Home Babyspullen Autostoel Kinderzitje kopen? Let op deze 6 eigenschappen.

Kinderzitje kopen? Let op deze 6 eigenschappen.

0
Kinderzitje kopen? Let op deze 6 eigenschappen.

Een kinderzitje kopen is één van de belangrijkste beslissingen die nieuwe ouders moeten maken. Een kinderstoeltje is noodzakelijk om de veiligheid van je kind in de auto te garanderen.

Ook al hopen de meeste mensen dat ze nooit een kinderstoeltje moeten aankopen, maakt het zitje wel degelijk het verschil uit tussen leven en dood bij een ongeval of aanrijding. In feite is het zelf zo belangrijk dat een aantal ziekenhuizen nieuwe ouders niet laat vertrekken met hun kind als ze niet over een kinderzitje beschikken.

Het juiste zitje vinden kan een moeilijke opgave zijn, en dus een zenuwslopende beslissing voor vele ouders. Want ze willen dan ook uiteraard geen enkele fout maken en onrechtstreeks het leven van hun kind op het spel zetten. De waarheid is dat de meeste kinderzitjes die verkocht worden in winkels of online wel degelijk allemaal als veilig gecertificeerd zijn. Daardoor moet je als koper beter focussen op de verschillende eigenschappen van het stoeltje om zo het beste zitje aan te kopen dat aansluit bij je levensstijl.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kinderzitjes volgens:

 

Kinderzitje kopen gids:

Eigenschap 1: de grootte van je auto

Eerst en vooral moet je er zeker van zijn dat het zitje in je auto past. Kopers die een 2-deur sportauto bezitten kopen best een kleiner zitje aan dan degenen die over een grote jeep beschikken. Er zijn heel wat factoren die je moet overwegen, waarvan de eerste de grootte van het zitje zelf. Hou er rekening mee dat je hoe dan ook een ander zitje moet aankopen wanneer je kind groter wordt.

Ga ook na of er ankerpunten in je auto zitten. De veiligste auto’s komen met ISOFIX-ankers. Je vindt ze aan de onderkant en bovenkant van de stoelen in je auto. Hieraan kun je gemakkelijk elk zitje met een ISOFIX-compatibel systeem vastmaken. De veiligste plaats voor je zitje is de middelste stoel op de achterbank, maar helaas zijn er heel wat automodellen die niet beschikken over ankers op die plaats. Kijk dus eerst na wat er precies allemaal voorzien is in je auto. Als je van plan bent het zitje in het midden van de achterbank te plaatsen en je auto geen ISOFIX-ankerpunten heeft op die specifieke plaats, betaal je best niet meer voor een ISOFIX-compatibel systeem.

 

Eigenschap 2: de installatie

Ouders die hun stoeltje tussen twee auto’s willen overbrengen, of die continu op weg zijn, moeten een zitje kopen dat gemakkelijk te installeren is. Het laatste wat ouders willen is dat ze moeten zwoegen om hun zitje los te krijgen met een huilende baby. Net zoals dat het meesleuren van een zware stoeltje in de luchthaven geen pretje is. Kijk voor een kinderwagen waarin het stoeltje past, en niet omgekeerd. Het zitje moet veilig vergrendeld kunnen worden en eenvoudig losgekoppeld worden van de kinderwagen.

Er zijn geen universele standaarden voor het installatieproces. Sommige ouders werken liever met het ISOFIX-systeem, anderen verkiezen zitjes die vastgemaakt worden m.b.v. de gordel. Welk model je ook kiest, het mag niet langer dan enkele minuten duren om het te installeren. Wie van plan is zijn zitje online aan te kopen gaat best eerst in een lokale winkel gaan kijken naar de verschillende installatiemethodes. Test de vergrendelingsriemen en –bandjes uit in de winkel en spaar geld uit door het stoeltje online te bestellen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kinderzitjes volgens:

 

Eigenschap 3: achterwaarts gerichte zitjes

Zuigelingen en zelfs kleuters zijn veiliger in een achterwaarts gericht zitje. Gebruik het zolang als het mogelijk is. Biedt dus aandacht aan het gewichtslimiet van elk kinderstoeltje. De meeste zitjes ondersteunen kinderen tot zo’n 15 kg. Als het ondersteund gewicht groter is, gaat het waarschijnlijk om een convertibel stoeltje. Vele ouders verkiezen convertibele zitjes omdat ze dan slechts maar 1 zitje moeten kopen i.p.v. drie. Probeer een achterwaarts gericht model te selecteren, geen voorwaarts, wanneer het kind meer dan 15 kg weegt.

 

Eigenschap 4: de prijs

Kinderzitjes zijn niet goedkoop, maar kunnen wel op een dag het leven van je kind redden. Het is duidelijk dat ouders geen honderden euro’s aan een veilig zitje moeten uitgeven aangezien er al vele modellen te vinden zijn voor de helft van die prijs. Echter moeten ouders de juiste keuze maken tussen design of veiligheid. Een prachtig kinderstoeltje kan er misschien schattig en mooi uitzien, maar een veilig exemplaar voorkomt zware verwondingen. Als er één babyitem is waaraan je veel geld moet spenderen, dan is het een kinderzitje.

 

Eigenschap 5: de conditie

Veiligheidsexperts raden aan om geen gebruikte kinderzitjes aan te kopen als je de complete historie achter het model niet kent. Een gebruikt kinderstoeltje aankopen staat sommige ouders toe om iets te kopen wat ze anders nooit konden betalen. Echter is het belangrijk om steeds de veiligheid van je kind als eerste prioriteit te zien, en niet het besparen van enkele euro’s. De historie van een zitje kennen is erg belangrijk, want als het zitje ooit tijdens een ongeval of aanrijding gebruikt werd kan het waardeloos zijn. Of er nu een kind in zat of niet, het maakt niet uit. De constructie van een kinderstoeltje wordt zwaar beschadigd bij een ongeval en mag daarom ook niet hergebruikt worden.

Het is de verantwoordelijkheid van de koper om te achterhalen of het kinderzitje nooit gebruikt werd tijdens een ongeval. Soms kan je al gemakkelijk zien aan een kinderstoeltje in welke staat het zich bevindt. Bijvoorbeeld: zitjes met gekraakt plastic, de vergrendeling die niet naar behoren werkt,… Sommige zitjes zien trouwens wel goed uit, maar zijn toch in een ongeval betrokken geweest. Vraag de verkoper altijd naar de historie van het zitje om er zeker van te zijn dat het nooit in een ongeval gebruikt werd.

 

Eigenschap 6: de vervaldatum

Kinderzitjes gaan niet voor eeuwig mee. Ze vervallen na zo’n 6 jaar, hoewel er met staal versterkte modellen zijn die 9 jaar meegaan. Winkels mogen ‘vervallen’ zitjes niet meer na deze tijd verkopen, maar private verkopers kennen deze legislatie niet of houden zich niet aan de afspraak. Ga als koper altijd de handleiding na van het gebruikt kinderzitje dat je op oog hebt. Bovendien hebben sommige zitjes de vervaldatum op de onderkant staan.

Kopers die een veilig kinderstoeltje willen kopen best een exemplaar dat nog een jaar op de teller heeft. Wil je een convertibel exemplaar? Zorg er dan zeker voor dat het zitje nog meegaat tot je kind eruit groeit (max. 3 jaar).

 

Een kinderzitje kopen online

Ouders kunnen geld besparen door hun zitje te kopen online. Wereldwijd concurreren verkopers met elkaar voor dezelfde klanten, en deze competitiviteit is alleen maar in het voordeel van de koper. Het is niet moeilijk een zitje te vinden dat goedkoper is dan in de winkel.

 

Conclusie

Het is geen overstatement als je zegt dat het kinderzitje één van de belangrijkste aankopen is voor nieuwe ouders. Geen enkel ander item kan het leven van hun kind beter beschermen dan een kinderstoeltje. Daarom moeten ouders het juiste model kiezen, wat natuurlijk voor wat stress en druk zorgt. Er is geen enkele reden om je zorgen te maken als je weet naar welke eigenschappen je moet kijken.

Kopers moeten zoeken naar een zitje dat gebruiksvriendelijk, eenvoudig te installeren is en past bij hun levensstijl. De conditie van het stoeltje is van levensbelang, letterlijk en figuurlijk. Als je een gebruikt zitje koopt, ga dan zeker de historie en vervaldatum na.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kinderzitjes volgens:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here