De feiten over babyfoons

Een babyfoon verzend geluiden en soms beelden van één kamer naar de andere, zodat je je kleintje overal in het huis in de gaten kan houden. Babyfoons hebben twee onderdelen, een verzender en een ontvanger en zijn vooral handig wanneer je baby in een andere kamer dan jou en je partner slaapt en wakker wordt in de nacht omdat hij of zij honger heeft, verschoont moet worden of gerust gesteld moet worden. Babyfoons zijn ook geweldig voor dutjes. Jij kan druk bezig gaan met andere dingen en je hoort wanneer je kind wakker wordt en je nodig heeft.

Voor de beste resultaten kan je de babyfoon het beste binnen een straal van 3 meter van de wieg van je baby plaatsen, zodat deze elke zucht, murmel en weeklacht opvangt. Je kan de ontvanger met je meenemen of naast je bed plaatsen. Als je een babyfoon met camera hebt, dan moet je ervoor dat de camera dichtbij je baby staat, zodat je een goed beeld hebt. Dit is een kwestie van uitproberen.

Babyfoons zijn onmisbaar, maar hebben zo hun gebreken. Betonnen muren kunnen het signaal blokkeren, draadloze telefoons kunnen het ontvangst storen. Je ontvanger pakt mogelijk ook geluidssignalen van je buren op (en zij van jou). Daarnaast kunnen camera’s die geen encryptie hebben personen van buitenaf toegang geven tot de beelden van je babykamer, dus het is slim om een model met een sterke beveiliging te kiezen. (zie ‘Waar moet je opletten bij een babyfoon kopen?’ hieronder).

‘Tenminste één keer per week zien we het kind van een andere familie op onze babyfoon,’ vertelt een moeder. ‘We hebben geleerd om nooit privé dingen te bespreken wanneer ons apparaat aanstaat.’

LEES OOK: Beste Babyfoon kopen TOP 10

 

Waar moet je opletten als je een babyfoon kopen gaat?

BabyfoonAnaloog of digitaal: Een analoge babyfoon kopen is goedkoper, maar de geluidskwaliteit is meestal niet zo goed als de digitale modellen. Analoge signalen worden verzonden als radio golven, wat betekend dat iedereen in de buurt mee kan luisteren. Digitale modellen zetten geluid om in data, waardoor het bijna onmogelijk is voor andere personen om af te luisteren.

Audio of video: Wil je je baby zien wanneer hij of zij slaapt of er gewoon zeker van zijn dat je je baby hoort wanneer hij of zij wakker wordt? Een babyfoon kopen zonder camera is over het algemeen goedkoper en neemt ook minder ruimte in. Camera’s bieden een breed scala aan opties, waaronder verschillende schermafmetingen, camera’s die schalen en zoomen en zelfs nachtzicht beelden voor in de nacht.

Beveiliging: Zoek naar een babyfoon die DECT technologie gebruikt (wat staat voor digitally enhanced cordless telecommunications), aangezien dit het geluidssignaal tussen de verzender en ontvanger versleuteld. Voor een babyfoon met camera kan je het beste voor een digitaal model kiezen, aangezien deze meestal beter beveiligd zijn. Sommige modellen hebben een ‘digitaal slot’ om beelden te versleutelen.

Frequentie: De simpelste modellen gebruiken 49 megahertz. De volgende stap is 900 megahertz, wat een groter bereik biedt, maar is mogelijk vatbaar voor storing door oudere draadloze telefoons die dezelfde frequentie gebruiken. Om dit probleem op te lossen zijn de meeste babyfoons over gegaan naar 2,4 gigahertz. Nieuwere draadloze telefoons gebruiken echter dezelfde frequentie en wifi systemen gebruiken ook 2,4 GHz, dus storing kan nog steeds een probleem zijn. De 1,9 GHz bandbreedte biedt de beste bescherming, omdat deze de enige is die DECT technologie ondersteund.

Grootte: Hoe kleiner de ontvanger, hoe makkelijker je deze met je mee kan nemen door het huis.

Batterij indicator: Als de batterij leeg is hoor je mogelijk je kleine niet wanneer hij of zij om je vraagt. Een babyfoon kopen die laat weten wanneer je de batterijen moet vervangen door middel van een alarm of blinkend lichtje is het beste.

Geluidsgevoelig licht: Als aan het stofzuigen, je andere kind aan het kalmeren, of tv aan het kijken bent, dan mis je mogelijk het gehuil van je baby. Maar een babyfoon die licht geeft wanneer geluid opgevangen wordt zal zeker weten je aandacht trekken en je weet direct dat er iets gaande is.

Meerdere ontvangers: Sommige modellen hebben twee ontvangers. Dit is mogelijk handig wanneer je één in je kamer wilt laten en de andere met je meedraagt in huis of in de achtertuin. Bij sommige merken kan je extra ontvangers kopen.

Beste babyfoon kopenMeerdere verzenders: Je kan ook een babyfoon kopen die je instaat stelt om meerdere kamers in de gaten te houden. Deze hebben drie verzenders en twee walkietalkie ontvangers, zodat je de kamers van drie kinderen in de gaten kan houden. Ze kunnen alle kamers in de gaten houden of alleen één en elke ontvanger heeft een display dat oplicht wanneer geluid opgevangen wordt. Al deze gadgets in één huis hebben er echter mogelijk voor zorgen dat ze elkaars signalen verstoren.

Andere extra’s: Met zo veel verschillende modellen in de schappen zijn er veel leuke opties beschikbaar. Sommige babyfoons kunnen de temperatuur in de kamer van je baby in de gaten houden, andere sturen een signaal wanneer je baby al een tijdje niet heeft bewogen en met weer andere kan je verbinding maken met het internet, zodat je kind online of met een mobiele telefoon in de gaten kan houden.

 

Belangrijke veiligheidssuggesties

Als je een babyfoon met een draad hebt, zorg er dan voor dat je deze ver buiten het bereik van je kind houdt, in ieder geval 1 meter van de wieg vandaag. Er zijn baby’s die verstrikt zijn geraakt in deze draden en hierdoor overleden zijn. Plaats daarnaast je babyfoon ook nooit in of rondom water om schokken te voorkomen.

 

Hoeveel kosten ze?

Een babyfoon met alleen geluid is al te koop voor €20. Meer geavanceerde modellen met betere beveiliging, meerdere ontvangers en een beter bereik kunnen al snel €100 kosten. Babyfoons met camera beginnen rond de €75 en kunnen tot wel €300 gaan, wat afhankelijk is van de prijs en het beeldkwaliteit.

 

Conclusie

Een babyfoon kopen is niet direct erg simpel, aangezien je veel verschillende dingen kan en soms moet overwegen. Als je niet van alle snufjes houdt, dan kan je het beste voor een simpele babyfoon gaan, maar houdt hierbij privacy wel in gedachten. Voor de personen die van technologie houden en hun kind graag op elke mogelijke manier in de gaten willen houden is er ook voldoende keuze, alleen moet je dan wel iets dieper in de buidel tasten. We hopen in ieder geval dat na het lezen van dit artikel een babyfoon kopen een makkelijker opgave voor je is geworden.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here