Het autozitje is een essentieel veiligheidsartikel. Ga je een autozitje kopen, lees dan in dit artikel alles over de veiligheid van het autozitje.

 

De feiten over autozitjes

Tenzij je van plan bent om naar huis te lopen vanuit het ziekenhuis, heb je vanaf de eerste dag al een autozitje nodig. Volgens de Europese Richtlijn ben je verplicht om kinderen tot 135cm veilig in een autozitje of stoelverhoger (wanneer ze te groot zijn voor het autozitje) te vervoeren. In sommige andere landen is dit zelfs 150cm.

Ieder jaar weer gebeuren er veel dodelijke ongelukken, waarbij de slachtoffers betreurend genoeg ook regelmatig kinderen zijn. Het is zelfs de hoofdoorzaak van overlijden van jonge kinderen en de oorzaak is dat ze niet goed vastzitten. Een autozitje kopen kan dit soort trieste dingen voorkomen.

En je denkt mogelijk dat de meeste ongelukken gebeuren op snelwegen en met hoge snelheden, maar niets is minder waar. Het overgrote deel van de auto ongelukken vindt plaats op lokale wegen en de meeste ongelukken met kinderen gebeurt op wegen waar de snelheidslimiet 70 kmh of lager is.

Dus dit is één babyproduct die je zeker zal willen en moeten kopen voordat je water breekt. Een autozitje kopen kan je het beste doen rond de zesde tot achtste zwangerschapsmaand. Op die manier gun je jezelf voldoende tijd om het beste autozitje uit te kiezen.

 

Een autozitje uitkiezen

Autozitje kopenAlle autozitjes in Nederland moeten goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03 of 44/04. Er moet een sticker op het autozitje zitten waarbij op de eerste regel moet staan of deze aan één van deze reglementen voldoet. Er staat dan bijvoorbeeld ECE R44/03. Vandaag de dag kan je makkelijker wereldwijd spullen aanschaffen en je bent soms ook goedkoper uit, maar je moet altijd opletten of het autozitje aan het ECE-reglement voldoet. Zo niet, dan is de kans groot dat je hiervoor beboet wordt, ook al is je buitenlandse autozitje veilig. Dit is ook iets waar je op moet letten wanneer je een tweedehands autozitje koopt. Je kan mogelijk een hoop geld besparen, maar als het autozitje niet aan het ECE-reglement voldoet, dan breng je mogelijk je kind in gevaar.

Maar zelfs als een autozitje aan alle reglementen voldoet kan deze nog steeds onveilig zijn als je hem niet goed inbouwt of gebruikt. Het beste autozitje is daarom degene die je makkelijk in de auto kan plaatsen, simpel in het gebruik is en waar je kind perfect in past.

Er zijn drie standaard types autozitjes waar je uit kan kiezen

  • Baby autozitjes: Deze moeten altijd achterstevoren geplaatst worden. Ze hebben een gewichtslimiet tussen de 10 en de 15 kg. Verplaats je baby naar een aanpasbaar autozitje wanneer je baby het gewicht- of lengtelimiet van zijn baby autozitje heeft bereikt.
  • Aanpasbare autozitjes: Deze functioneren zowel als achterstevoren geplaatste autozitjes voor baby’s en peuters en als voorwaarts gerichte autozitjes voor oudere kinderen. Veel nieuwe modellen zijn geschikt om een kind tot 18 kg achterstevoren te dragen en tot wel 30 kg voorwaarts gericht. Het veiligste is om je kind zo lang mogelijk achterstevoren plaatsen, totdat hij of zij 2 jaar oud is of het gewichts- of lengtelimiet overschrijdt.
  • Stoelverhogers: Deze zitjes zijn voor kinderen die in ieder geval 4 jaar oud zijn en tenminste 18 kg wegen. Bij dit autozitje worden de normale gordels van de auto gebruikt om je kind veilig vast te zetten. Stoelverhogers zonder rugleuning zijn prima zolang de autostoel het hoofd ondersteunt.

 

De juiste installatie is essentieel

Beste autozitje kopenEen autozitje correct installeren kan soms moeilijker zijn dan je denkt. Volgens een onderzoek zijn de meestvoorkomende fouten die mensen maken: de gordels door de verkeerde openingen doen, niet een clip voor de gordel gebruiken wanneer die er wel is, het kind niet vastzetten en het autozitje te los installeren.

Een goed ingebouwd autozitje zou niet meer dan een paar centimeter mogen bewegen. 3 van de 4 autozitjes worden verkeerd ingebouwd of gebruikt, dus zorg ervoor dat je goed de handleiding en instructies opvolgt die over het algemeen altijd meegeleverd worden.

ISOfix is een gestandaardiseerd systeem voor het inbouwen van een autozitje en dit stabiliseert deze en zodoende wordt de kans op mogelijke hoofdverwondingen verminderd. Het ISOfix systeem maak het gebruiken van je autozitje makkelijker, omdat je door dit systeem de autogordels niet meer nodig hebt.

  • Alle auto’s die na 2002 zijn gefabriceerd moeten 2 ankerpunten onderin op de achterbank waar het kussen en de rugleuning samenkomen hebben en verscheidene ankerpunten aan de bovenkant van de autostoel.
  • Alle autozitjes die na 2002 zijn gefabriceerd moeten kettingen of haken hebben die aan deze ankerpunten gekoppeld kunnen worden.
  • Voorwaarts gerichte baby en peuter zitjes moeten ook een ketting bovenin hebben die aan het bovenste ankerpunt van de auto bevestigt kan worden.
  • Stoelverhogers hebben soms ISOfix verbindingen aan de onderkant, maar ISOfix is hiervoor niet vereist, aangezien zitverhogers gemaakt zijn om in combinatie met de autogordels gebruikt te worden.

 

Conclusie autozitje kopen?

Een autozitje kopen is iets waar je tijdig mee moet beginnen. Zodoende heb je genoeg tijd om de verschillende opties te vergelijken. Ga naar lokale winkels om autozitjes uit te testen, zodat je weet hoe ze werken en als je iets dan niet snapt, dan kan je een verkoper vragen stellen. Een autozitje kopen die niet nieuw is, is geen slecht idee, maar controleer wel of deze aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. Doe dit ook wanneer je een autozitje krijgt of overneemt van familie of vrienden. Een goede voorbereiding is het halve werk en zodoende kan je voorkomen dat je mogelijk onderdeel wordt van de betreurende statistieken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here