Zwemluier

Je kijkt rond. Iedereen in het zwembad kijkt je aan met verontrustende gezichten. Dan zie je het. Langzaam stijgt hij als een onderzeeër naar boven. Een grote bruine drol. Ja, je baby heeft gepoept en de drol is ontsnapt. Dit scenario kan je makkelijk vermijden door een zwemluier te gebruiken. Doe je kind simpelweg een zwemluier aan en alle poep wordt veilig opgevangen in een lekvrije gevangenis.

»» ontdek hier de bestverkochte zwemluiers »

Laten we de geweldige wereld van zwemluiers eens ontdekken. Aan het einde van dit artikel zal je een expert zijn. Laten we snel een kijkje nemen!

Voordat we verder gaan willen we je echter waarschuwen. Een veel gemaakte fout is dat men denkt dat deze luiers ook urine opvangen. Het doel van een zwemluier is solide ontlasting opvangen, zonder teveel vloeistof te behouden. Urine zal bijna zeker weten nog steeds naar buiten stromen.

Hetzelfde geldt voor diarree. Alhoewel het overgrote deel van de poep nog steeds in de luier zal blijven zitten, zal het erg vloeibare waarschijnlijk ontsnappen.

 

Verschillende soorten zwemluiers

Zwemluiers zijn beschikbaar in twee verschillende varianten, wegwerp en herbruikbaar. Laten we eens een uitgebreid kijkje nemen naar de twee en ook hun voor- en nadelen benoemen.

Wegwerp zwemluier

Wegwerp zwemluiers zijn een oplossing die je eenmalig kan gebruiken wanneer je kind gaat zwemmen. Alhoewel ze erg veel lijken op een normale luier, zullen ze niet opzwellen wanneer ze blootgesteld worden aan water.

De gaten voor de benen zijn meer open bij wegwerp zwemluiers. Dit design maakt het mogelijk voor je baby om vrij met de benen te bewegen, terwijl solide ontlasting nog steeds opgevangen wordt.

Het primaire voordeel van wegwerp zwemluiers, is dat zodra je de zwemluier verwisselt je deze simpelweg in de prullenbak kan gooien. Je hoeft hem niet mee te nemen in je luiertas.

Alhoewel goedkopere wegwerp zwemluiers een goede deal lijken, is het belangrijk dat je de reacties van andere gebruikers eerst leest. De goedkopere modellen hebben vaak een mindere kwaliteit en gaan vaak hangen of vallen zelfs uit elkaar. Als je luiers van de gerenommeerde merken koopt (zoals Huggies of Pampers), dan zou je je hier geen zorgen over hoeven maken.

Wegwerp zwemluiers zijn ontworpen om ontlasting vast te houden, maar niet te absorberen. Als een gevolg zijn dit soort luiers niet geschikt voor alledaags gebruik.

»» ontdek hier de bestverkochte zwemluiers »

Voordelen

 • Kostenbesparend als je maar een paar keer gaat zwemmen tijdens de zomer.
 • Weinig onderhoud, gooi ze simpelweg in de prullenbak.

Nadelen

 • De kosten kunnen oplopen als je regelmatig gaat zwemmen met je baby.
 • Kan maar een keer gebruikt worden.
 • Ziet eruit als een luier.

Zwemluier kopen

 

Herbruikbare zwemluier

Herbruikbare zwemluiers zijn gemaakt van textiel en lijken op een normaal zwembroekje.

Als je op het milieu wilt letten, dan zal je het fijn vinden dat je simpelweg de zwemluier uit kan wassen en weer kan gebruiken. Minder luiers op een vuilstort is alleen maar goed.

De textiel van herbruikbare zwemluiers is veel zachter dan die van de wegwerp soort. Als je baby snel last heeft van uitslag, dan is een herbruikbare zwemluier een betere optie.

Onthoud: Wanneer je kiest voor herbruikbare zwemluiers, dan moet je elk zwemseizoen een nieuwe kopen. Je baby zal zo snel groeien dat iets van de vorige zomer de volgende zomer al te klein is.

»» ontdek hier de bestverkochte zwemluiers »

Voordelen

 • Herbruikbaar.
 • Goedkoper als jij en je baby veel zwemmen.
 • Ziet eruit als een normale zwembroek.
 • Milieuvriendelijk.
 • Zachter voor de huid van je baby.

Nadelen

 • Meer werk, je moet ze wassen.
 • Kan lastig zijn om de juiste grote uit te kiezen.

 

En de winnaar is…

De keuze tussen een wegwerp en herbruikbare zwemluier zal uiteindelijk afhangen van je levensstijl. Overweeg de volgende twee scenario’s:

 • Persoon die af en toe zwemt – Ben je van plan om maar een of twee keer in de zomer naar het zwembad of strand te gaan? Kies door voor wegwerp zwemluiers. Deze zullen niet alleen goedkoper zijn, maar het schoonmaken is ook zo simpel als de luier in de prullenbak gooien.
 • Verslaafd aan zwemmen – Ga je op elk mogelijk moment naar het strand of zwembad? Herbruikbare zwemluiers zijn dan de beste keuze. Je zal op de lange termijn geld besparen en ze zien er niet uit als een normale luier, maar meer als een zwembroek.

Nu je weet wat de verschillen tussen de twee modellen zijn, wordt het tijd om de features onder de loep te nemen.

»» ontdek hier de bestverkochte zwemluiers »

Zwemluier features

Hieronder zullen we een kijkje nemen naar de verschillende features waar je op moet letten wanneer je een zwemluier voor je baby gaat kopen.

 

De juiste afmetingen uitkiezen

Zwemluiers zitten strakker dan normale luiers. Dit helpt om je poep op te vangen en te voorkomen dat dit ontsnapt.

Passen vereist een erg voorzichtige balans. Te strak en je baby zal de luier oncomfortabel vinden. Een duidelijk teken dat een zwemluier te strak zit, is dat er grote rode markeringen op de dijen en het middel van je baby achterblijven. Als de luier echter te los zit, dan zal deze niks op kunnen vangen, wat uiteraard ook weer niet de bedoeling is.

Herbruikbare Zwemluier

 

Het materiaal

Je opgewekte kleine peuter zal een hoop bewegen in het zwembad of het strand. Als de luier ruw of krabbelig is, dan weet je vast wel waar je mee te maken krijgt. Uitslag tijd. Je wilt niet iedere keer dat je naar het strand gaat dat je baby onder de uitslag zit.

Alhoewel het overgrote deel van de zwemluiers een nauw geweven polyester heeft, gebruiken sommige goedkopere merken losjes geweven nylon. Als je baby een erg gevoelige huid heeft, dan je het beste voor polyester kiezen.

»» ontdek hier de bestverkochte zwemluiers »

 

Hoe maak je de zwemluier vast?

Er zijn drie verschillende manieren om een zwemluier vast te maken. Elke stijl heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 

Drukknoppen

Doe de luier simpelweg om het lijfje van je baby en maak hem vast met de drukknoppen aan de zijkant. Deze knoppen maken het makkelijk om een luier vol met poep los te maken.

Het minpunt van drukknoppen is dat als je er zand in krijgt, ze lastig om samen te drukken zijn.

 

Optrekken

Een zwemluier die je op moet trekken is net als een normale zwembroek. Je baby stapt in de zwemluier en dan trek je deze op tot het middel. Een strakke elastiek zorgt dat de luier aanblijft terwijl je kleintje rond rent.

Alhoewel het optrekken van zwemluiers een van de makkelijkste dingen om te doen is, is omlaag trekken een heel ander verhaal. Je moet niet alleen de luier uittrekken bij een bewegende baby, maar je moet tegelijkertijd ook poep balanceren dat er in zit.

 

Klittenband

Doe de luier simpelweg rond je baby en maak deze vast met klittenband. Dit geeft je de meeste controle over hoe strak de zwemluier zou moeten zitten.

Het minpunt is dat klittenband dat niet afgedekt is de gevoelige huid van je baby makkelijk kan krabben. Als dit de hele dag aanhoudt kan dit leiden tot uitslag.

»» ontdek hier de bestverkochte zwemluiers »

Beste Zwemluier

 

Hoeveel zwemluiers heb ik nodig?

Het antwoordt op deze vraag hangt helemaal af van hoe veel keer per dag je de luier van je baby vervangt. Je hebt genoeg zwemluiers nodig voor alle keren dat je moet vervangen op het strand of in het zwembad. Je wilt niet dat je dagje uit ingekort wordt omdat je geen luiers meer hebt.

»» ontdek hier de bestverkochte zwemluiers »

 

Hoe makkelijk kan je de zwemluier schoonmaken?

Herbruikbare zwemluiers kan je op twee manieren wassen. Met de hand of ze in de wasmachine doen.

Let goed op het schoonmaakadvies die aan de luier vast zit. Sommige geven aan dat je dat specifieke model alleen maar met de hand kan wassen. Als je deze vervolgens in de wasmachine doet, dan maak je de luier mogelijk kapot. Wij geven de voorkeur aan zwemluiers die tegen een lichte wasbeurt kunnen, aangezien dit het schoonmaken veel eenvoudiger maakt.

 

Extra zwemluier advies

Hieronder zullen we een aantal tips geven voor als je zwemluiers de eerste keer gebruikt.

 

Een zwemluier dragen

Maak niet dezelfde fout die veel ouders maken wanneer ze voor het eerst bij hun baby een zwemluier aan doen.

Doe de zwemluier niet te vroeg aan!

Aangezien zwemluiers geen urine vast zullen houden, moet je ze alleen kort voordat je baby het water in gaat aan doen. Doe je dit te vroeg dan heb je mogelijk overal urine. Je wilt niet dat overal op het stoeltje van je auto urine terechtkomt onderweg naar het zwembad.

»» ontdek hier de bestverkochte zwemluiers »

 

Zwemluiers bewaren

Als je van plan bent om de hele dag bij het water te zitten, dan moet je een plastic zak mee nemen waar je natte of vieze luiers in kan doen. Dit maakt het mogelijk om je natte luier makkelijk op te ruimen, zonder dat je zorgen hoeft te maken dat overal poep op komt. Wanneer je thuiskomt of onderweg een afvalbak tegenkomt kan je de luiers weggooien of wassen.

Een plastic zak is een absolute must als je naar het strand gaat, omdat je niet zeker weet of er een afvalcontainer in de buurt is.

 

Zwemluiers en publieke zwembaden

Als je van plan bent om je baby mee te nemen naar een publiek zwembad, dan moet je van te voren op de hoogte zijn van hun richtlijnen op het gebied van zwemluiers. Alhoewel bij sommige zwembaden kinderen die niet zindelijk zijn helemaal niet in het water mogen komen, moet je bij andere plastic broekjes over de zwemluier aan doen.

Beste Zwemluier kopen

 

Conclusie zwemluier kopen gids

Hiermee komen we aan het einde van dit artikel. We hopen dat je genoten hebt en nu iets wijzer bent over zwemluiers. Mocht je tips hebben voor andere lezers, laat die dan zeker hieronder weten.

»» ontdek hier de bestverkochte zwemluiers »

1 COMMENT

 1. Ik heb een zwemluier nodig die tegen ontlasting kan. Mijn dochter van 5 voelt niet wanneer ze moet en de zwemluiers die ik heb geprobeerd (huggies, pampers en wasbare) hoiden dat allemaal noet tegen.

  Misschien zou het handig zijn als deze luiers een klein broekspijpje zouden hebben ofzo iets zodat de poep even in de blijven.

  Ik weet het niet meer, als iemand een goede zwemluier weet dan hoor ik dat super graag!
  Ik doe nu wel zwemluiers bij haar om en elk half uur gaat ze naar de wc maar voor als nog verschoon ik het zwembad 2x op een dag 😟☹

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here