Home Veiligheid Zo maak je je woonkamer babyveilig

Zo maak je je woonkamer babyveilig

0
Zo maak je je woonkamer babyveilig

In de meeste huishoudens is de woonkamer de plek waar men de meeste tijd doorbrengt. Zelfs als je kinderen hebt kan je een beetje televisie kijken terwijl je je kinderen met een oog in de gaten houdt.

Je begrijpt vast wel dat de kamer waar je kinderen de meeste tijd doorbrengen, ook de veiligste moet zijn. In dit artikel zullen we een kijkje nemen naar hoe je je woonkamer babyveilig maakt als je deze helemaal opnieuw inricht en wanneer je deze laat zoals die nu is.

 

Herinrichten

Als je al een tijdje het ontwerp van je woonkamer aan wilt passen, dan is nu de perfecte tijd om dat te doen. Zelfs als je niet de hele kamer opnieuw in wilt richten, maar alleen maar een tapijt of koffietafel wilt vervangen, dan kan je nog steeds aanpassingen voor een babyveilige kamer doorvoeren.

Je woonkamer een frisse nieuwe look geven terwijl je kind veiliger is? Dat is een win-win situatie in onze ogen.

Wacht echter nog even! Voordat je de deur uit rent om nieuwe meubels te kopen, moet je onthouden dat je deze voor je baby koopt en niet voor jou.

Voordat je diep gaat zuchten moet je echter ook onthouden dat dit niet betekent dat je niet iets leuks en fris uit kan zoeken. Het betekent simpelweg dat je de volgende vier punten moet overwegen.

 

Maak de woonkamer zachter

Je baby zal vallen. En niet een keer. Alhoewel het vallen onvermijdbaar is, ligt het waar van jou af.

Kijk naar gebieden in je woonkamer die je zachter kan maken. Een mooi zacht tapijt zal niet alleen een val op een harde vloer verzachten, maar fungeert ook als een speelmat voor je kleintje. Een donkere kleur zal de plakkerige baby handafdrukken verbergen, terwijl een onderlegger zal voorkomen dat je tapijt door de kamer glijdt.

Het is geen geheim dat koffietafels gevaarlijk zijn voor jonge kinderen op wiebelende benen. In zo’n beetje elk artikel over babyveiligheid zal je waarschuwingen zien over koffietafels.

Aangezien je je woonkamer toch opnieuw in wilt richten zullen we je een geheimpje vertellen. Een poef is een perfecte babyveilige koffietafel. Zachte randen en hoeken, welke gepaard gaan met een exterieur dat je makkelijk schoon kan maken. Sommige poefs hebben zelfs mogelijkheden voor opslag binnenin.

 

Staan je meubels stevig?

Wanneer je een kijkje neemt naar een potentieel nieuw meubelstuk, dan is het een goed idee om deze flink heen en weer te schudden. Kijk of hij makkelijk om kan vallen.

Je kleintje zal continu aan voorwerpen trekken en duwen. Als het onvermijdbare gebeurt, dan wil je niet dat je nieuwe aankoop op je kind valt.

Stopcontacten beveiligen

 

Ga op je knieën zitten

Je perspectief verschilt volkomen ten opzichte van een jong kind. Wat voor jou mogelijk veilig lijkt, kan zeer gevaarlijk zijn voor je kleintje.

Ga op je knieën zitten en bekijk het meubelstuk vanuit het perspectief van je kind. Kijk naar het volgende:

  • Harde puntige hoeken en randen die je kind kunnen bezeren tijdens een valpartij.
  • Stukken die uitsteken waar je kind achter kan blijven haken.
  • Voetsteunen die gebruikt kunnen worden om op onveilige hoogtes te komen.

Kruip rond het hele meubelstuk als dat nodig is. Je zult vast aandacht trekken en het personeel zal vast denken dat je gek bent. Raak er maar aan gewend, want ouder zijn is niet zo charmant als sommige Hollywood sterren je laten denken.

 

Hoe makkelijk kan je het schoonmaken?

Als je een jong kind hebt, dan heb je vast al ervaren hoe leuk het is om plakkerige meubelstukken te vinden. Het is onvermijdbaar. Als een ouder zal je snel leren om hier niet meer verrast om te zijn.

Dit is geen probleem zolang je hier aan denkt tijdens het kopen van nieuwe meubels. Materialen zoals linnen of suède veroorzaken niks meer dan frustraties op het gebied van schoonmaken. Zoek naar materialen die je makkelijk schoon kan maken, zoals vinyl of leer.

Wanneer je gaat shoppen om je woonkamer babyveilig te maken, dan moet je onthouden dat functionele meubels de mode zijn. Als het er mooi uit ziet, maar niet helpt om je woonkamer babyveilig te maken, dan moet je verder zoeken.

 

Je huidige woonkamer babyveilig maken

Gelukkig is herinrichten niet de enige optie die beschikbaar is wanneer je je woonkamer veilig wilt maken voor je baby. Vanaf dit punt zullen we focussen op het babyveilig maken van je woonkamer in de huidige staat.

 

Controleer je meubels voor scherpe randen

De kans is erg groot dat je kleine kind een hoop tijd zal waggelen in je woonkamer. Het probleem is dat de meeste woonkamers volstaan met meubels die je kind makkelijk kunnen bezeren.

Bijzettafels, koffietafels en zelfs sommige banken hebben puntige hoeken. Dit lijkt misschien niet direct een probleem, maar voeg een baby die leert om te lopen en continu valt aan het plaatje toe en dan begint het allemaal best gevaarlijk te worden.

Als je baby valt en zijn/haar hoofd tegen de hoek van je koffietafel stoot, dan is er een kans op snijwonden, kneuzingen of nog erger. Dus hoe is het mogelijk om de hoeken van je meubels babyveilig te maken?

De makkelijkste manier om verwondingen door valpartijen te voorkomen, is die puntige randen en hoeken verzachten.

Alhoewel een babyveilige opvulling het mooiste eindresultaat geeft, zijn er ook andere manieren om je meubels zachter te maken. Dit kan je doen met materialen die je al in huis hebt.

Zo kan je bijvoorbeeld simpelweg een oude handdoek verknippen, de stukken opvouwen en aan de hoeken van je tafel vast tapen voor een snelle en makkelijke verzachter.

Een ander alternatief is een snee in een tennisbal maken en een op elke hoek plaatsen. Ze zouden moeten blijven zitten. Gebruik anders tape om ze vast te plakken.

Openhaard babyveilig maken

 

Ruim die versieringen op

Alhoewel veel families van een ruimtelijk en minimalistisch interieur ontwerp houden, hebben andere overal versieringen staan. Als het laatste bij jou het geval is, dan zou je moeten overwegen om deze op te bergen totdat je kind ouder is.

  • Versieringen zijn ontworpen om aandacht te trekken. Versieringen trekken je aandacht en helpen om de features in een kamer te markeren. Jammer genoeg kunnen ze ook de aandacht krijgen van een nieuwsgierige peuter. Je wilt niet dat je peuter meubels gaat beklimmen om die vaas met bloemen te pakken.
  • Versieringen zijn niet ontworpen om mee te spelen. Ze kunnen kleine stukjes hebben die een stikgevaar voor je kind kunnen vormen.
  • Versieringen kunnen je kind bezeren. Veel versieringen voor binnen zijn gemaakt van hard hout en metaal. Als je kind tegen een versiering aanvalt, dan kan de verwonding ernstig zijn.

Zoals gezegd kan je het beste alle versieringen die binnen het bereik van je kind zijn opbergen totdat je kind ouder is.

 

Je koffietafel is niet meer een koffietafel

Als je je koffietafel gebruikt om hier hete drankjes of afstandsbedieningen op te zetten/leggen, dan hebben we slecht nieuws voor je. Die dagen zijn namelijk voorbij.

Alles op je koffietafel kan je jonge kindje makkelijk bijkomen. Hete drankjes kunnen omvallen en je kind verbranden. En afstandsbedieningen? Nou het slijm van een kind zorgt er snel voor dat deze niet meer werken. En we hoeven je vast niet te vertellen dat het niet leuk is om elke keer naar te televisie te moeten lopen om van kanaal te wisselen.

Om een lang verhaal kort te maken. Wil je niet dat je baby er mee speelt, dan moet je het niet op je koffietafel neerzetten.

 

Staan je meubels stevig?

In het stukje over het herinrichten hebben we het hier al even over gehad. De meeste baby’s zullen duwen en trekken terwijl ze met huishoudelijke voorwerpen experimenteren of ze simpelweg gebruiken om stevig te staan.

Naargelang je kind groter wordt zal je mogelijk ontdekken dat je boekenkast niet alleen maar gebruikt wordt om boeken in te doen. Het is namelijk voor je kind ook een ladder.

Je kind is misschien niet zwaar, maar een boekenkast is niet ontworpen om dit gewicht te dragen. Het laatste wat je wilt is dat je boekenkast bovenop je kind valt.

Je kan voorkomen dat je kleintje in de boekenkast gaat klimmen door alle interessante voorwerpen er uit te halen. Als dit niet werkt, dan kan je altijd overwegen om ankers voor je meubels te gebruiken.

Meubels vastmaken

Laat je niet misleiden door hoe simpel deze ankers zijn, want ze kunnen levens redden. Meubel ankers bestaan uit twee ankerpunten en een riem. Het eerste ankerpunt maak je vast aan je boekenkast en de tweede aan de muur. Een riem die op spanning staat verbind de twee punten met elkaar.

De ankers helpen om je boekenkast te ondersteunen wanneer een ongelijk gewicht wordt aangebracht. Ze zijn niet alleen toepasbaar op boekenkasten, maar op alle meubelstukken die je kind kunnen verpletteren als ze beklommen worden. Hierbij moet je denken aan kasten of laden.

Niet alleen onstabiele meubelstukken zijn een gevaar voor je kind. Kijk of je vazen, lampen en kamerplanten in je woonkamer hebt staan. Snel met het voorwerp schudden zal je direct een goed idee geven wat voor risico het voor je kind vormt.

Je hebt nu twee opties waar je uit kan kiezen. Je kan alle gevaarlijke voorwerpen opbergen of voorkomen dat je kind er bij in de buurt kan komen door bijvoorbeeld een bijzettafel ervoor te zetten.

 

Let op dat je tapijt goed vastligt

Als je dit nog niet gedaan hebt, dan zou je in een tapijt moeten investeren als je tegels of een houten vloeren hebt. Een tapijt biedt niet alleen een veilige en comfortabele plaats om te spelen, maar beschermt ook de handen en knieën van je kleintje op de harde vloer.

Een tapijt is echter weer een extra voorwerp dat je babyveilig moet maken. Plaats een voet op de rand van je tapijt en een andere op de vloer. Zet jezelf nu af met de voet die je op de vloer hebt staan. Als je het tapijt makkelijk verplaatst, dan moet je deze mogelijk babyveilig maken.

Baby hekje

Je kleine kindje zal door je woonkamer rennen of je dat nu wilt of niet. Een tapijt die makkelijk beweegt wanneer je er op gaat staan kan ervoor zorgen dat je kind op de grond valt. Dat zachte tapijt dat je voor je kind hebt gekocht kan juist hetgeen zijn dat een verwonding veroorzaakt.

De makkelijkste manier om een tapijt babyveilig te maken is een anti-slip onderlegger te gebruiken. Deze plaats je onder het tapijt en uit het zicht. De onderlegger geeft je tapijt veel meer grip dan een gladde tegel of houten vloer. Het beste is dat je niet eens weet dat hij er is, tenzij je het tapijt optilt.

Zorg er echter wel voor dat je een onderlegger gebruikt die vergelijkbare afmetingen heeft als je tapijt. Alles wat te klein is zal geen effect hebben.

 

Conclusie

En hiermee komen we aan het einde van dit artikel over het babyveilig maken van je woonkamer. We horen graag welke stappen jij hebt ondernomen om je woonkamer babyveilig te maken. Laat het ons hieronder weten!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here