Home Beste autostoel kopen tips

Beste autostoel kopen tips

De ultieme autostoel kopen gids

Het is je verantwoordelijkheid als autobestuurder en ouder om de veiligheid van je kind te garanderen in de auto. Daarom is het belangrijk dat je de beste autostoel kopen gaat.
Een vaak gestelde vraag is of het duurste zitje simpelweg het beste is? Wel, niet altijd. Het antwoord is afhankelijk van de vereiste specificaties zoals de leeftijd, het gewicht, enz. die het zitje stelt aan de gebruiker. De belangrijkste factor die je moet overwegen is de bescherming die het stoeltje biedt.

Kijk niet alleen naar het design, maar zorg ervoor dat het zitje de veiligheidsverwachtigen naleeft en je de fabrikantinstructies en handleiding goed doorleest. Kinderzitjes kunnen aangekocht worden in je lokale supermarkt, kinderwinkel maar ook op Bol.com en andere onlinewinkels. Het ideale autostoeltje uitkiezen is een moeilijke verantwoordelijkheid. Er zijn vele factoren die je in gedachten moet houden zoals het type, de veiligheid, het comfort, de installatie en hoe gemakkelijk het zitje te gebruiken is.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

 

Types en groepen autostoeltjes

Autostoeltjes kunnen geïdentificeerd worden per type, groep of op het ondersteund gewicht. Je plaatst de autostoel het best op de achterbank waar het veilig is voor airbags. De types stoelen zijn: achterwaarts gericht, voorwaarts gericht en autostoelverhogers.

Type Groep Gewicht Leeftijd
Achterwaarts gericht 0+ Tot 13 kg geboorte tot 12 – 15 maanden
Voorwaarts gericht 1 9-18 kg 9 maanden tot 4 jaar
Autostoelverhoger 2 15-25 kg 4 jaar tot 6 jaar
Autostoelverhoger 3 22-36 kg 6 jaar tot 11 jaar

Hoewel de bovenstaande tabel de aangeraden leeftijd aantoont, is het gewicht van uw kind de belangrijkste factor om te kiezen tussen achterwaarts gericht, voorwaarts gericht en autostoelverhogers. Bijvoorbeeld: als je kind 19kg weegt en 4 jaar oud is, kies dan voor een boosterzitje uit groep 2.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

 

Achterwaarts gerichte autostoel

Achterwaarts gerichte stoeltjes zijn doorgaans gemakkelijk te gebruiken omdat je eerst een basis moet installeren in de auto. Je kan het kinderzitje hierin plaatsen, maar het ook eenvoudig afkoppelen. Het kan dus bijvoorbeeld ook dienen als een draagstoeltje. Als je van plan bent de baby in meerdere auto’s mee te nemen, dan is het aangeraden om extra basissen aan te kopen. Achterwaarts gerichte zitjes kunnen gebruikt worden van de geboorte tot 12-15 maanden, of tot je kind het aangeraden gewicht overschrijdt. De meeste van de zitjes zijn ontworpen om een optimale veiligheid te bieden voor uw kind, want ze bieden meer bescherming voor het hoofd, de nek en ruggengraat.

 

Voorwaarts gerichte autostoel

Voorwaarts gerichte kinderstoeltjes worden gebruikt van 9 maanden tot 4 jaar en zijn moeilijker over te brengen naar een andere auto door hun grootte. In tegenstelling tot achterwaarts gerichte zitjes kunnen deze stoeltjes niet gebruikt worden als draagstoeltje. Fabrikanten raden aan de gewichtsbeperking van elk stoeltje na te leven en het kind niet naar de volgende groep kinderzitjes over te plaatsen voor die het gewicht overschrijdt van het huidig stoeltje.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

 

Autostoelverhogers

Stoelverhogers zijn voordelig voor grotere, oudere kinderen. Ze ondersteunen kinderen van 14 tot 36 kg. Merk op dat de wet in sommige landen dergelijke soort stoeltjes tot een bepaalde leeftijd verplicht.

 

Factoren die je in gedachten moet houden

Onafhankelijk van het type kinderzitje zijn er 6 factoren die gebruikt kunnen worden om stoeltjes te beoordelen en evalueren. Deze 6 factoren zijn: gebruiksvriendelijkheid, 5-punten veiligheidsharnas, , reiniging, vergrendeling, comfort en zijlingse impactprotectie.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid is afhankelijk van de manier waarop het stoeltje moet geïnstalleerd worden en het kind in het stoeltje geplaatst moet worden. De inhoud van de handleiding en instructies is ook meebepalend.

5-punten harnas

Deze term verwijst naar de riempjes die gebruikt worden om het kind mee te beveiligen. Er zijn bandjes voor de schouders, de dijen en één voor tussen de benen. De riempjes zijn herstelbaar, waardoor je het stoeltje kan aanpassen aan de grootte van het kind.

Vergrendeling

De vergrendeling (ofwel het ‘ISOFIX systeem’) zorgt ervoor dat je het zitje rechtstreeks aan de auto kan vastmaken en je dus geen gordel moet gebruiken. Alle recente auto’s (vanaf 2002) zijn voorzien van een compatibel systeem. Het systeem zorgt ervoor dat de installatie vlot verloopt en het stoeltje veilig vast zit. Als de ankers niet zichtbaar zijn, doorlees dan de handleiding van je auto. Hierin worden normaal gezien alle ankerlocaties vermeld.

Reiniging

Misschien is het belangrijk voor je om een zitje te vinden dat gemakkelijk schoon te maken is, omdat je baby wel eens héél veel vuil kan maken. Zitjes met afneembare, wasbare stoelbekleding worden aangeraden omdat ze gemakkelijker en sneller schoon te maken zijn. Er zijn heel wat zitjes die niet komen met een afneembare bekleding, dus overweeg om een extra hoes te kopen om over je autostoel te rekken. Sommige bekleding kan je ook manueel schoonmaken en drogen. Alles hangt dus wat van jouw beschikbare tijd af. Leer is gemakkelijk te reinigen, maar kan wel héél warm of koud aanvoelen (afhankelijk van het weer).

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens:

Comfort

Het is aangeraden gaat voor een degelijke hoofdsteun als je een autostoel kopen gaat. De hoofdsteun moet niet alleen comfortabel zijn, maar ook veilig! Het is niet aangeraden om extra kussens aan te brengen aan een autostoel, behalve als deze door de fabrikant zelf gemaakt is en ontworpen voor het specifieke zitje.

Zijlingse impactprotectie

Sommige kinderzitjes zijn voorzien van drukabsorberende materialen om het hoofd en de rest van het lichaam van het kind te beschermen bij zijlingse impact (doorgaans door aanrijding). De term ‘side-impacted tested’ weest meestal op kinderzitjes die speciaal ontworpen zijn om deze extra bescherming te voorzien. Echter verschilt de betekenis van de term bij bij vele fabrikanten en moet je zelf nagaan wat de term precies bij de specifieke fabrikant inhoudt. Het is in elk geval aangeraden om je autostoel in het midden op de achterbank te plaatsen, want hierdoor is het het verst verwijderd van alle impactpunten.

Installatie van de autostoel

Wanneer je alle kinderzitjes geëvalueerd hebt & besloten hebt welke je aankoopt wordt het tijd om het stoeltje te installeren in de auto. Het juist installeren van het stoeltje is één van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen. Lokale politiekantoren kijken graag voor je na of je stoeltje correct is geïnstalleerd. Iedere auto is verschillend, dus het is belangrijk om de handleiding door te lezen. Alle stoeltjes worden best op de achterbank geïnstalleerd waar er geen airbags zijn. Bij geval van een ongeval of aanrijding kan het namelijk zo zijn dat de kracht van de airbag uw kind verwondt.

 

Conclusie

Het beste autostoeltje hangt wat af van jouw voorkeur. Het is wel belangrijk om sommige factoren in gedachten te houden en te overwegen voor je een autostoel kopen gaat. Dit zijn: het type of groep kinderzitjes, 5-punten veiligheidsharnas, latch/vergrendeling, reiniging, comfort, zijlingse impactprotectie en de installatie. Het type of groep kinderzitje is afhankelijk van de leeftijd en gewicht van uw kind. Omdat de aangeraden leeftijd maar een inschatting is, baseer je je aankoop best op het aangeraden, ondersteund gewicht.

Een gebruiksvriendelijk kinderzitje is makkelijker te installeren en dus ook veiliger. Het veiligheidsharnas zorgt ervoor dat uw kind veilig in het zitje vastzit en er niet uit kan. Het ultieme doel als je een autostoel kopen gaat moet zijn dat je kind veilig is. Zorg er dus voor dat je voldoende onderzoek doet naar het juiste zitje, want het kan het leven van je kind betekenen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte autostoelen volgens: