Home Beste babyfoon kopen tips

Beste babyfoon kopen tips

De ultieme gids tot het kopen van de beste babyfoon

Beste babyfoon kopen tips

Door de scherp toenemende interesse in babyfoons zijn deze producten, die ooit overbodig werden gevonden, veranderd in onmisbare onderdelen van veiligheid bij het opvoeden. Ze bieden een hoop zekerheid voor nerveuze ouders die willen zorgen voor de beste en veiligste zorg die ze hun kind kunnen bieden, zonder daarbij andere zaken te verwaarlozen. Met behulp van een babyfoon kun je ontspannen en je richten op andere taken, een douche nemen, of zelfs thee zetten, in de wetenschap dat je binnen seconden bij de baby kunt zijn als hij wakker wordt. Met een babyfoon kun je vanuit een andere kamer luisteren naar de vertederende geluidjes en ademhaling van je baby; en stel je eens voor hoe oma via een innovatieve video-babyfoon kijkt naar een gapend bundeltje, terwijl ze nóg een trui voor haar aan het breien is.

Als consument raak je misschien verward door de verschillende beschikbare soorten babyfoon, vooral als alle functies ook nog eens aangeduid worden als ‘essentieel’. Het is makkelijker om de goede keuze te maken als je eerst de verschillende soorten babyfoon leert kennen, leert herkennen welke het best voor jou en je baby geschikt is, en welke factors je moet overwegen als je er een zoekt. Nog een beetje advies over online aankopen op Bol, waarmee je aardig wat kunt besparen én een babyfoon in je handen kunt hebben voor je het door hebt, en je bent er klaar voor.

Het belang van een babyfoon

Een babyfoon is een veiligheidsvoorziening voor jonge kinderen, die ouders en verzorgers gebruiken om de waakzaamheid van de baby in de gaten te houden met behulp van herkenbare geluiden en beelden. Babyfoons (of baby-alarmen) worden geleverd als een set van twee onderdelen die samenwerken: het eerste onderdeel verstuurt het geluid, of geluid en beeld, van het bed van de baby; het andere, dat gewoonlijk bij de ouder te vinden is, ontvangt het signaal. Sommige soorten babyfoons hebben meerdere ontvangers, wat vooral nuttig is in grotere huizen.

Babyfoons zijn ontstaan om tegemoet te komen aan de behoeften van drukke ouders, en hun instinctieve neiging om de baby zelfs in de gaten te houden als ze niet in de kamer zijn. In hun rol als veiligheids- en gezondheidsuitrusting bieden babyfoons de ouders wat rust en vrijheid, en de mogelijkheid om zich op andere taken of kinderen te richten zonder schuldgevoel. Moeder en baby kunnen allebei goed slapen, zonder storende piepende deuren, constante controles, en slapeloze nachten. Toch vereisen babyfoons constante aandacht en oplettendheid, en zijn ze geen vervanging voor ouderlijk toezicht.

Meer informatie over Babyfoons

Ouders zijn de meest veeleisende consumenten van veiligheidsvoorzieningen voor baby’s, omdat ze de beste zorg voor hun kind willen. Als ze blij zijn met een product kunnen ze lyrisch verhalen over de beste functies en de verbetering die het product in hun leven brengt, en raden ze het aan iedereen die ze tegenkomen aan. Daar staat tegenover dat ouders ook de strengste critici kunnen zijn, en dat ze niet snel tevreden zijn met apparatuur die de veiligheid van het kind niet voldoende garandeert. Ouderforums en online centra bieden een wereld aan informatie, voor zowel nieuwe ouders als veteranen die gedetailleerde informatie, reviews, en antwoorden zoeken. Consumenten met een specifiek model in gedachten kunnen uitgebreid lezen op de website van het merk.

De verschillende soorten babyfoons

Er zijn enorm veel babyfoons, van de meest simpele modellen tot degenen met alle toeters en bellen. Babyfoons kunnen ruwweg worden ingedeeld op basis van de signaalsoort die wordt verstuurd, en de signalen die worden opgevangen. Onder de verstuurde signaalsoorten vallen analoog en digitaal; de opgevangen signalen zijn stem, stem en beeld, en ademhaling.

De verschillende signaaltypes (verstuurd)

De drie types babyfoon, ingedeeld naar signaaltype, zijn analoog, digitaal, en digitaal verbeterde draadloze technologie (DECT). De signaaltypen beïnvloeden ook de mate waarin de babyfoon waarschijnlijk gevoelig is voor storing, en spelen dus een grote rol in de geluidskwaliteit van het product.

Analoog

Analoge babyfoons maken gebruik van radioverbinding, wat betekent dat iedereen binnen het bereik het signaal kan ontvangen. Ze zijn vaak draagbaarder, en alom verkrijgbaar; de geluidskwaliteit is echter slecht. Bovendien zorgt het feit dat het signaal makkelijk wordt opgepakt door radioscanners, of andere draadloze ontvangers, dat gebruikers minder privacy hebben dan met andere draadloze verbindingen.

Digitaal

Digitale babyfoons maken gebruik van stroom om het geluidssignaal om te zetten in data, waardoor het voor anderen lastig wordt om het in code omgezette signaal te ontvangen. Ouders kunnen dus met een gerust hart slapen, wat betreft zowel hun kinderen als hun privacy. Digitale babyfoons zijn vaak uitgerust met handige extra’s, zoals afstandsbediening, nachtlampjes, temperatuurmeters, en meer.

Digitaal Verbeterde Draadloze Technologie (DECT)

Deze babyfoons hebben microprocessors waarmee het signaal tussen de ontvanger en de zender wordt gecodeerd, waardoor de verbinding niet te onderscheppen valt. Helaas gaat deze exclusiviteit samen met een bijbehorend prijskaartje: babyfoons met DECT zijn de duurste modellen verkrijgbaar. De onderstaande tabel laat de drie signaaltypen en hun onderlinge verschillen zien.

Signaaltype Babyfoon Functies Voordelen Nadelen
Analoog Radioverbinding Lichtgewicht, goedkoop, goed verkrijgbaar, meerdere kanalen mogelijk, populair Matige geluidskwaliteit, significante storingen, onveilige verbinding, onbedoelde andere ontvangers
Digitaal Zet signaal om in data, codeert signaal Sterk signaal, veilige verbinding, afluisteren onmogelijk Zwaar, duurder dan analoog, lichte storing van draadloze apparaten
DECT Gebruikt microprocessors, versleutelt signaal Sterk signaal, veilige verbinding, geen storingen Duur

Veel ouders die op zoek zijn naar babyfoons weten gewoonweg niet waar te beginnen. Voor deze kopers kan het nuttig zijn om de functies, voordelen, en nadelen van ieder type te bestuderen zodat ze een intelligente keuze kunnen maken voor de optimale babyfoon.

De verschillende signaaltypes (ontvangen)

Babyfoons worden ook ingedeeld op basis van de signaalsoort die ze ontvangen – onder andere babyfoons voor stem, of stem en beeld. Ademhalings-babyfoons werken op basis van geluid of geluid en beeld; zoals de naam al suggereert houdt dit type babyfoon de ademhaling van de baby bij, om de ouders extra zekerheid te bieden.

Stem

Stembabyfoons zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere babyfoons, en minder groot en zwaar. De beste stembabyfoons hebben zowel stem- als lichtfuncties, en maken gebruik van flikkerende LED-lampjes om de aandacht van de baby te trekken als de omgeving lawaaiig is. Ook belasten stembabyfoons, omdat ze niet zoveel functies hebben als de andere types, de batterijen minder zwaar.

Stem en beeld

Babyfoons met stem en beeld zorgen dat ouders precies kunnen zien hoe de baby slaapt; hierdoor zijn ze perfect voor ouders die stembabyfoons gewoon niet genoeg vinden. Met behulp van dit type babyfoon kunnen ouders iedere draai en verschuiving van de baby zien, en hoeven ze niet bij ieder klein geluidje in de kamer komen kijken (iets dat nogal eens voorkomt bij stembabyfoons). Babyfoons met stem en beeld zijn vaak duurder, in ruil voor de vele extra functies zoals beeldformaten, nachtzicht, en een draai- en zoombare camera.

Ademhaling

Deze ademhalingsbabyfoons houden de ademhaling van de baby bij, en sturen meldingen als er iets verandert. Het moet gezegd worden dat, hoewel veel producenten claimen dat deze babyfoons beschermen tegen wiegendood, veel dokters twijfelen aan de effectiviteit van babyfoons op dit gebied. Volgens hen is de babyfoon alleen een veiligheidsinstrument en geen gezondheidsmonitor. Toch kunnen ouders die zich zorgen maken over de ademhaling van de baby iets rustiger zijn met deze vorm van controle, omdat ze makkelijk veranderingen in het ademhalingspatroon kunnen bijhouden.

 

Nuttige functies bij een babyfoon

De verschillende functies die in babyfoons worden gestopt zijn even uiteenlopend als de ontwerpen en kleuren waarin ze worden gegoten. Afhankelijk van je behoeften ben je misschien op zoek naar een waterdichte babyfoon, als je de baby in de gaten wilt kunnen houden tijdens het douchen, een die muziek afspeelt zodra de baby wakker wordt, of een waarmee je terug kunt praten, zodat het kind meteen mama’s stem hoort zodra hij wakker wordt. Wat je koopt of kiest hangt af van je wensen en bevliegingen, maar onder de nuttige functies vallen indicatorlampjes, stroomopties, temperatuursensoren, het aantal ontvangers en zenders, en webcam.

Indicatorlampjes

Indicatorlampjes waarschuwen ouders zodra de batterij leeg dreigt te raken, of wanneer de ontvanger buiten het bereik van de babyfoon treedt (wat kan gebeuren in grote huizen of huizen van bepaalde materialen). Vooral voor ouders die vaak naar buiten gaan is dit nuttig. Sommige indicatorlampjes werken samen met een alarm of bliepjes, zodat het je zeker weten opvalt.

Verschillende stroomopties

Met deze functie kun je gemakkelijk wisselen tussen netstroom en een oplaadbare accu, zodat je hem mee kunt nemen of binnen op kunt laden. Hoe langer je de babyfoon gebruikt, hoe meer energie je nodig zult hebben; het is dan ook handig om hem direct op de netstroom te kunnen laten draaien.

Temperatuursensor

Sommige babyfoons hebben sensoren die de kamertemperatuur bijhouden. Veel mensen zullen dit niet zien als een belangrijke veiligheidsfunctie, maar temperatuur is iets dat ouders bezighoudt – baby’s moeten ten slotte niet te warm of te koud worden. Het wordt aangeraden om de kamertemperatuur tussen de 16 en 20 graden Celsius te houden.

Meerdere ontvangers

Degenen die in grotere huizen wonen hebben liever meerdere ontvangers, om zeker te weten dat ze altijd binnen bereik zijn. Vaak gebruiken ouders één exemplaar op een vaste plek, en nemen ze een ander mee bij het bewegen rond het huis om te zorgen dat ze nooit een geluidje missen.

Meerdere zenders voor meerdere kinderen

De meeste ouders met meerdere kinderen kunnen zich geen leven zonder babyfoon voorstellen, en gaan meestal voor babyfoons met meerdere zenders: één per kinderkamer. Hoewel deze modellen niet makkelijk te vinden zijn, zijn ze de moeite waard voor twee- of drielingen. Wanneer een verzorger verschillende babyfoonsets gebruikt, in plaats van één set met meerdere zenders, storen de verschillende babyfoons elkaar enorm, vooral als ze op dezelfde frequentie zitten.

Webcam

Met behulp van een webcam kan oma zich nog steeds over de baby bekommeren, zelfs al is ze honderden kilometers ver weg. Babyfoons maken gebruik van het bestaande draadloze netwerk in het huis om stem- en beeldsignalen van de zender naar een computer of ander apparaat te sturen.

 

De goede babyfoon kiezen voor jou en de baby

Nu dat je de verschillende soorten babyfoons kent, en een gevoel hebt ontwikkeld voor de functies die je zoekt, is de volgende stap om te weten waar je naar moet kijken bij het winkelen, om te zorgen dat je een exemplaar vindt dat waar voor zijn geld biedt. De meest voorkomende problemen bij ouders die babyfoons gebruiken zijn storing, beperkt bereik, en onverwacht leeg blijkende batterijen. Een goede babyfoon is op al deze gebieden effectief, en is goed geschikt voor de leefstijl van je familie.

Familie en huis

Je familie, huis, en leefstijl beïnvloeden allemaal je keuze in babyfoon, terwijl je behoeften als ouder bepalen hoeveel zekerheid je van de babyfoon verwacht. Voor een actieve leefstijl met veel beweging zul je een draagbare ontvanger nodig hebben, terwijl een groot huis meerdere ontvangers en goed bereik vereist. Ontvangers met indicatorlampjes zijn nuttig in lawaaiige omgevingen, omdat je de lichtjes kunt zien wanneer je het geluid niet kunt horen. Voor degenen die niet tevreden zijn met geluid is de video-babyfoon de ideale optie.

Draagbaarheid van de ontvanger

Vaste babyfoonontvangers zijn beperkend en ongeschikt voor drukke moeders die constant in de weer zijn. Ze zijn nuttig voor ruimtes waar beweging minimaal is, zoals de slaapkamer ’s nachts, maar bezigheid vereist een draagbare ontvanger die meegaat waar je ook naartoe gaat, of het nou de woonkamer, keuken, of tuin is. Een goede, stevige band zorgt dat de babyfoon niet afvalt of te snel slijt.

Geluidskwaliteit

Volume en geluidshelderheid zijn synoniem voor kwaliteit bij babyfoons. In dichtbevolkte gebieden ondervinden babyfoons meer storing, dus veel babyfoons hebben meerdere frequentiekanalen om uit te kiezen. Digitaal geluid is het best geschikt voor de ouders, terwijl analoge signalen matig zijn en veel ruis tegenkomen, waardoor ze van beperkt nut zijn.

Bereik

Bij bereik gaat het om de maximale afstand die het signaal van de zender naar de ontvanger kan afleggen. Kleine huizen vereisen geen groot bereik; als je echter veel tijd rondom het huis besteedt, kies dan een babyfoon met een groter bereik. Een goede babyfoon reikt minstens 80 meter.

Storingen

Audio- en videostoring van elektronische apparaten in de buurt veroorzaakt gezoem, ruis, en korrelige of haperende beelden. Sommige babyfoons pikken echt ieder signaal op. Geen ouder wil de roddels van de buren horen over de babyfoon, dus een model met ingebouwde veiligheidsfuncties of een storing voorkomend datatype is een goede keuze.

 

Conclusie

Ouders zullen goed moeten kunnen vertrouwen op een systeem om de veiligheid van hun kind ervan af te laten hangen. Babyfoons doen dit door zekerheid, een beetje vrijheid, en ononderbroken rust voor zowel moeder als kind mogelijk te maken.

Ondanks de verwarrende opties op het gebied van babyfoons in zowel fysieke als digitale winkels, is het niet lastig om de beste babyfoon te kiezen met de hulp van een paar simpele adviezen. Consumenten die hun familie en leefstijl in overweging nemen, evenals de draagbaarheid, het bereik, en de geluidskwaliteit van de babyfoon, zullen als snel een kleine selectie overhouden. Met een beetje persoonlijke smaak op het gebied van stijlen, ontwerpen, en coole of excentrieke functies kun je de keuze vervolgens persoonlijk maken. Met zijn duizenden aangeboden babyfoons is Bol een van de beste plekken om snel, veilig, en prettig te kiezen en kopen.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here