Home Blog 25 trucjes om een lastige baby te voeden

25 trucjes om een lastige baby te voeden

0
25 trucjes om een lastige baby te voeden

Of je nu een lastige baby hebt of nieuw voedsel aan het dieet van je kleintje probeert toe te voegen, het voeden kan een moeilijk proces zijn.

Gelukkig zijn er een hoop verschillende trucjes die je kan gebruiken om je baby beter te laten eten. Het onderstaande advies is geschikt voor baby’s tot peuters.

Neem je tijd

Het direct weigeren van nieuw voedsel betekent niet direct dat je op zou moeten geven. Het kan soms even duren voordat een baby klaar is voor nieuwe smaken.

Probeer elke dag hetzelfde voedsel gedurende een week te introduceren totdat je de handdoek in de ring gooit. Zorg ervoor dat je een paar van de onderstaande trucjes gebruikt om je kans op succes te vergroten.

Focus op het voeden

Als je baby alleen maar gefocust is op het voedsel dat je voor hem/haar zet, dan is de kans op succes groter.

Zorg ervoor dat je alles wat een afleiding is uitzet of uit de kamer haalt. Zet de televisie uit, ruim speelgoed op en doe je huisdieren in een andere kamer. Alles wat de aandacht van je baby kan krijgen dat niet voedsel is zou je weg moeten halen.

Cadeautjes

Iedereen vindt het leuk om cadeautjes te openen. Je kan je baby laten geloven dat de maaltijd die hij/zij gaat eten meer speciaal is dan dat het eigenlijk is, door het te presenteren als een speciaal cadeau.

Je kan een hersluitbaar baby voedselzakje gebruiken voor nieuwe voedingsmiddelen. Help je baby om zijn/haar voedsel uit te pakken. Kies een zakje uit waar je baby elke keer enthousiast van wordt.

Gebruik de zakjes alleen maar wanneer je nieuwe voedingsmiddelen introduceert, want anders zal het snel minder effectief worden.

Probeer niet alles te sturen

Vindt je baby het fijn om alles zelf te doen? Mogelijk heb je meer succes als je de teugels aan je kleintje geeft.

Alhoewel het waarschijnlijk wel een van de beslissingen is die voor een hoop rotzooi zal zorgen, is het mogelijk wel de snelste manier om je baby nieuwe voedingsmiddelen te laten eten. Veel ouders gaven aan dat voedsel dat voorheen niet gegeten werd, heel snel opgegeten werd toen hun kleintje zichzelf mocht voeden. Het is zeker iets dat het waard is om te proberen wanneer niks werkt.

Speciaal maaltijd setje

Vergelijkbaar met het cadeautje kan je nieuwe voedingsmiddelen speciaal maken door de eerste keer speciale borden en bestek te gebruiken.

Het idee is dat je baby afgeleid wordt door het ‘nieuwe’ bestek, borden en kopjes en alles zal eten wat je geeft.

Baby groenten

Hoe snel ga je?

Elke baby is anders. Sommige baby’s wachten graag eventjes tussen elke lepel, terwijl andere graag met het ritme van een hogedrukreiniger voedsel binnen willen krijgen.

Het vinden van het comfortabele voedingsritme van je baby is een belangrijke stap voor het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen.

Speel met het voedsel

‘Speel niet met je eten!’

We zijn er bijna zeker van dat iedereen zijn/haar ouders dit wel eens heeft horen zeggen toen ze opgroeide. Wij gaan je nu vertellen dat je dit advies niet op moet volgen.

Als je baby speelt met zijn/haar voedsel, dan is er tenminste een beetje interesse en dat is een belangrijke stap voor het in de mond krijgen. Je wilt dat je kleintje enthousiast is over eten en voor sommige baby’s is de gedachten van spelen de enige manier. Dit zou je dus aan moeten moedigen.

Omkopen

Omkopen of stimulerend voeden is een geweldige manier om je baby nieuw voedsel te laten eten.

Stel je baby is gek op avocado. Zet een kom met avocado in het gezichtsveld wanneer je je kleintje nieuw voedsel wilt geven. Begin met het voeden van het nieuwe voedsel. Wanneer je baby er achter komt dat je hem/haar geen avocado gaat geven, zeg dan nog een hap en dan krijg je avocado. Vaak is dit genoeg om je kleintje het nieuwe voedsel snel op te laten eten.

Als het omkopen met voedsel niet werkt, probeer het dan uit met een favoriete activiteit of speeltje. Zorg er echter wel voor dat je je aan je belofte houdt.

Schakelen

Dit is vergelijkbaar met omkopen, maar minder eerlijk. Het schakelen werkt door je baby de nieuwe smaak te associƫren met een favoriet.

Maak een half portie van de favoriete maaltijd en een half portie van het nieuwe voedsel. Geef je baby een lepel met de favoriete maaltijd en vervolgens een lepel met het nieuwe voedsel. Schakel elke keer totdat je baby vol zit.

Deze methode is het effectiefst als je nieuw voedsel introduceert dat een vergelijkbare kleur heeft. Zorg er ook voor dat je vergelijkbare maaltijden introduceert. Dus fruit met fruit en groente met groente.

Baby wil niet eten

Maak er een spelletje van

Als er een ding is dat je baby graag doet, dan is dat wel spelen. Mogelijk ben je succesvol als je van de hele routine een spel maakt.

Een manier om dit te doen is een spel spelen en het voedsel de prijs maken. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende dingen op een placemat neerleggen en je baby vragen om een object aan te wijzen. Heeft hij/zij het goed, dan geef je de prijs. Een volle lepel met het nieuwe baby voedsel.

Probeer het kort te houden

Wij hoeven je niet te vertellen dat het voeden van een humeurige baby bijna onmogelijk is. Je kan er vaak de klok op gelijk zetten hoe lang een baby geduld heeft voor het voeden, voordat hij/zij in een humeurig monster verandert.

De hoeveelheid tijd dat een baby ergens aandacht voor kan hebben is zeer kort en kleintjes zullen zich snel vervelen tijdens het voeden. Probeer het voeden onder de 30 minuten te houden wanneer mogelijk. De kans op voeden is erg klein wanneer het humeurige monster tevoorschijn komt.

Introduceer verschillende nieuwe voedingsmiddelen tegelijk

Als je je eigen baby voedsel maakt, dan is de kans groot dat je een bakje met ijsklontjes hebt die veilig voor je baby is. Deze zijn perfect voor het introduceren van nieuw voedsel aan een kieskeurige eter.

Voor deze methode moet je tenminste drie nieuwe voedingsmiddelen bereiden die je baby nog nooit gegeten heeft. Zet alle voedingsmiddelen op een dienblad of bakje voor ijsklontjes (of elk andere bak die vrij van BPA is) en zet het dienblad voor je baby.

Het succes van deze methode hangt af van vergelijking. Je baby zal een maaltijd lekkerder vinden dan de andere en deze hopelijk helemaal opeten.

Complimenteer

Net als volwassenen houden baby’s van glimlachen en complimenten. Als je baby nieuw voedsel probeert, geef hem/haar dan een grote glimlach en complimenten. Als je kleintje je stralende gezicht associeert met het uitproberen van een maaltijd, dan zal het introduceren van nieuw voedsel in de toekomst veel makkelijker zijn.

Etende baby

Eet samen met je kleintje

Wanneer het tijd wordt om te voeden zal je baby zich mogelijk afvragen waarom hij/zij eet en jij niet. Baby’s vinden het hartstikke leuk om volwassen te imiteren. Veel ouders geven aan dat ze meer succes hebben als ze tegelijkertijd met hun baby eten.

Zit je vol? Dan moet je mogelijk net doen alsof je eet. Een lege bak en lepel zouden genoeg moeten zijn om een baby voor de gek te houden.

Speciale plek voor het eten

Ga met je baby naar een plek die normaal gesproken niet geassocieerd wordt met spelen als het tijd wordt om te voeden, zoals je keuken bijvoorbeeld. Wees consistent en ga elke keer naar dezelfde plek.

Uiteindelijk zal je baby er achter komen dat eten het enige is wat je in deze ruimte kan doen. Als je baby de kamer kan associƫren met eten, dan zal elke nieuwe introductie veel beter ontvangen worden.

Maak je niet druk om de rotzooi

Maak je niet druk om de rotzooi die je baby maakt en zet je zorgen over alles even opzij. Je baby kan je humeur voelen en zal net zo reageren.

Een baby in een blije, ontspannen omgeving zal veel makkelijker om te voeden zijn. Stress zal jou en je baby alleen maar overstuur maken.

Geef je baby eerst niks

Als je moeite hebt om je baby te voeden, probeer dan deze methode.

Ga samen als een familie aan tafel zitten en begin met eten. Laat je kleintje in zijn/haar kinderstoel zitten zonder voedsel.

Na een tijdje zal je baby aangeven dat hij/zij ook wil eten. Al het voedsel dat je nu voor je kleintje zet zal veel beter ontvangen worden, dan als je het direct zou geven.

Je hoeft niet eens met de familie te zijn om deze methode te laten werken. Als je alleen bent, ga dan samen met je baby zitten en lees een tijdschrift of boek, totdat je baby aangeeft dat hij/zij wil eten.

Groenten

Vermijd zoetigheden

Niks is zo lekker als iets dat vol met suiker zit. Als je een zoetekauw bent, dan weet je wel waar we het over hebben.

Je wilt niet dat je kind dezelfde gedachten heeft. Misschien ben je een suikermonster, maar je wilt uiteraard niet dat je kind dat ook wordt. Zodra je baby suiker ontdekt is de smaak van alles dat gezond en voedend is saai.

Als je de introductie van zoet voedsel uit kan stellen (fruit is een uitzondering), dan zal het veel makkelijker zijn om je baby een gezonde maaltijd te geven.

Vermijd vloeistoffen

Voordat het tijd wordt om te eten (een uur van te voren) moet je vermijden dat je baby zware drankjes drinkt, zoals melk of sap. Deze drankjes zullen de eetlust van je baby verlagen.

Als je baby dorst heeft, dan is een beetje water voldoende en niet erg vullend.

Presentatie is belangrijk

Gooi wanneer je voedsel introduceert dit niet gewoon in een kom. Probeer het voedsel boeiend te maken. Als je de verbeelding van je baby kan bereiken, dan heb je de strijd gewonnen.

Waarom gebruik je niet een groter bord de eerstvolgende keer dat het tijd wordt om te voeden. Zelfs als je totaal niet creatief bent zou je iets leuks moeten kunnen maken met het voedsel. Maak bijvoorbeeld een gezichtje, je baby zal het prachtig vinden.

Heeft je baby trek?

Dit is zo logisch dat je er mogelijk niet bij stil staat. Misschien heeft je baby gewoon geen trek.

Zorg dat er voldoende tijd zit tussen de maaltijden. Als je baby nog niet klaar is om te eten omdat hij/zij geen trek heeft, dan is de kans groot dat het voedsel niet aangeraakt gaat worden.

Meng groente met fruit

Is je baby gek op fruit, maar haat hij/zij groenten? Waarom meng je de twee dan niet met elkaar? Je kieskeurige baby zal het verschil mogelijk niet opmerken.

Groenten zoals spinazie of bonen hebben een subtiele smaak die je makkelijk kan verbergen wanneer je ze mengt met fruit. De kans op succes is groter wanneer je zoete en smaakvolle soorten fruit gebruikt.

Leeg bord

Betrek je baby bij het hele proces

Alhoewel jij ze mogelijk eentonig vindt, vinden baby’s en peuters alledaagse taken leuk. Door je baby te betrekken bij de stappen om een maaltijd te maken, kan hij/zij een positieve instelling richting voedsel ontwikkelen.

Betrek je baby bij alles. Van het kopen van het voedsel in de supermarkt en het maken van het voedsel tot het serveren en eten. Met deze nieuwe kennis is de kans groter dat je baby het nieuwe voedsel interessanter vindt.

Pas op met snacks

Als je baby niet goed heeft gegeten, geef hem/haar dan naderhand geen snacks. Je baby zal snel leren dat het niet nodig is om de maaltijd te eten en in plaats daarvan de snack zal gebruiken om hem/haar te vullen.

Genoeg is genoeg

Als je baby genoeg heeft gehad, probeer dan niet door te gaan. Je baby zal niet altijd dezelfde hoeveelheid eten. Soms eet hij/zij meer en soms minder. Dat is heel normaal.

Koop je baby niet om om de maaltijd helemaal op te eten als hij/zij duidelijk vol zit. Het aanmoedigen van te veel eten is een ongezonde gewoonte voor je baby en zorgt er mogelijk voor dat hij/zij de volgende maaltijd minder eet.

Zelfstandig eten

Heb je nog meer trucjes?

Ken jij technieken die werken om je baby te voeden? Laat dan zeker hieronder een reactie achter, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here