Home Beste autostoel kopen tips

Beste autostoel kopen tips

De ultieme autostoel kopen gids

Het is je verantwoordelijkheid als autobestuurder en ouder om de veiligheid van je kind te garanderen in de auto. Daarom is het belangrijk dat je de beste autostoel kopen gaat.
Een vaak gestelde vraag is of het duurste zitje simpelweg het beste is? Wel, niet altijd. Het antwoord is afhankelijk van de vereiste specificaties zoals de leeftijd, het gewicht, enz. die het zitje stelt aan de gebruiker. De belangrijkste factor die je moet overwegen is de bescherming die het stoeltje biedt.

Kijk niet alleen naar het design, maar zorg ervoor dat het zitje de veiligheidsverwachtigen naleeft en je de fabrikantinstructies en handleiding goed doorleest. Kinderzitjes kunnen aangekocht worden in je lokale supermarkt, kinderwinkel maar ook op Bol.com en andere onlinewinkels. Het ideale autostoeltje uitkiezen is een moeilijke verantwoordelijkheid. Er zijn vele factoren die je in gedachten moet houden zoals het type, de veiligheid, het comfort, de installatie en hoe gemakkelijk het zitje te gebruiken is.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

 

Types en groepen autostoeltjes

Autostoeltjes kunnen geïdentificeerd worden per type, groep of op het ondersteund gewicht. Je plaatst de autostoel het best op de achterbank waar het veilig is voor airbags. De types stoelen zijn: achterwaarts gericht, voorwaarts gericht en autostoelverhogers.

Type Groep Gewicht Leeftijd
Achterwaarts gericht 0+ Tot 13 kg geboorte tot 12 – 15 maanden
Voorwaarts gericht 1 9-18 kg 9 maanden tot 4 jaar
Autostoelverhoger 2 15-25 kg 4 jaar tot 6 jaar
Autostoelverhoger 3 22-36 kg 6 jaar tot 11 jaar

Hoewel de bovenstaande tabel de aangeraden leeftijd aantoont, is het gewicht van uw kind de belangrijkste factor om te kiezen tussen achterwaarts gericht, voorwaarts gericht en autostoelverhogers. Bijvoorbeeld: als je kind 19kg weegt en 4 jaar oud is, kies dan voor een boosterzitje uit groep 2.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

 

Achterwaarts gerichte autostoel

Achterwaarts gerichte stoeltjes zijn doorgaans gemakkelijk te gebruiken omdat je eerst een basis moet installeren in de auto. Je kan het kinderzitje hierin plaatsen, maar het ook eenvoudig afkoppelen. Het kan dus bijvoorbeeld ook dienen als een draagstoeltje. Als je van plan bent de baby in meerdere auto’s mee te nemen, dan is het aangeraden om extra basissen aan te kopen. Achterwaarts gerichte zitjes kunnen gebruikt worden van de geboorte tot 12-15 maanden, of tot je kind het aangeraden gewicht overschrijdt. De meeste van de zitjes zijn ontworpen om een optimale veiligheid te bieden voor uw kind, want ze bieden meer bescherming voor het hoofd, de nek en ruggengraat.

 

Voorwaarts gerichte autostoel

Voorwaarts gerichte kinderstoeltjes worden gebruikt van 9 maanden tot 4 jaar en zijn moeilijker over te brengen naar een andere auto door hun grootte. In tegenstelling tot achterwaarts gerichte zitjes kunnen deze stoeltjes niet gebruikt worden als draagstoeltje. Fabrikanten raden aan de gewichtsbeperking van elk stoeltje na te leven en het kind niet naar de volgende groep kinderzitjes over te plaatsen voor die het gewicht overschrijdt van het huidig stoeltje.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

 

Autostoelverhogers

Stoelverhogers zijn voordelig voor grotere, oudere kinderen. Ze ondersteunen kinderen van 14 tot 36 kg. Merk op dat de wet in sommige landen dergelijke soort stoeltjes tot een bepaalde leeftijd verplicht.

 

Factoren die je in gedachten moet houden

Onafhankelijk van het type kinderzitje zijn er 6 factoren die gebruikt kunnen worden om stoeltjes te beoordelen en evalueren. Deze 6 factoren zijn: gebruiksvriendelijkheid, 5-punten veiligheidsharnas, , reiniging, vergrendeling, comfort en zijlingse impactprotectie.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid is afhankelijk van de manier waarop het stoeltje moet geïnstalleerd worden en het kind in het stoeltje geplaatst moet worden. De inhoud van de handleiding en instructies is ook meebepalend.

5-punten harnas

Deze term verwijst naar de riempjes die gebruikt worden om het kind mee te beveiligen. Er zijn bandjes voor de schouders, de dijen en één voor tussen de benen. De riempjes zijn herstelbaar, waardoor je het stoeltje kan aanpassen aan de grootte van het kind.

Vergrendeling

De vergrendeling (ofwel het ‘ISOFIX systeem’) zorgt ervoor dat je het zitje rechtstreeks aan de auto kan vastmaken en je dus geen gordel moet gebruiken. Alle recente auto’s (vanaf 2002) zijn voorzien van een compatibel systeem. Het systeem zorgt ervoor dat de installatie vlot verloopt en het stoeltje veilig vast zit. Als de ankers niet zichtbaar zijn, doorlees dan de handleiding van je auto. Hierin worden normaal gezien alle ankerlocaties vermeld.

Reiniging

Misschien is het belangrijk voor je om een zitje te vinden dat gemakkelijk schoon te maken is, omdat je baby wel eens héél veel vuil kan maken. Zitjes met afneembare, wasbare stoelbekleding worden aangeraden omdat ze gemakkelijker en sneller schoon te maken zijn. Er zijn heel wat zitjes die niet komen met een afneembare bekleding, dus overweeg om een extra hoes te kopen om over je autostoel te rekken. Sommige bekleding kan je ook manueel schoonmaken en drogen. Alles hangt dus wat van jouw beschikbare tijd af. Leer is gemakkelijk te reinigen, maar kan wel héél warm of koud aanvoelen (afhankelijk van het weer).

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

Comfort

Het is aangeraden gaat voor een degelijke hoofdsteun als je een autostoel kopen gaat. De hoofdsteun moet niet alleen comfortabel zijn, maar ook veilig! Het is niet aangeraden om extra kussens aan te brengen aan een autostoel, behalve als deze door de fabrikant zelf gemaakt is en ontworpen voor het specifieke zitje.

Zijlingse impactprotectie

Sommige kinderzitjes zijn voorzien van drukabsorberende materialen om het hoofd en de rest van het lichaam van het kind te beschermen bij zijlingse impact (doorgaans door aanrijding). De term ‘side-impacted tested’ weest meestal op kinderzitjes die speciaal ontworpen zijn om deze extra bescherming te voorzien. Echter verschilt de betekenis van de term bij bij vele fabrikanten en moet je zelf nagaan wat de term precies bij de specifieke fabrikant inhoudt. Het is in elk geval aangeraden om je autostoel in het midden op de achterbank te plaatsen, want hierdoor is het het verst verwijderd van alle impactpunten.

Installatie van de autostoel

Wanneer je alle kinderzitjes geëvalueerd hebt & besloten hebt welke je aankoopt wordt het tijd om het stoeltje te installeren in de auto. Het juist installeren van het stoeltje is één van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen. Lokale politiekantoren kijken graag voor je na of je stoeltje correct is geïnstalleerd. Iedere auto is verschillend, dus het is belangrijk om de handleiding door te lezen. Alle stoeltjes worden best op de achterbank geïnstalleerd waar er geen airbags zijn. Bij geval van een ongeval of aanrijding kan het namelijk zo zijn dat de kracht van de airbag uw kind verwondt.

 

Conclusie

Het beste autostoeltje hangt wat af van jouw voorkeur. Het is wel belangrijk om sommige factoren in gedachten te houden en te overwegen voor je een autostoel kopen gaat. Dit zijn: het type of groep kinderzitjes, 5-punten veiligheidsharnas, latch/vergrendeling, reiniging, comfort, zijlingse impactprotectie en de installatie. Het type of groep kinderzitje is afhankelijk van de leeftijd en gewicht van uw kind. Omdat de aangeraden leeftijd maar een inschatting is, baseer je je aankoop best op het aangeraden, ondersteund gewicht.

Een gebruiksvriendelijk kinderzitje is makkelijker te installeren en dus ook veiliger. Het veiligheidsharnas zorgt ervoor dat uw kind veilig in het zitje vastzit en er niet uit kan. Het ultieme doel als je een autostoel kopen gaat moet zijn dat je kind veilig is. Zorg er dus voor dat je voldoende onderzoek doet naar het juiste zitje, want het kan het leven van je kind betekenen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

 

 

Tips bij het kopen van gebruikte of tweedehands autostoeltjes

Wanneer u voor uw kinderen spullen aanschaft staan veiligheid en comfort voor uw kinderen voorop. Vooral wanneer het gaat om autostoeltjes: deze moeten veilig en betrouwbaar zijn en uw kindje moet er lekker in kunnen zitten.

Consument en veiligheid adviseert om kinderen tot 12 jaar achterin de auto te vervoeren in een goedgekeurd autostoeltje dat wordt vastgezet met een driepuntsgordel. Dit is de veiligste manier. Vervoer een kind in ieder geval nooit op schoot. Het is onmogelijk om een kind dat op schoot zit vast te houden bij een botsing.

Er is op het moment op de markt enorm veel verkrijgbaar op het gebied van autostoeltjes. Om u te helpen bij het maken van een goede keuze heeft Koddie onderstaand voor u een aantal kooptips op een rijtje gezet waarop u kunt letten bij het aanschaffen van een autostoeltje en daarbij ook nog een aantal gebruikstips waaraan u veel aan zal hebben bij het daadwerkelijk gebruiken van uw autostoeltje.

Kooptips

  • Koop een zitje dat is goedgekeurd volgens ECE 44/03, te herkennen aan (het vaak oranje) ECE -keurmerk op de achterkant van het autostoeltje. Extra voorzieningen aan het autostoeltje zoals bijvoorbeeld een slaapstand maken voor de veiligheid niet uit.
  • Koop een autostoeltje dat past bij het gewicht van het kind, het gewicht staat aangegeven op het keurmerk.
    De autostoeltjes zijn ingedeeld in leeftijd en gewicht. De leeftijdsgroep begint bij 0, vanaf 1 en groep 2-3.

Groep Kilo Leeftijd 0 0-13 0-15 MAANDEN 1 9-18 8 MAANDEN-4 JAAR 2-3 15-36 3-12 JAAR

  • Ondanks dat autostoeltjes op dit moment veel verkocht worden op diverse 2ehands sites willen wij u erop attenderen goed op te letten bij het kopen van een 2ehands autostoeltje uw weet namelijk nooit of het autostoeltje in het verleden bij een botsing betrokken is geweest.
  • Let erop dat het autostoeltje goed in de auto past.
  • Controleer zowel voor- als achterin of de gordel ver genoeg uitgetrokken kan worden om het autostoeltje vast te zetten of dat de gordel wordt tegengehouden door gordelknoopjes.
  • Kijk of het autostoeltje goed past in vorm van de autostoel.
  • De hoofdsteun van de auto mag niet in de weg zitten.
  • Kijk of het autostoeltje gemakkelijk te monteren is, ook achter in een tweedeursauto.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van de auto, Hierin treft u informatie over de veiligheid van de kinderen.
  • Zorg dat de sluiting van de autogordel recht is ten opzichte van het autostoeltje. De sluiting mag niet op het frame van het autostoeltje rusten, omdat deze dan bij een botsing open kan springen.
  • Kijk of de gordel van het autostoeltje gemakkelijk te openen en te sluiten is en of het gordelsysteem makkelijk te versnellen is.
  • Kijk of het autostoeltje geschikt is voor gebruik in combinatie met een heup- en of driepuntsgordel.
  • Wanneer een auto zowel een zit- als een slaapstand heeft, probeer dan beide posities in de auto uit, zodat u kunt zien of het autostoeltje goed in autostoel past.
  • Kijk of het kind comfortabel in het autostoeltje past ook wanner het een dikke winterjas draagt.
  • Controleer of het hoofdje voldoende steun heeft en dat de bovenkant van de oren niet boven de rugleuning uitkomt.
  • Indien u het autostoeltje in meerdere auto’s wilt gebruiken, let er dan op het makkelijk te bevestigen is en dat het niet te zwaar is.
  • Op het autostoeltje moet de route van de autogordel staan aangegeven.

Gebruiktips

  • Is uw auto voorzien van een passagiersairbag, zet uw kind dan niet in een autostoeltje op de voorstoel. Bij een botsing kan het kind levensgevaarlijk gewond raken. Vervoer uw kind ook niet als u de airbag heeft uitgeschakeld. Er zijn gevallen bekend waarbij een uitgeschakelde airbag onbedoeld toch in werking trad. Ook een zijairbag geeft risico’s voor jonge kinderen. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen wel voorin een auto met airbag worden vervoerd.
  • Het goed monteren in de auto van een autostoeltje is van essentieel belang voor het veilig vervoeren van je kind: lees de gebruiksaanwijzing van het autostoeltje zorgvuldig en volg de instructie nauwkeurig op. Als u het autostoeltje op een andere manier gebruikt dan voorgeschreven is, brengt u uw kind in gevaar.
  • Het komt voor dat oudere auto’s niet voorzien zijn van autogordels op de achterbank. Laat dan alsnog, als het mogelijk is, door een officiële dealer autogordels monteren. Ook te korte gordels kunnen vervangen worden.
  • Het autostoeltje mag na montage nog maar een beetje speling hebben in voor- en zijwaartse richting.
  • Zorg ervoor dat alle bagage of andere objecten die in een auto aanwezig zijn, vastliggen. In geval van een botsing worden losliggende objecten levensgevaarlijke projectielen. Leg om diezelfde reden ook niets los op de hoedenplank. Onder losse objecten verstaan we ook een autostoeltje of een zittingverhoger dat niet gebruikt wordt, maar wel los in de auto ligt.
  • In principe mag u de baby vrij kort na de geboorte meenemen in een autostoeltje dat bestemd is voor gewichtsgroep 0 of 0,. Het beste is het om het kind te laten wennen aan zijn stoeltje door de baby er niet langer dan een half uur in te laten zitten. Als uw baby nog erg klein is, kunt u een speciale zittingverkleiner aanschaffen of een opgerolde handdoek naast de baby leggen voor extra stevigheid.
  • Laat een baby niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Het sluit namelijk veel bewegingen uit en dat is slecht voor de motorische ontwikkeling van een baby.
  • Een enkele keer een lange autorit, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, heeft echt niet meteen desastreuze gevolgen voor de motorische ontwikkeling van de baby. Let er tijdens zo’n rit wel goed op dat u voldoende lange pauzes neemt.
  • Zorg ervoor dat de ruimte tussen het kind en de gordeltjes van het autostoeltje maximaal twee vingers is.
  • Let erop dat de gordeltjes van het autostoeltje op schouderhoogte of daarboven zitten.
  • Let er bij groep 2 en 3 zittingverhogers op dat het diagonale gedeelte van de autogordel niet te dicht langs de hals van het kind loopt. Dit zou tijdens een ongeval tot ernstig letsel kunnen leiden. Bij groep 2 en 3 zittingverhogers die een gordelgeleider of rugleuning hebben, is dit meestal goed te doen. Let er ook op dat het heupgedeelte van de autogordel over de bovenbenen en heupen loopt en niet over de buik van het kind.
  • Dek de metalen delen van het autostoeltje af. Door het zonlicht kunnen de metalen delen heet worden, waardoor uw kind zich kan branden.
  • Gebruik altijd het kinderslot op de achterportieren, indien aanwezig.
  • Gebruik het autostoeltje altijd, ook voor kleine ritjes.
  • Gebruik altijd de originele bekleding van het autostoeltje. De bekleding maakt namelijk deel uit van het energieabsorberend vermogen van het autostoeltje. Bij een botsing zorgt dit vermogen ervoor dat de kracht van de klap wordt teruggebracht. Breng dus nooit een wijziging aan aan het autostoeltje. Het autostoeltje is dan niet langer meer goedgekeurd.
  • Laat uw kind nooit alleen in de auto in een autostoeltje achter. De kans bestaat dat het kind uit het gordelsysteem van het autostoeltje probeert te raken en zodoende zichzelf verwondt of erger, zichzelf wurgt.
  • Zet een autostoeltje met kind niet op een tafel of verhoging.
  • Vervang een autostoeltje als het betrokken is geweest bij een ongeval en belast is geweest. Doe dit ook als u aan de buitenkant geen beschadiging ziet. De structuur van het kunststof kan namelijk wel degelijk aangetast zijn door bijvoorbeeld haarscheurtjes. Het autostoeltje is dan niet langer meer veilig.
  • Gebruik een autostoeltje liever niet langer dan zes jaar. De levensduur van een autostoeltje is namelijk beperkt, omdat de kunststof onderdelen verouderen.