Home Babyspullen Schommelstoel baby kopen tips

Schommelstoel baby kopen tips

0
Schommelstoel baby kopen tips

De meeste baby’s worden wel een keer kwaad en geïrriteerd. Deze baby’s in je armen houden en heen en weer schommelen is een perfecte manier om ze te kalmeren. Een schommelstoel baby kopen biedt deze beweging zonder dat je je armen hoeft te gebruiken. Perfect als je even wilt rusten.

Het probleem is dat er zoveel verschillende soorten baby schommelstoelen zijn en veel hebben features die je mogelijk niet eens nodig hebt. Hoe kies je de beste schommelstoel baby voor je kleintje?

In deze gids zullen we je helpen. We waarschuwen je van te voren dat dit artikel lang en gedetailleerd is. Als je echter op zoek bent naar de perfecte baby schommelstoel voordat je je zuur verdiende centen besteedt, dan is dit de gids waar je naar op zoek was. Aan het einde van dit artikel zal je expert zijn op schommelstoelen voor baby’s. Dus waar wacht je nog op? Lees snel verder!

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

 

Schommelstoel baby kopen gids:

Wat is een schommelstoel?

Je moet een schommelstoel zien als een autozitje voor een baby op een standaard die heen en weer schommelt. Dit biedt een rustgevende beweging voor je baby.

 

Waarom heb je een baby schommelstoel nodig?

Hoor je dat? Het is het geluid van stilte (of dat kan het zijn als je een schommelstoel baby hebt). Een schommelstoel helpt om het humeurige beest te kalmeren met een op en neer gaande schommelende beweging. Een half uur stilte terwijl je baby daar rustig ligt. Een half uur om verschillende dingen klaar te krijgen (zolang je je baby in de gaten houdt uiteraard). Heb je nog meer redenen nodig?

 

Wat is het verschil tussen schommelstoelen, wipstoelen en jumpers?

We zullen de verschillen simpel en kort uitleggen:

 • Schommelstoel baby – Schommelt heen en weer zonder dat je baby daar iets voor hoeft te doen.
 • Baby wipstoeltje – Beweegt op basis van de bewegingen die je baby maakt.
 • Baby jumper – Stuitert op en neer wanneer je baby afzet.

Deze laatste wordt door veel personen als onveilig gezien, aangezien het onder andere tot problemen met de rug kan leiden. Nu we dat duidelijk gemaakt hebben wordt het tijd om het uitgebreid te hebben over de schommelstoel.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

 

Verschillende soorten baby schommelstoelen

De meest standaard schommelstoel bestaat uit niets meer dan drie verschillende onderdelen:

 • Zitje – Ondersteunt je baby
 • Motor – Drijft de schommelende beweging aan
 • Frame – Houd alles op de grond

Er zijn twee verschillende soorten schommelstoelen. Laten we eens uitgebreid kijken wat deze twee soorten zijn en wat de voor- en nadelen van elk ontwerp zijn.

Schommelstoel Baby kopen

 

Volledige schommelstoel baby

We kunnen en willen er niet om heen draaien, volledige schommelstoeltjes zijn groot. Als je dit model wilt kopen, dan moet je ervoor zorgen dat je deze ergens permanent kan laten staan. Door zijn grote afmetingen kan een volledige schommelstoel lastig om te verplaatsen en op te bergen zijn.

De motor zit over het algemeen aan de bovenkant van deze modellen, wat de reden is waarom deze soort aardig lang is. De positie van de motor geeft het zitje de mogelijkheid om een volledige schommelende beweging te maken. Dit resulteert in een langere en meer soepele schommeling.

Het zitje van volledige schommelstoelen schommelt verder van de grond, dan het zitje van draagbare modellen. Dit hoogteverschil betekent dat het langer duurt voordat je baby te groot voor de schommel is. Het overgrote deel van deze schommelstoelen kan gebruikt worden vanaf de geboorte tot acht maanden.

Volledige schommelstoelen hebben een wijdere base ondersteuning. Dankzij het grotere frame zijn ze aardig stevig en makkelijk om omver te duwen.

Deze modellen zijn ook aardig duur. Als je op zoek bent naar een kwalitatief model, dan moet je verwachten dat je al snel €80-100 betaald.

Als je de ruimte en het geld hebt en wilt ervaren hoe een schommelstoeltje bedoeld was, dan zou je dit verder meer moeten zoeken.

Voordelen

 • De meeste beschikbare features
 • Vallen moeilijker om door de wijdere base ondersteuning
 • Grotere schommelboog
 • Duurt langer voordat je baby er te groot voor is

Nadelen

 • Neemt aardig veel ruimte in beslag
 • Niet makkelijk om te verplaatsen
 • Kan aardig duur zijn, wat afhangt van de features

Als deze soort schommelstoel te groot en zwaar voor je is, waarom probeer je dan niet een draagbare baby schommelstoel?

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

 

Draagbare schommelstoel baby

Draagbare schommelstoelen zijn ook wel bekend als reis schommelstoelen en veel kleiner dan de volledige versies. Zoals de naam al aangeeft maken de kleinere afmetingen deze modellen erg draagbaar. Dit is geweldig als je het stoeltje met je mee wilt nemen op vakantie of een kleiner huis hebt en hem ergens op moet bergen wanneer je hem niet gebruikt.

Draagbare schommelstoeltjes zijn veel goedkoper dan hun grotere tegenhangers. Je kan voor zo’n beetje de helft van de prijs van een volledige al een draagbare kopen. Geweldig voor personen die niet zo’n groot budget hebben.

De kleine afmetingen van het draagbare model zorgt alleen wel voor een aantal problemen.

Om de hoogte laag te houden zit de motor aan de zijkant van de schommel. Het nadeel van dit design, is dat boog van de schommeling een stuk korter is dan bij een volledig model.

Draagbare soorten zijn niet de beste keuze als je een baby hebt die langer dan normaal is. Door het design dat laag bij de grond zit zal een langere baby al snel met de hakken over de grond slepen.

Het laatste nadeel is dat ze vaak alleen maar beschikbaar zijn in batterij aangedreven modellen. Alhoewel dit logisch is (een stroomkabel is niet bepaald draagbaar) zorgt het wel voor extra kosten.

Draagbare schommelstoeltjes zijn de beste optie voor kleinere ruimtes of als je hem met je mee wilt nemen op vakantie.

Voordelen

 • Lichtgewicht
 • Neemt minder ruimte in beslag dan een volledige schommelstoel baby
 • Goedkoper

Nadelen

 • Minder features
 • Kleinere schommelboog
 • Gebruikt vaak batterijen

Zoals je kan zien heeft elk soort schommelstoeltje zijn eigen unieke voor- en nadelen. Jij moet beslissen welke stijl beter geschikt is voor je persoonlijke situatie.

Goedkope Schommelstoel Baby kopen

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

 

Baby hangstoel

Ja we weten dat we je net verteld hebben dat er twee verschillende soorten schommelstoeltjes zijn. Dus waarom noemen we een derde? Nou, technisch gezien deelt een hangstoel dezelfde features als een schommelstoel, alleen is de schommelende beweging anders.

Baby hangstoelen zijn relatief nieuwe producten op de markt. Deze zijn ontworpen om de zwevende beweging van een hangstoel na te bootsen. Alhoewel de beweging van een hangstoel aan het begin en einde een beetje schokkerig is, is het zweven ongelofelijk soepel.

Als je baby graag in je armen in slaap valt terwijl je heen en weer schommelt in je hangstoel, dan zal hij zeker van deze bekende beweging houden.

 

Features waar je op moet letten wanneer je een schommelstoel baby kopen gaat.

Nu je meer weet over de verschillende soorten schommelstoelen die beschikbaar zijn, wordt het tijd om te kijken met welke features elk model geleverd wordt. Let op goed op je favoriete features aangezien niet alle op elke schommelstoel gevonden kunnen worden. Je moet mogelijk een compromis maken en een model uitkiezen die de features heeft die jij het belangrijkste vindt.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

 

Het zitje

Aangezien het zitje van de schommelstoel het onderdeel is waar je baby constant in zal zitten, is het van vitaal belang dat je degene kiest met de juiste features. De features kunnen onder andere uit de volgende bestaan:

 • Ontkoppelbare schommelstoel – Sommige modellen hebben een zitje dat je volledig kan verwijderen van het frame. Koppel simpelweg het zitje los en je hebt een stationair zitje die je baby onafhankelijk kan gebruiken.
 • Klem in het zitje – Wanneer je baby klaar is met schommelen kan je het zitje vastklikken in een stationaire positie. Waardoor je de gehele schommelstoel als een normaal (maar ietwat groot) babyzitje kan gebruiken.
 • Wasbaar – Laten we eerlijk zijn, baby en rotzooi zijn synoniemen. Een bedekking die je los kan maken en in de wasmachine kan doen maakt schoonmaken een stuk makkelijker. Sommige zitjes van schommelstoelen zijn zelfs bedekt met waterbestendig materiaal, waardoor voorkomen wordt dat wanneer je baby iets knoeit dit in de kleding trekt. Zodoende kan je het zitje makkelijk schoonvegen.
 • Vulling – Een fijne vulling in het zitje zal de ervaring veel comfortabeler maken voor je baby. Zoek naar een vulling die vol genoeg is om comfort te bieden, maar niet zo dik dat het te veel ruimte in het zitje in beslag neemt. Sommige fabrikanten overdrijven soms namelijk op dit gebied.
 • Kanteling – Sommige zitjes kan je in verschillende posities kantelen. Een pasgeboren baby die zijn/haar eigen hoofd niet omhoog kan houden, zal veel comfortabeler liggen wanneer het zitje achterover gekanteld is. Een oudere baby zit misschien liever rechtop. Een kantelend zitje zal je baby comfortabel houden terwijl hij/zij groeit.

Goedkope Schommelstoel Baby

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

 

De schommelbeweging

Oké dat is genoeg over het zitje. De reden dat je een schommelstoel koopt is vanwege de rustgevende schommelende beweging. Laten we eens een kijkje nemen naar de features die hier een impact op hebben.

 • Aanpasbare schommelsnelheid – Veel schommelstoeltjes worden geleverd met een aanpasbare schommelinstelling. Deze instelling maakt het mogelijk om de schommelende beweging te versnellen of vertragen. Het voordeel van een snelheidsinstelling, is dat je de snelheid aan kan passen op basis van hoe snel je baby fijn vindt. Sommige baby’s (vooral pasgeboren baby’s) geven de voorkeur aan een langzame en soepele beweging, terwijl oudere baby’s een hoge snelheid mogelijk fijner vinden.
 • Schommel richting – De meeste schommelstoeltjes bewegen van voor naar achter. Alhoewel het er weinig zijn, zijn er ook modellen die van zij naar zij bewegen. Let op de beweging die je baby het fijnst vindt. Alhoewel sommige baby’s graag van voor naar achteren bewegen, zijn er ook zeker andere die een beweging van zij naar zij fijn vinden.
 • Timer – Een timer die aftelt. Zodra de timer bij de nul komt zal de schommel automatisch uitschakelen. Let op dat sommige modellen alleen maar aangaan met een timer, wat inhoudt dat je hem weer aan moet zetten wanneer de timer bij de nul is. De meeste timers kan je maximaal op 45 minuten instellen.

Het frame

Het frame ondersteunt het schommelstoeltje en voorkomt dat deze omver valt. Laten we een kijkje nemen naar de verschillende features die beschikbaar zijn:

 • Base – Het is heel simpel. Hoe wijder de base, hoe moeilijker het zal zijn voor het stoeltje om omver te vallen. Pas wel op dat de poten niet te ver uitsteken, want anders struikel je daar mogelijk over in de avond.
 • Frame materiaal – Fabrikanten van bekende merken maken over het algemeen gebruik van een metalen frame constructie. Sommige goedkopere modellen uit China maken gebruik van plastic frames. Vermijd deze, want metalen stoeltjes zijn vele malen steviger.
 • Inklapbaar – Alleen relevant voor draagbare schommelstoeltjes. Als je je stoeltje op wilt bergen, dan zou deze zo klein mogelijk moeten kunnen maken.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

 

Entertainment

Naast de schommelende beweging hebben sommige modellen extra speeltjes die bedoeld zijn om je baby bezig te houden.

 • Muziekspeler – Speelt muziek en geluiden af om je baby in slaap te sussen. Sommige muziekspelers geven je de mogelijkheid om uit verschillenden nummers te kiezen. Een aantal high-end modellen hebben zelfs iPhone docks om muziek mee af te spelen. Onthoud dat constant dezelfde deuntjes horen erg vervelend voor je kan zijn. Kies een model uit die muziek heeft waar je niet te veel door gestoord wordt.
 • Speelgoed – Sommige schommelstoeltjes hebben ingebouwd speelgoed. Wat voor speelgoed hangt af per merk en kan zo simpel zijn als gevulde dieren en spiegels tot volledig gemotoriseerde baby mobieltjes en draaiende lichten.
 • Vibratie – Nee we maken geen grapje. Premium schommelstoeltjes worden geleverd met vibratie instellingen. Terwijl je baby schommelt vibreert het zitje zachtjes wat hem/haar in slaap sust. De baby’s van vandaag zijn verwend!
 • Thema – Sommige modellen hebben een bepaald thema en het lijkt ons logisch dat je een thema uitkiest die bij het geslacht past. Een jongetje zal je niet in een stoeltje met een prinsessen thema doen, terwijl een meisje niet veel interesse in auto’s en trucks zal hebben. Kies een thema die je kind vermaakt.

Goedkoopste Schommelstoel Baby kopen

 

Veiligheidsfeatures

De volgende features zullen helpen om je baby veilig te houden tijdens het schommelen:

 • Harnas – Een vijfpunts harnas (vergelijkbaar met wat je in een autostoeltje zal vinden) is het beste, aangezien dit zowel het boven- als onderlichaam ondersteunt. Een driepunts harnas die je rond de lies en heupen vastmaakt is voldoende voor oudere baby’s. Zorg ervoor dat het harnas je kind goed op zijn/haar plaats houdt. Je wilt uiteraard niet dat je baby uit het stoeltje glijdt. De riemen die je baby in het zitje houden zouden sterk en duurzaam moeten zijn en goed vastklikken. Naast veilig zou het harnas ook comfortabel moeten zijn voor je baby.
 • Voldoende kanteling – Wist je dat een baby jonger dan 4 maanden zijn/haar nek niet volledig aan kan sturen. Een schommelstoeltje zou genoeg achterover gekanteld moeten zijn om te voorkomen dat je baby gaat hangen (over het algemeen minder dan 50 graden vanaf horizontaal) Een vijfpunts harnas is aanbevolen voor elk zitje dat meer dan 50 graden is.
 • Gewichtscapaciteit – Dit kan per model verschillen. Sommige stoeltjes hebben een minimum aanbevolen gewicht. Zodra je baby zwaarder is dan het maximale gewichtslimiet zou je niet meer gebruik moeten maken van het stoeltje, want anders breng je je baby mogelijk in gevaar.
 • Dakje – Als je het stoeltje in de buurt van een raam gebruikt, dan kan een dakje voorkomen dat de gevoelige huid van je baby verbrand. Geweldig om het stoeltje buiten te gebruiken. Dit zal je baby ook minder snel afleiden, zodat hij/zij sneller in slaap valt.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

 

Gebruiksgemak

Er is niets meer vervelend dan een babyproduct dat moeilijk om te gebruiken is. Een stoeltje voldoet misschien aan al je wensen en behoeften, maar als je je gestrest voelt vanwege dit ding omdat hij zo moeilijk om te gebruiken is, dan is het misschien niet de juiste keuze voor je. Ouder zijn is al moeilijk genoeg zonder lastige baby producten.

 

Benodigde assemblage

We willen je niet teleurstellen, maar je nieuwe schommelstoeltje zal niet geassembleerd geleverd worden. Als het opvolgen van instructies (of lego) niet je specialiteit is, zoek dan naar een stoeltje die je super makkelijk in elkaar kan zetten.

 

Je baby in de schommel krijgen

Als je baby groeit en zwaarder wordt kan het steeds lastiger worden om je baby in het zitje te krijgen. Een open stoeltje zal het makkelijker maken om je baby neer te leggen zonder dat het frame in de weg zit. Sommige frames kan je zelfs in elkaar vouwen om dit mogelijk te maken. Zodra je je baby in het stoeltje hebt kan je het frame weer terugvouwen naar de originele positie.

Goedkoopste Schommelstoel Baby

 

Batterijen of stroomkabel?

Je nieuwe schommelstoeltje zal niet uit zichzelf bewegen. Ze kunnen op twee verschillende manieren aangedreven worden:

 • Batterij – Batterij energie is een veelvoorkomende feature van draagbare schommelstoeltjes. Zorg ervoor dat je makkelijk aan de batterijen kan komen die het stoeltje nodig heeft. Oplaadbare batterijen zijn het beste, dus betaal hier iets meer voor, want je zal op de lange termijn geld besparen.
 • Stroomkabel – Stroomkabels vind je over het algemeen bij volledige stoeltjes. Doe simpelweg de stekker in het stopcontact en je bent klaar om het schommelstoeltje te gebruiken. Geen vervelende batterijen die je hoeft te vervangen.

Sommige schommelstoeltjes kunnen aangedreven worden door zowel batterijen als een stroomkabel. Dit geeft je een keuze hoe je je stoeltje wilt gebruiken. Je wilt je stoeltje niet gebruiken om er achter te komen dat de batterijen leeg zijn. Plan van te voren, houdt extra batterijen bij de hand of kies voor een model met stroomkabel.

Zo… heb je dat allemaal binnengekregen? Alhoewel de hoeveelheid features misschien overweldigend lijken, is het iets wat je allemaal snel zal begrijpen. Als je daarnaast bijna €100 wilt betalen voor een schommelstoeltje, dan wil je er zeker van zijn dat dit het perfecte model voor jou en je baby is.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

 

Veiligheid van een schommelstoel

Schommelstoeltjes zijn voor het overgrote deel veilig als je ze correct gebruikt. Houd de volgende veiligheidsoverwegingen aan wanneer je je schommelstoeltje gebruikt.

 

Laat je baby nooit alleen

Alhoewel deze apparatuur je handen vrijhoudt om te focussen op andere huishoudelijke taken, zou je je baby nooit uit je zicht moeten laten. Baby’s hebben een gave om zich binnen een mum van tijd in gevaar te brengen. Je moet snel kunnen reageren.

 

Houd je altijd aan de richtlijnen op het gebied van gewicht, lengte en leeftijd

Elk schommelstoeltje zal zijn eigen van te voren bepaalde gewichts-, lengte- en leeftijdslimieten hebben die door de fabrikant vastgesteld zijn. Als je besluit om het stoeltje te blijven gebruiken wanneer een van deze limieten overschreden is, dan breng je je baby mogelijk in gevaar.

Beste Schommelstoel Baby kopen

 

Als je baby kan ontsnappen, dan is het tijd om op te geven

Zodra je baby uitvindt hoe hij/zij kan ontsnappen, wordt het zeker tijd om te stoppen met het gebruik. Als je baby ontsnapt terwijl het stoeltje schommelt, dan kan dit mogelijk leiden tot ernstige verwondingen. Experts raden aan om een schommelstoeltje niet meer te gebruiken wanneer een baby zichzelf op kan drukken met de handen en knieën.

 

Plaats de babyschommel in een veilig gebied

Denk goed na waar je het stoeltje neerzet.

 • Zet je stoeltje niet op schuine of verhoogde oppervlaktes
 • Je zou een makkelijk overzicht moeten hebben
 • Huisdieren zouden niet in de buurt moeten kunnen komen, aangezien ze het schommeltje omver kunnen duwen

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

 

Veelgestelde vragen schommelstoel kopen

Hieronder zullen we een aantal van de meest gestelde vragen over schommelstoeltjes beantwoorden.

 

Kan mijn baby in een schommelstoel slapen?

Het is oké als je baby korte dutjes doet in een schommelstoeltje, maar wij zouden er zeker twee keer over nadenken voordat we een wieg omruilen voor eentje. Wiegen houden je baby veilig gedurende de nacht. Dit soort stoeltjes zijn niet met die gedachten gemaakt en zouden gevaarlijk kunnen zijn.

 

Wat is het gewichtslimiet van schommelstoeltjes?

Het gemiddelde lichaamsgewicht van schommelstoeltjes is tussen de 9 – 14kg. Let op dat elk merk zijn eigen gewichtslimiet kan hebben.

 

Hoe lang kan ik mijn baby in een schommel houden?

Alhoewel veel experts aanraden dat je het schommelen limiteert tot minder dan een uur per dag, zijn hier geen strikte regels voor. Uiteraard betekent dit niet dat je je baby de hele dag in het stoeltje zou moeten laten liggen. Met gezond verstand zou je erg ver moeten kunnen komen.

 

Is een baby schommelstoel essentieel?

Nee, maar ze zijn zeker fijn als je baby er van geniet. Een schommelstoeltje is een luxe product die je alleen aan zou moeten schaffen als je na het kopen van de essentiële babyproducten nog geld over hebt dat je kan missen. Er zijn zeker goedkopere manieren beschikbaar om je baby te sussen en vermaken (maar bij deze heb je je handen mogelijk niet zo vrij).

Beste Schommelstoel Baby

 

Conclusie schommelstoel baby kopen

Zoals je kan zien zijn er een hoop dingen waar je op moet letten wanneer je een schommelstoel gaat kopen. Met deze gids zou de keuze echter een stuk makkelijker moeten worden. Heb je nog meer tips? Deel die dan zeker hieronder.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte schommelstoeltjes volgens:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here