Home Babyspullen Autostoel Stoelverhoger kopen? De beste tips hier.

Stoelverhoger kopen? De beste tips hier.

0
Stoelverhoger kopen? De beste tips hier.

Een stoelverhoger kopen is een belangrijke beslissing, vandaar dat wij van Koddie deze handige koopgids hebben gemaakt. Succes.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte stoelverhogers volgens:

 

Waarom heeft mijn kind de beste stoelverhoger nodig?

Sommige van ons hebben fijne herinneringen over het vrij rondkruipen op de achterbank van de stationwagen van onze ouders, maar toen wisten ze nog niet dat op die manier rijden erg gevaarlijk is.

stoelverhoger kopen gidsVandaag de dag rijden mensen veel meer dan vroeger en kinderen spenderen ook veel meer tijd in auto’s. Het aantal (dodelijke) ongelukken is verlaagd door de komst van gordels, maar ieder jaar gebeuren er nog steeds veel ongelukken en het is de hoofdoorzaak van overlijden voor kinderen onder de 3 jaar oud.

Het probleem is dat gordels die gemaakt zijn voor volwassenen, onze kinderen niet goed op hun plaats kunnen houden. Dat is waar de stoelverhoger voor nodig is.

Een kind die gebruik maakt van een stoelverhoger verlaagt de kans op een verwonding met 45%, omdat de stoelverhoger precies doet wat de naam aangeeft. Het verhoogt de positie van je kind, zodat de schoot- en schoudergordel hem of haar veilig vasthoudt. Zonder een stoelverhoger kan een autogordel juist een verwonding veroorzaken in plaats van die voorkomen.

Als de schootgordel bijvoorbeeld op de buik van je kind steunt (wat hij zeer waarschijnlijk doet zonder een stoelverhoger), dan kan hij of zij een buik, lever of milt verwonding oplopen. En als de schoudergordel tegen zijn of haar nek steunt, dan zal je kind die mogelijk onder zijn of haar arm doen (waar de ribben van je kind kunnen barsten en interne organen beschadigt kunnen worden) of achter zijn of haar rug (waar het totaal geen bescherming biedt tegen hoofd, nek en spinale verwondingen. Daarom wordt tegenwoordig aangeraden dat kinderen die te groot zijn geworden voor hun autostoeltje, een stoelverhoger gebruiken totdat ze in ieder geval 8 jaar oud en 135 cm zijn.

beste stoelverhoger kopenMogelijk denk je dat de meeste tragedies door een hoge snelheid komen, maar niets is minder waar. Drie kwart van de ongelukken gebeurt op lokale wegen en de helft van de ongelukken gebeurt op straten waar de maximum snelheid 70 kmh of lager is. Voorkom dus van die ‘ik ga alleen maar naar de supermarkt’ excuses. Als je aan het rijden bent, denk je dan in dat er een ongeluk gebeurt. Waar zou je willen dat je kind zit en hoe? Het antwoordt is hoe je je kind altijd zou moeten vervoeren.

Aangezien gemak een probleem is voor de meeste ouders die haast hebben, moet je iets bedenken dat simpel en consistent is, zodat het een automatisme wordt. Als je bijvoorbeeld twee auto’s hebt, koop dan twee stoelverhogers in plaats je elke keer één wisselt, aangezien op die manier de kans groot is dat je tijdens haast het wisselen overslaat.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte stoelverhogers volgens:

 

Waar moet je opletten als je een stoelverhoger kopen gaat.

StoelverhogerAlle stoelverhogingen die je vandaag de dag op de markt kan vinden voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften, dus elke stoelverhoger die je koopt is in principe veilig. Dat geldt echter niet voor tweedehands stoelverhogers of voor een stoelverhoger die een aantal jaren geleden gekocht is, aangezien deze mogelijk voldoen aan oude voorschriften of terug zijn geroepen vanwege problemen met de veiligheid.

Maar zelfs als de stoelverhoger aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet, dan kan deze nog steeds onveilig zijn als je hem niet goed plaats of verkeerd gebruikt. De veiligste stoelverhoger is daarom één die bij je kind en auto past en het makkelijkst te gebruiken is.

Als je kind minder dan 18 kilo weegt, dan is het niet verkeerd om het gebruik van de combinatie autostoel en stoelverhoger te overwegen. Deze hebben een vijfpuntsgordel die vergelijkbaar zijn met degene die in autozitjes worden gebruikt. Dit wordt gezien als het veiligste harnas, omdat je kind wordt vastgehouden door riemen bij zowel de schouders als de heupen. Waardoor de kracht van een ongeluk wordt verdeeld over de sterkste onderdelen van het lichaam.

LEES OOK: Autozitje kopen? Zo kies je de veiligste.

Voor de beste bescherming is het beter om het harnas zolang mogelijk te gebruiken, dus zorg ervoor dat je een stoeltje uitkiest waarbij je de hoogte van de riemen kan verstellen, vooral als je kind lang is.

Koop geen oudere combinatie of aanpasbare zitjes die plastic balken of T-vormige schilden hebben, aangezien deze de druk van de botsing volledig op de buik richten en dit is één van de kwetsbaarste delen van je kind. Naast minder veilig zijn deze zitjes ook een stuk minder comfortabel.

Als je kind bijvoorbeeld een beetje mollig is dan drukken de plastic balken of het schild op de heupen of drukken ze op de buik, En als je kind lang is dan heb je mogelijk moeite om deze twee comfortabel over zijn of haar hoofd te krijgen.

Als je kind te groot is voor een combinatie autozitje en stoelverhoger (wanneer zijn of haar schouders boven de hoogste riemuitgangen uitkomen), dan kan je het harnas loskoppelen en de stoelverhoger gebruiken terwijl je kind de normale autogordels gebruikt. Of je kan ervoor kiezen om direct een simpeler model te kopen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte stoelverhogers volgens:

 

Wat zijn primaire soorten stoelverhogers waar ik uit kan kiezen?

Er zijn twee primaire soorten stoelverhogers beschikbaar: Hoge rug of stoelachtige zitjes die het achterwerk, torso, nek en hoofd van je kind ondersteunen en zitjes zonder rugsteun die alleen het achterwerk ondersteunen, zodat je kind hoger in de stoel van je auto zit. Het type dat het beste voor je kind is, hangt voornamelijk af van de soorten stoelen die je in je auto hebt.

Als de stoelen op de achterbank van je auto een lage rugsteun hebben, dan kan je beter een hoge rug model kopen, wat het hoofd en de nek van je kind zal ondersteunen tijdens een botsing van achteren. Als je stoelen wel hoog genoeg zijn, dan kan je het beste eentje zonder rugsteun kopen.

 

Welke eigenschappen en extra’s heeft een stoelverhoger?

Als je een stoelverhoger koopt, het maakt niet uit wat voor model, kijk dan of deze een hulpmiddel heeft om de schoudergordel op precies de juiste plaats voor je kind te plaatsen. Als dit hulpmiddel aanwezig is, zorg er dan voor dat het eentje is waarbij de gordel makkelijk terugtrekt.

stoelverhoger kopen tipsDe meest hoge rug stoelverhogers hebben een clip aan de zijkant en de beste hebben meerdere afhankelijk van hoe groot je kind is. Een stoelverhoger zonder rugleuning heeft mogelijk een losse clip voor het plaatsen van de gordel (nog beter als die vast is gemaakt aan een riem, zodat je hem niet kwijtraakt) en handgrepen of hulpmiddelen vlakbij de heupen van je kind, die je gebruikt om de schootgordel en het onderste stuk van de schoudergordel in vast te maken.

Sommige hoge rug stoelverhogers hebben ‘vleugels’ die bekleed zijn en fungeren als hoofdsteun, wat handig is als je kind nog steeds regelmatig slaapt in de auto. Als je kind veel slaapt en je hebt een stoelverhoger zonder rugsteun, dan kan je ook een speciaal kussen kopen die precies rond de nek van je kind past of duw een opgerold deken tussen je kind en de zijkant van de auto.

Sommige autostoel en stoelverhoger combinaties kunnen achterover gebogen worden, maar deze raden we af, omdat ze teveel druk op de lies van je kind uitoefenen tijdens een crash. Onthoud ook dat de normale achterover gebogen hoek voor je autostoel 20 tot 30 graden vanaf verticaal is. Alles meer dan dit verhoogt de kans dat je kind onder de gordel doorglijdt tijdens een ongeluk.

De grote van je kind is nog iets wat je moet overwegen. Als hij of zij redelijk gezet is, dan moet je een stoelverhoger kopen die wijd of aanpasbaar is. En als hij of zij lang of groot voor zijn of haar leeftijd is, dan moet je een stoelverhoger kopen met hogere schouderriemen of een ruimere basis.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte stoelverhogers volgens:

 

Hoe weet je of de stoelverhoger goed is ingesteld?

Test voordat je stoelverhoger kopen gaat

Aangezien stoelverhogers gemaakt zijn voor de schoot- en schoudergordels van je auto zijn ze makkelijk te plaatsen. Je hoeft ze alleen maar bovenop je autostoel te zetten. Het is echter belangrijk dat de stoelverhoger van je kind stevig tegen de autostoel aanzit en niet makkelijk omvalt. Test wanneer mogelijk de stoelverhoger eerst uit in je auto met je kind er in voordat je deze koopt.

 

Controleer of je kind groot genoeg is voor een stoelverhoger

Beste stoelverhoger kopenEen fout die veel ouders maken is te vroeg een stoelverhoger kopen terwijl het kind nog niet groot genoeg is. De instructies voor de meeste autostoeltjes en stoelverhoger combinaties geven aan dat je ze zonder harnas kan gebruiken wanneer je kind 14 kilo weegt, maar dit geldt eigenlijk alleen maar voor de erg lange, dunne kinderen die te groot zijn voor hun harnas, maar nog geen 18 kilo wegen.

De meeste kinderen kunnen en zouden een harnas moeten gebruiken totdat ze 18 kilo wegen. Dit is vooral waar wanneer je kind erg actief is in de auto, aangezien hij of zij uit de autogordel kan wurmen of de schoudergordel achter de rug of onder de arm plaatst (wat veel lastiger is als je kind vastzit in een vijfpuntsgordel).

Om te zien of je kind klaar is voor een stoelverhoger kan je hem of haar in de auto laten zitten en kijk vervolgens of de rug volledig tegen de rugsteun aanzit en de knieën gebogen zijn bij de rand van de stoel. Als je kind te klein is voor een stoelverhoger, dan zullen zijn of haar benen recht naar voren uitsteken en je kind hangt mogelijk of schuift naar voren, wat in beide gevallen erg gevaarlijk kan zijn.

Kijk terwijl je kind in de stoelverhoger zit ook naar de positie van de gordels. De schootgordel zouden over de heupen moeten gaan, niet de buik, en de dijen aan moeten raken. De schoudergordel zou op de schouder moeten zitten en niet op de nek of bovenarm en over het midden van de borst moeten gaan.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte stoelverhogers volgens:

 

Zorg ervoor dat je de stoelverhoger op de juiste plaats hebt staan

De veiligste plek voor de meeste stoelverhogers is in het midden van de achterbank, waar je kind het beste beschermt is tegen een botsing van de zijkant. Het probleem is dat de meeste voertuigen alleen maar een schootgordel in het midden hebben in plaats van een schoot- en schoudergordel. Een schootgordel zou nooit zelfstandig gebruikt moeten worden om een stoelverhoger op zijn plaats te houden.

Als dit ook zo is bij jouw auto, plaats dan de stoelverhoger aan de linker- of rechterkant van je achterbank. (Hint: Het is makkelijker om je kind te zien wanneer hij of zij aan de rechterkant van de auto zit in plaats van direct achter je. Dit is ook veiliger voor je kind als je bijvoorbeeld geparkeerd staat op een drukke straat).

Als je twee kinderen hebt, dan hangt de positie af van welke gordels je hebt en de contouren van je achterbank. Wanneer mogelijk is het beste één kind in het midden en de ander aan de rechterkant. Maar als dicht naast elkaar zitten ervoor zorgt dat je kinderen aan elkaar gaan zitten (wat jou afleidt tijdens het rijden), dan is het waarschijnlijk beter om een beetje ruimte tussen de twee te houden.

Plaats in dit geval het jongste kind aan de rechterkant, aangezien je die waarschijnlijk meer in de gaten moet houden. Als je nog een oude auto hebt die alleen maar een schootgordel achterin heeft, zorg er dan voor dat je schoudergordels in laat bouwen, aangezien alleen een schootgordel niet veilig is.

En laat uiteraard nooit een kind onder de 13 jaar (stoelverhoger of niet) voorin zitten, vooral als je airbags aan de passagierskant hebt. Airbags zijn levensredders voor volwassen, maar ze kunnen ernstige hoofd en nek verwondingen veroorzaken bij kinderen.

 

Gebruik de gordelclips voor je stoelverhoger

Als de stoelverhoger voor je kind gordelclips heeft gebruik deze dan wanneer nodig. Deze clips zorgen ervoor dat de schoudergordel precies goed voor de borst van je kind langs gaat. Als de schoudergordel echter zonder de clips al op de goede plaats zit (niet op de nek en bovenarm), dan heb je ze niet nodig.

 

Gebruik wanneer mogelijk een ankerpunt in combinatie met je stoelverhoger

Sinds 2002 moeten alle nieuwe autozitjes en voertuigen gebruik kunnen maken van het ISOFIX systeem. ISOFIX combineert ankerpunten in de achterbank van je auto met kettingen en haken op het autozitje. Naar voren gerichte kleuter en stoelverhoger combinaties moeten zowel onder als boven koppelpunten hebben.

ISOFIX is gemaakt om ervoor te zorgen dat het plaatsen van je combinatie autozitje een stuk makkelijker is doordat gordels niet meer nodig zijn, maar alleen als je het als een naar voren gerichte autostoel gebruikt. Sommige nieuwe stoelverhogers hebben mogelijk koppelpunten, maar ISOFIX is niet vereist voor een stoelverhoger, aangezien deze gebruik moet maken van de schouder- en schootgordels om je kind veilig te vervoeren.

 

Tot slot

Zoals je ziet is de beste stoelverhoger kopen niet iets wat je in 1, 2, 3 kan doen. Wees er ten eerste zeker van dat je kind klaar is voor een stoelverhoger. Zo ja, neem dan rustig de tijd om alle verschillende opties te vergelijken, aangezien de veiligheid van je kind iets is wat altijd voorop moet staan. Het is beter om ergens te laat aan te komen als je haast hebt en probeer zeker weten geen kosten te besparen door een stoelverhoger achterwege te laten. Mogelijk ben jij een erg goede bestuurder, maar je hebt geen controle over wat iemand anders doet.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte stoelverhogers volgens:

Ga je een stoelverhoger kopen? Maar heb je nog vragen? Aarzel niet om een bericht na te laten in de comments.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here