel per ongeluk in elkaar klapt terwijl je kind in de stoel zit. Dit veiligheidssysteem zou automatisch geactiveerd moeten worden wanneer je de stoel neerzet en openklapt. Een slot om ervoor dat de stoel niet elkaar klapt is ook een goed idee. Dit maakt het makkelijker om de stoel te dragen en voorkomt ook dat je vingers ergens tussen komen te zitten.

 

Bedekking van het zitje

De meeste modellen hebben een kussen of bedekking op het zitje die je schoon kan vegen. Sommige zijn mogelijk verwijderbaar voor een meer grondige schoonmaak. Bedekkingen met patronen zijn beter voor het verbergen van vlekken. Vinyl is makkelijker om schoon te maken dan textiel. Dit kan echter wel scheuren wanneer het droogt en ouder wordt en kinderen kunnen er stukken afscheuren, wat een stikgevaar kan vormen. Als je scheuren in het vinyl opmerkt, dan zou je de bedekking of kussen moeten vervangen (of in het ergste geval de stoel). Nieuwere stoelen hebben bedekkingen van rubber of schuim welke je makkelijk schoon kan maken. Aangezien ze meestal bestaan uit een geheel stuk, kan je ze makkelijk optillen om eronder schoon te maken.

Goedkoopste Eetstoel Baby kopen

 

Conclusie

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel en dat je nu een goed idee hebt waar je op moet letten wanneer je een eetstoel baby gaat kopen. Heb je ervaringen met eetstoelen? Laat dan zeker hieronder een reactie achter, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte eetstoelen volgens:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here