Analoge vs. Digitale Babyfoons kopen gids

 

Als de baby, na maanden vol spanning en wachten, thuiskomt, is veiligheid de belangrijkste prioriteit voor ouders. Het is echter letterlijk onmogelijk om de baby constant in de gaten te houden, vooral wanneer slaapgebrek onoverkomelijk begint te worden en er dingen rondom het huis moeten gebeuren. Babyfoons zijn handige uitvindingen voor ouders die wat taken moeten verrichten, eten moeten bereiden, of wat slaap moeten inhalen na weken met weinig of geen nachtrust.

Maar ouders kunnen twijfelen over het type babyfoon dat ze voor hun jongste moeten kopen: analoog of digitaal? Het is een prima vraag, en het antwoord hangt van de familie af. Factoren zoals budget, locatie, nabijheid van buren, veiligheid, en het belang van draagbaarheid wegen allemaal mee in de beslissing. Met wat kennis over de werking van analoge en digitale babyfoons, en de bijbehorende voor- en nadelen, kunnen sommige ouders misschien ’s nachts wat beter slapen.

Hoe Analoge Babyfoons Werken

De analoge babyfoon werkt als een radio en op dezelfde frequenties als veel electronische apparaten. Korte pulsen worden constant verstuurd tussen de zender, die bij de baby wordt geplaatst, en de ontvanger, die te vinden is bij de werkende of slapende ouders. Als de babyfoon goed werkt kan ieder geluid, zoals een huilende of pratende baby, worden gehoord.

Voordelen van Analoge Babyfoons

In vergelijking met digitale babyfoons zijn analoge babyfoons goedkoper en makkelijker te krijgen. Ze worden ook gezien als veiliger, omdat het signaal minder krachtig is dan dat van een digitaal exemplaar. Analoge babyfoons werken op standaard radiofrequenties, en zijn daarom enigszins vatbaar voor ruis, maar bij de meeste van dergelijke producten zit een automatisch kanaalscanner of de mogelijkheid om tussen verschillende kanalen te wisselen om dit probleem te minimaliseren.

Nadelen van Analoge Babyfoons

Storingen en ruis zijn, omdat analoge babyfoons op de veelgebruikte frequenties van 49mHz en 900 mHz werken, normaal, en treden vaak op bij dit soort babyfoons. Zoals hierboven gezegd is het vaak goed mogelijk om dit probleem teniet te doen door van kanaal te wisselen, maar dit wordt bij de aanwezigheid van veel personen vaak lastiger. In appartementen en grotere families maken namelijk veel telefoons en radio’s gebruik van deze frequenties. Hierdoor kunnen ontvangers telefoongesprekken oppikken, en kan het gebeuren dat iemand de baby over de telefoon hoort huilen.

Een ander nadeel van de analoge babyfoon is dat het signaal vaak relatief zwak is, wat het bereik nadelig beïnvloed. Deze zwakkere signalen kunnen niet goed overweg met grote hoeveelheden muren. Dit probleem is echter niet vaak relevant, tenzij de gebruiker in een erg groot huis woont waarin de baby ver weg is van de ouders.

Hoe Digitale Babyfoons Werken

Net zoals de analoge babyfoon versturen digitale babyfoons signaalpulsen over een radiofrequentie. Dit signaal wordt echter versleuteld, en ontcijferd bij aankomst bij de gebruiker, waardoor storingen worden beperkt.

Voordelen van Digitale Babyfoons

Digitale babyfoons werken meestal op een frequentie van 2.4 GHz, die een stuk zeldzamer is dan de frequenties van de analoge tegenhanger. In combinatie met de versleutelde signalen zorgt dit voor behoud van privacy wanneer de signalen elkaars pad kruisen.

Nadelen van Digitale Babyfoons

Digitale babyfoons zijn nieuwer en moderner, en zijn daarom duurder dan de analoge technologie – dat verschil in prijs kan het budget van sommige ouders overstijgen. Daarnaast vermindert de digitale technologie slechts het probleem van de storing, zonder dit compleet op te lossen. Veel ouders geven aan dat digitale babyfoons storing ondervinden van draadloze routers, terwijl anderen opmerken dat mobiele telefoons nog steeds ruis veroorzaken.

Een ander mogelijk nadeel is dat sommige experts geloven dat het sterkere signaal van een digitale babyfoon schadelijk kan zijn voor de baby, vooral als de babyfoon te dicht bij het kind staat. Er is geen overtuigend bewijs voor deze theorie, maar digitale monitors zouden voor de zekerheid enkele meters van het bed moeten worden gehouden.

Digitaal Verbeterde Draadloze Technologie (DECT)

Buiten de traditionele digitale babyfoon is er een andere, nieuwere digitale optie die bekend staat als DECT. Deze technologie werkt op weer een andere radiofrequentie van 1.9 GHz, en zorgt daarmee voor nog minder storing dan bij de gemiddelde digitale babyfoon. Het nadeel van DECT is dat babyfoons met deze technologie nog duurder en lastiger te krijgen zijn dan standaard digitale apparaten.

 

De Beste Babyfoon Kiezen

Er zijn voor- en nadelen te bedenken voor beide babyfoontechnologieën, en de beste keuze hangt af van de individuele familie. Bij het kopen van een babyfoon moeten verschillende factors in acht worden genomen voordat een keuze kan worden gemaakt.

Locatie

Een andere babyfoon kan nodig zijn op basis van de locatie. Als de familie bijvoorbeeld in een appartement woont, waar buren erg dichtbij wonen en de kans op andere babyfoons in de omgeving groot is, is het aan te raden om te investeren in een goede digitale babyfoon om storingen te voorkomen. Digitale babyfoons zijn ideaal voor families in grote huizen waar een groot bereik van belang is. Als de familie echter in een gemiddeld huis woont, waar geen buren te dichtbij wonen, zijn analoge babyfoons een goede optie.

Functies

Verschillende functies zijn beschikbaar voor zowel analoge als digitale babyfoons, en het budget voor de aankoop moet worden opgesteld met de voorkeuren voor de babyfoon. Alle babyfoons versturen geluid, maar er zijn ook veel videomonitors te krijgen die de ouders een virtueel in oogje in het zeil laten houden, via een camera die ingebouwd is in de zender.

Andere babyfoons maken gebruik van sensors om de ademhaling en beweging in de babykamer in de gaten te houden. Sensors kunnen echter een onterecht gevoel van veiligheid teweeg brengen, en zijn geen vervanging voor regelmatige fysieke controles. Draagbaarheid is nog een belangrijke factor voor ouders die hun kind altijd en overal in de gaten willen houden. Riemclips en tuinontvangers zijn opties die door sommige monitors worden aangeboden, al zijn ze niet standaard.

Bereik

Niet alle babyfoons zijn geschikt om meerdere kamers in de gaten te houden, een functie waarbij meer dan één zender of ontvanger in het pakket zit. Als die functie belangrijk is voor de familie, is het van essentieel belang om een analoge of digitale babyfoon te vinden met deze optie. Bereik moet ook in de gaten worden gehouden bij grote huizen. Ook de energievoorziening en batterijduur van de babyfoon moet worden gecontroleerd voor de aankoop. Een draagbare babyfoon met verschrikkelijke accuduur, bijvoorbeeld, zou geen handige aankoop zijn.

 

Analoge of Digitale Babyfoons Kopen

Ieder type babyfoon kan ideaal zijn, afhankelijk van de familiesituatie. Welk type ook wordt gekozen, zowel analoge als digitale babyfoons zijn te vinden in fysieke winkels met babyaccessoires. Voor een bredere selectie kunnen kopers echter beter een internetwinkel benaderen. Winkels zoals Bol.com bieden vaak een groter en makkelijk toegankelijk aanbod.

 

Conclusie

Ouders verliezen iedere nacht al genoeg slaap zonder zich zorgen te maken als hun baby niet in de buurt is. Dankzij babyfoons kunnen ouders een middagdutje doen, werk voor elkaar krijgen, en voor zichzelf zorgen zodra de kans zich voordoet. Analoge en digitale babyfoons zijn, hoe verschillend ze ook zijn, allebei goede opties, afhankelijk van de locatie, de wensen, en het budget van de familie. Het bereik, de storingen, en de privacy van de twee technologieën verschillen, al hangt de grootte van het verschil af van het formaat van het huis en de nabijheid van de buren.

Welke babyfoon ook werkt voor een familie, zowel digitale als analoge exemplaren zijn te vinden in zowel fysieke winkels als websites zoals Bol.com. Zodra die ideale babyfoon is ontdekt en gekocht, kunnen de ouders genieten van dat beetje extra rust en vrijheid.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here