Ouders zouden bekend moeten zijn met het instrument dat gebruikt wordt om kleine kinderen te verhogen om ervoor te zorgen dat de gordels goed passen tijdens een rit in de auto, beter bekend als de zitverhoger. Ze worden over het algemeen gebruikt voor kleuters tot aan beginnende tieners en zijn niet verbonden aan een vaste leeftijd, maar zijn in plaats daarvan aanbevolen voor kinderen onder een bepaalde lengte of gewicht. Volgens de Europese Richtlijn moet een kind onder de 150cm in een autostoeltje of zitverhoger zitten, maar er is ruimte voor uitzonderingen. In Nederland is een autozitje of zitverhoger verplicht voor kinderen onder de 135cm en Nederland heeft dus gebruik gemaakt van de uitzondering, maar in Duitsland wordt de Europese Richtlijn aangehouden. Dit klinkt misschien niet interessant, maar als je met je gezin naar het buitenland op vakantie gaat, dan is dat zeker weten iets waar je rekening mee moet houden, aangezien de regels streng nageleefd worden.
Dit veiligheidsproduct is ook wel bekend als stoelverhoger, veiligheidssysteem voor kinderen, autozitje of soms zelfs booster zitje en wordt soms standaard meegeleverd bij het kopen van een auto. Dit is echter een uitzondering en het overgrote deel van de zitverhogers wordt naderhand gekocht en geïnstalleerd door de ouders. Zitverhogers kunnen niet alleen de veiligheid van je kind verhogen in de auto, maar het bevordert het comfortlevel ook significant. Als je een ouder bent van een kind of kinderen die onder de Europese Richtlijn vallen of jonger dan 12 jaar zijn, dan doe je er goed aan om te kijken of een zitverhoger handig is voor jouw familie.
Veiligheid
Als je je kleine kinderen niet in een zitverhoger plaatst, dan is er een veel groter risico dat ze ernstig verwond worden tijdens een auto ongeluk, aangezien de gordel mogelijk niet goed past. Aangezien autogordels voornamelijk voor volwassenen gemaakt zijn, is de zitverhoger uitgevonden en die zorgt ervoor dat je kind hoog genoeg en de juiste positie zit, zodat de veiligheidsgordel comfortabel zit en daarnaast ook goed functioneert tijdens een ongeluk. Je kind wordt ‘verhoogt’, zodat de autogordel over het sleutelbeen en de heupen ligt. Als je niet een zitverhoger gebruikt, dan zit de gordel mogelijk over de nek en maag van je kind, waardoor verwondingen door een ongeluk veel ernstiger kunnen worden of de autogordel kan zelfs de verwondingen veroorzaken. Iets wat mogelijk niet gebeurt wanneer je een zitverhoger gebruikt.
Zitverhogers moeten goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03 of 44/04. Er moet een sticker op de zitverhoger zitten waarbij op de eerste regel moet staan of deze aan één van deze reglementen voldoet. Er staat dan bijvoorbeeld ECE R44/03. Vandaag de dag kan je makkelijker wereldwijd spullen aanschaffen en je bent soms ook goedkoper uit, maar je moet altijd opletten of de zitverhoger aan het ECE-reglement voldoet. Zo niet, dan is de kans groot dat je hiervoor beboet wordt, ook al is je buitenlandse zitverhoger veilig. Nog iets waar je op moet letten is of je airbags achterin je auto hebt. Sommige zitverhogers kunnen in auto’s met airbags achterin juist meer schade veroorzaken.
Aanvullende veiligheidsinformatie
Nog iets anders met betrekking tot de veiligheid van de zitverhoger, is dat de meeste zitverhogers een vervaldatum hebben. Dit is vooral belangrijk als je een ouder van meerdere kinderen bent en je graag de zitverhoger voor meerdere kinderen wilt gebruiken. Over het algemeen verstrijkt de gebruiksdatum na 6 jaar, gerekend vanaf het moment dat de zitverhoger gefabriceerd is, maar dit kan per zitverhoger verschillen. Als je een zitverhoger wilt kopen, is dat zeker iets wat je na moet gaan, voordat je de uiteindelijke beslissing maakt. Mogelijk heb je een goedkope zitverhoger op het oog, maar misschien kan je eentje die net iets duurder is langer gebruiken, zodat je mogelijk maar één hoeft te kopen.
Zitverhogers zijn vergelijkbaar met helmen, wat betekend dat ze getest zijn voor eenmalig gebruik. Dit houdt in dat de zitverhoger niet meer gebruikt kan worden wanneer deze schade heeft opgelopen. Elk ongeluk, of je kind er in zit of niet, kan de structurele integriteit beschadigen, waardoor de zitverhoger niet meer veilig is. Als je ook maar een klein beetje twijfelt over de veiligheid, dan kan je beter de zitverhoger vervangen. Dit is ook iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een tweedehands zitverhoger gaat kopen. Het is niet een slecht idee om te doen en je bent mogelijk een stuk goedkoper uit, maar je zou wel zo goed mogelijk uit moeten zoeken of de zitverhoger nog veilig is en dat de structurele integriteit niet beschadigt is.
Soorten zitverhogers
Er zijn twee soorten zitverhogers. Hoge rug of high back zitverhogers en zitverhogers zonder rugsteun. Sommige personen vinden dat zitverhogers zonder rugsteun verboden moeten worden, omdat ze vaak niet voldoende bescherming bieden tijdens een botsing van de zijkant. Alhoewel een zitverhoger kopen zonder rugsteun altijd beter is dan geen zitverhoger, zou je toch op moeten letten, aangezien deze modellen je kind mogelijk niet voldoende bescherming bieden.
Een nieuw soort zitverhoger, ook wel bekend als ISOfix zitverhogers zou ook overwogen moeten worden. Als je een redelijk nieuwe auto hebt, dan heeft deze mogelijk het ISOfix systeem, wat simpelweg een ingebouwd ankersysteem is waar zitverhogers die gemaakt zijn voor dit systeem aan vast gemaakt kunnen worden. Onderzoeken hebben bewezen dat zitverhogers voor het ISOfix systeem het veiligste zijn, maar aangezien je auto dit systeem ingebouwd moet hebben, zijn deze zitverhogers niet een optie voor iedereen.
Gebruik van zitverhogers
Een zitverhoger is alleen maar effectief als je voldoende tijd en zorg neemt om deze goed in je auto te plaatsen. Vandaag de dag worden zitverhogers door haast of onwetendheid vaak verkeerd in de auto geplaatst. Als je een zitverhoger koopt, dan zit er vaak een instructievideo en handleiding bij die uitlegt hoe je de zitverhoger moet gebruiken en installeren. Als je niet bekend met de zitverhoger of het gebruik nog niet onder de knie hebt, dan zou je tijd moeten nemen om de meegeleverde instructies door te nemen. Een verkeerd geïnstalleerde zitverhoger kan gevaarlijker voor je kind en de medepassagiers zijn, dan wanneer je helemaal geen zitverhoger gebruikt.
Vergelijkbare producten
Zitverhogers zijn maar één van de veiligheidsproducten die voor kinderen in de auto gemaakt zijn. Deze worden over het algemeen onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Groep 0 bestaat bijvoorbeeld uit babystoeltjes, welke gemaakt zijn voor pasgeborene en baby’s. Groep 0+ is voor baby’s, maar ook voor kinderen tot twee jaar oud. Groep 1 is aanbevolen voor kinderen tussen de 9 maanden en 4 jaar oud. Groep 2 is gemaakt voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Zitverhogers vallen onder Groep 3 en zijn gemaakt voor kinderen vanaf 4 jaar en kunnen gebruikt worden totdat het kind groot genoeg is om zonder zitverhoger veilig in de auto te zitten.
Aanpasbare zitjes
Aanpasbare zitjes zijn gemaakt om gebruikt te worden tijdens de verschillende groeistadia van je kind. Dit soort zitverhogers kan beginnen als een babyzitje die achterstevoren geplaatst is, daarna als een autostoel die naar voren gericht is en tot slot als een zitverhoger. Aanpasbare zitjes zijn erg populair vanwege de flexibiliteit. De kosten van die flexibiliteit is echter vaak de prestatie. Aanpasbare zitjes die voor alle leeftijden zijn gemaakt, doen het over het algemeen niet goed in de veiligheidstesten. Ook moet je onthouden dat de meeste zitverhogers een vervaldatum hebben, dus daarom is het mogelijk beter om een nieuwe zitverhoger te kopen wanneer je kind daar aan toe is.
Het beste gebruik van aanpasbare zitjes is voor ouders met meerdere kinderen die in verschillende groeistadia zitten. Dit stelt je in staat om het zitje aan te passen om te voldoen aan de behoeften van je kinderen tijdens de verschillende groeistadia. Als je vaak met alle kinderen reist, dan is dit waarschijnlijk niet een oplossing, maar als je vaak maar met één kind reist, dan zijn deze zitjes zeker weten handig. Wanneer je twijfelt raden we aan om contact op te nemen met een kinderarts, aangezien deze goed op de hoogte zijn van de verschillende zitverhogers en ze kunnen vaak nuttige aanbevelingen doen.
Een zitverhoger kopen: Online of in de winkel?
Een zitverhoger kopen kan je zowel online als in een lokale winkel doen. Online is het aanbod groter, maar in de winkel kan je het zitje uittesten en je kind ook, zodat je direct kan zien of de zitverhoger geschikt is voor je kind. Je kan daarna altijd online kijken of de prijs in de winkel de beste is of niet. In webwinkels heb je vaak de mogelijk om verschillende categorieën te selecteren, wat het weer makkelijker maakt om snel de zitverhoger te vinden die aan je wensen en behoeften voldoet. Ook kan je vaak recensies van andere ouders lezen, zodat je zeker weet dat je het zitje makkelijk kan gebruiken en dat het veilig is. Zoals je ziet hebben beide opties zo hun voordelen en nadelen en als je de tijd en geduld hebt, is een combinatie van beide de beste optie. Op die manier kan je gebruik maken van de voordelen van beide.
Conclusie
Je zou nooit je kind in de auto moeten laten zitten als je niet de nodige veiligheidsmaatregelen hebt genomen. Dit betekend in eerste instantie een zitverhoger kopen. Maar je zou niet alleen een zitverhoger aan moeten schaffen die specifiek gemaakt is voor kinderen van 4 jaar en ouder, maar je zou ook gedurende alle groeistadia van je kind het juiste autostoeltje moeten gebruiken, totdat je kind de leeftijd of lengte heeft bereikt dat dit niet meer nodig is.
Ook zou je je moeten verdiepen in de handleiding en instructievideo die vaak meegeleverd wordt met een zitverhoger, zodat je het zitje zeker weten op de juiste en veiligste manier gebruikt. Tot slot zou je ook moeten letten op de vervaldatum en mogelijke waarschuwingen van de fabrikant. Als je al deze instructies opvolgt zal je de kans dat je kind ernstig verwond raakt tijdens een auto ongeluk flink verminderen.