Home Blog Zo maak je je auto babyveilig

Zo maak je je auto babyveilig

0
Zo maak je je auto babyveilig

Ouders onthouden om hun huis babyveilig te maken wanneer een nieuwe baby op komst is, maar zien vaak de auto over het hoofd.

Gelukkig is het babyveilig maken van de auto relatief simpel. Laten we snel een kijkje nemen welke stappen je moet ondernemen om je auto veilig te maken voor een baby.

Doe je baby in een autozitje

Onderzoeken hebben bewezen dat kinderen die niet in een autostoeltje zitten, een tot wel vier keer grotere kans hebben op ernstige verwondingen in een auto ongeluk, zelfs bij lage snelheden.

Als je nu een auto ongeluk zou krijgen, waar wil je dan dat je kindje zit? We verwachten dat zo’n beetje iedereen ‘in een autozitje’ denkt. Alhoewel gebruiksgemak een probleem kan zijn voor ouders die al weinig tijd hebben (en sommige autostoeltjes zijn erg lastig om te bevestigen), is het belangrijk voor de veiligheid van je kind dat je er een gewoonte van maakt om hem/haar in een autozitje te doen.

Verscheidene veiligheidsorganisaties raden aan om je kind in een autozitje die achterstevoren staat te doen tot hij/zij twee jaar is. Het is niet voldoende om een oud autostoeltje te kopen. Je moet het juiste zitje uitkiezen op basis van de lengte en het gewicht van je kind. Je moet ook de instructies goed opvolgen om ervoor te zorgen dat je het autozitje goed bevestigd hebt. Deze simpele stappen moeten opgevolgd worden, zodat je autozitje je kind effectief kan beschermen.

Onthoud dat je alleen maar een gebruikt autozitje moet kopen als je 100% zeker bent over de historie. Vermijd het kopen van autostoeltjes in kringloopwinkels of tweedehands online. Net als een helm moet een autozitje namelijk vervangen worden na een auto ongeluk. Bij een tweedehands model weet je nooit zeker of dit wel of niet het geval is.

Positie van het babyzitje

De beste plaats om je babystoeltje te plaatsen is in het midden van de achterbank. Dit is namelijk het verste verwijderd van de zijkanten van de auto. Mocht je ooit van de zijkant geraakt worden in een ongeluk, dan zullen de buitenste zitplaatsen de grootste impact absorberen, terwijl het middelste zitje een buffer heeft.

Het autozitje in het midden plaatsen kan ook helpen om te voorkomen dat je kleintje met knoppen en sloten op de deur gaat spelen.

Als je auto niet de noodzakelijke ankerpunten heeft om deze in het midden van de achterbank te plaatsen, dan is het zitje achter de bestuurder de volgende beste optie. Een bestuurder zal instinctief van een ongeluk wegsturen om zich-/haarzelf te beschermen. Door het autozitje achter de bestuurder te plaatsen zal deze reflex de baby ook beschermen.

Babystoeltje

Houdt je kleintje in de gaten

Het probleem met autozitjes die achterstevoren staan, is dat je zonder om te draaien je kind niet makkelijk kan zien. Je hoofd draaien tijdens het rijden is echter gevaarlijk en onderzoeken hebben laten zien dat kleine kinderen net zo afleidend kunnen zijn als een mobiele telefoon. Maar hoe houd je je kleintje in de gaten zonder om te draaien?

De makkelijkste manier om dit probleem op te lossen is een veiligheidsspiegel installeren. Deze spiegels zijn speciaal hiervoor gemaakt en kunnen vastgemaakt worden aan de hoofdsteun op de achterbank. Je kijkt simpelweg in je achteruitkijkspiegel en je ziet de reflectie van je kleintje in de andere spiegel. Simpel en effectief.

Wanneer je besluit om zo’n spiegel te kopen, dan raden we aan om eentje te kopen met een gebogen vorm. Dit maakt een grotere kijkhoek mogelijk en is vooral handig als je meer dan een babyzitje ge├»nstalleerd hebt. Zodoende kan je namelijk al je kinderen in een keer zien.

 

Activeer je kinderslot

Druk op een knop en het raam beweegt. Trek aan een hendel en de deur gaat open. De autodeur is meer vermakelijk dan veel speeltjes die je in de winkel koopt. Slecht nieuws voor je baby, want autodeuren zijn niet de veiligste speeltjes.

Door het kinderslot op je achterdeuren in te schakelen zal je kind de deur van binnenuit niet kunnen openen. Dit voorkomt dat deuren tijdens het rijden geopend worden. Je moet de deur van buiten openen om je kleintje vrij te laten en rond te laten rennen.

Veel moderne auto’s hebben ook de mogelijkheid om ramen met een kinderslot te beveiligen. Dit voorkomt dat je kind het als een speeltje gebruikt of speelgoed door het open raam gooit.

 

Ruim je auto op

In auto’s kan vuil vaak snel ophopen. Denk aan bonnetjes, boodschappentassen, lege flesjes en zelfs schoonmaakmiddelen voor de auto. Als deze objecten in de handen van je kind terecht komen, dan kunnen ze een stik- of gezondheidsgevaar vormen.

Als het interieur van je auto een beetje een prullenbak is geworden, dan wordt het hoog tijd om een grote schoonmaak te houden. Een schone auto en babyveilig in een. Een win-win situatie.

Als je schoonmaakmiddelen in je auto bewaart, dan kan je dat blijven doen, maar leg ze bijvoorbeeld in de achterbak. Dit zorgt ervoor dat je er nog steeds makkelijk bij kan komen, maar buiten het bereik van je baby is.

Baby in de gordel doen

 

Pas op voor rotzooi

Als je al een ouder bent, dan zal het volgende niet als een verrassing komen. Baby’s kunnen heel makkelijk en professioneel rommel maken en daar zijn ze het beste in van alle leeftijdsgroepen.

Je autozitje heeft misschien een verwijderbare bedekking die gewassen kan worden, maar hoe zit het met de stoel daaronder? Een bescherming voor je autostoel kan ervoor zorgen dat je kinderzitje van zij naar zij schuift en raden we af. Gelukkig is de oplossing simpel. Een grote handdoek onder het autozitje zal niet alleen alles opvangen wat je baby er naartoe gooit, maar is ook makkelijk om schoon te maken.

Verwijderbare vloermatten zullen helpen om de vloer onder het babyzitje te beschermen. Als je auto deze momenteel niet heeft, zorg er dan voor dat je daar ook een handdoek neerlegt.

 

Leren zitjes hebben liefde nodig

Constant gebruik van een autozitje zal ervoor dat het leer op je autostoel snel slijt. Alhoewel een handdoek je leren stoelen tegen rotzooi van je baby zal beschermen, zal deze er niet voor zorgen dat het leer flink onder druk wordt gezet door het zitje.

Als je leren stoelen en kinderen hebt en ze beide wilt houden, dan zou je moeten investeren in een speciale stoel beschermer.

Je moet echter goed onderzoek doen voordat je een bescherming voor je stoelen koopt. Vele beschermingen met een slechte kwaliteit zullen in je leren zitje ‘smelten’ op hete dagen. Dit is een probleem dat voorkomt met rubberen stoel beschermingen.

 

Bescherm je baby tegen de zon

Heb je ooit wel eens met je arm op het raam gereden om op de plaats van bestemming er achter te komen dat je arm rood is geworden? De zon kan erg sterk zijn en als er een ding is wat ze graag wil doen, dan is dat wel de huid verbranden.

Alhoewel getinte ramen kunnen helpen om de zonnestralen deels tegen te houden, is het niet een waterdichte oplossing. In Nederland zijn erg donker getinte ramen verboden, dus deze zullen altijd nog genoeg zonlicht binnenlaten om de gevoelige huid van je baby te verbranden.

De huid van je baby is veel gevoeliger dan jou huid en daarom moet je dit op alle mogelijke manieren beschermen. Een zonnescherm biedt een extra laag bescherming tussen de zon en je baby terwijl zichtbaarheid behouden blijft.

 

Zonnescherm sticker

Een zonnescherm sticker is een semi permanente oplossing. Deze fungeert als een extra tint laag en plak je rechtstreeks op het glas van het raam. Deze kunnen zo gesneden worden om op elke soort raam te passen.

 

Textiel zonnescherm

Een textiel zonnescherm is minder permanent en kan makkelijk op een andere locatie geplaatst worden. Sommige ouders hebben problemen om deze soort op een raam te laten zitten, terwijl andere er bij zweren.

Babyveilig

 

Doe je auto op slot wanneer je deze niet gebruikt

De auto op slot doen is niet alleen goed om diefstal te voorkomen, maar kan ook helpen om je kind veilig te houden.

Kinderen spelen vaak door middel van het gedrag van volwassenen na te bootsen. Als ze de kans krijgen, dan zou het zo kunnen dat je kind met de rem en versnellingspook gaat spelen of zelfs probeert om de auto te starten. Dit is uiteraard vragen om problemen.

Als je kind er niet bij kan komen, dan kan er ook niet meegespeeld worden. De auto op slot houden is de meest simpele manier om ongelukken te voorkomen.

 

Laat je kind niet alleen achter in de auto

Als je snel iets wilt kopen in de winkel, dan vind je het mogelijk te veel gedoe om je kind uit zijn/haar stoeltje te halen en mee te nemen. Zonnesteek is een ernstig risico voor elk kind die alleen in de auto achtergelaten wordt en het is ook strafbaar.

Met een temperatuur buiten van 16 graden kan de hitte in een auto al oplopen tot ver boven de 40 graden. Een kind kan sterven bij temperaturen van 40 graden of meer. Het raam een klein beetje openen doet weinig om te voorkomen dat de temperatuur stijgt. De enige veilige oplossing is je kind uit zijn/haar stoeltje te halen en met je mee te nemen.

Alhoewel geweldige ouders hun kind een keer kunnen vergeten in de auto, komt het vaker voor bij zorgverleners die niet de routine hebben om een kind in hun auto te vervoeren. Als je je zorgen maakt dat jij of iemand anders je kind alleen achterlaat in de auto, dan kan je simpelweg je handtasje of portemonnee op de achterbank neerleggen. Als je uit de auto stapt zal je er achter komen dat je je handtasje niet hebt en zodoende ook je kind.

 

Lange benen en kinderzitjes

Wij Nederlanders zijn een van de langste mensen op de wereld en dit betekent dat de autostoel vaak aardig ver naar achteren geplaatst moet worden. Dit zorgt er jammer genoeg mogelijk voor dat er niet genoeg ruimte achter de bestuurder is voor een babyzitje. Als dit bij jou het geval is, dan kunnen we je vertellen dat er een goedkope en makkelijke oplossing hiervoor is.

Je kan namelijk een simpel schuim blok kopen die de kanteling van je autostoeltje verkleint. Zodoende kan je je autostoel verder naar achteren plaatsen, terwijl je kind nog steeds veilig met je mee reist.

Schuim blok

Vermaak je kind

De kans is veel kleiner dat je kind vervelend en luidruchtig is wanneer hij/zij het favoriete speeltje heeft. Ontdek wat het favoriete speeltje van je kind is en neem deze altijd mee.

Tijdens een ongeluk is de kans op verwondingen veel kleiner met zacht speelgoed dan met hard plastic. Het is misschien lastig, maar probeer de keuze van je kind richting iets zachts te sturen.

Als je kind een speeltje erg fijn vindt, dan is het mogelijk een goed idee om nog een te kopen, aangezien je kind speeltjes erg snel kwijt kan raken in een auto.

 

Verwondingen door een auto die achteruit rijdt

Het is niet alleen het interieur van de auto waar je je zorgen om moet maken wanneer je deze babyveilig wilt maken. Het zal mogelijk als een verrassing komen dat veel kinderen gewond raken door auto’s die achteruit rijden.

Achteruit rijden over kinderen komt vaker voor bij grotere auto’s. De kleine afmetingen van een kind gepaard met de blinde hoek net onder de bumper maken deze ongelukken jammer genoeg veelvoorkomend.

Veel moderne auto’s hebben tegenwoordig achteruitrijd camera’s die de kans dat je over je kleintje rijdt veel kleiner maken. Dit is echter niet voor iedereen een geschikte optie, aangezien ze een dure extra kunnen zijn wanneer je een auto uitkiest.

De beste optie is je kind leren om niet rond te auto te spelen. Zorg ervoor dat deze regels goed nageleefd worden en straf je kind wanneer nodig.

 

Parkeerplaatsen en kinderen

Nu we het toch over auto’s hebben, is dit ook de juiste plaats om de veiligheid op parkeerplaatsen te bespreken. Je kind kan makkelijk wegrennen en geraakt worden door een auto tijdens de opwinding van het arriveren op een nieuwe bestemming.

Blije baby

 

Conclusie

En daarmee komen we aan het einde van nog een gids over babyveilig maken. We horen graag welke methodes jij gebruikt om je kind veilig in en rondom de auto te houden. Laat het ons hieronder weten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here