Geschrokken baby

Als je kinderen opvoedt zal je vloerbedekking het zwaar te verduren krijgen. Mocht je overwegen om een nieuwe vloerbedekking te kopen, dan bevelen we je ten zeerste aan om te wachten totdat alle leden van het huis een iets meer gecoördineerde leeftijd hebben bereikt.

Alhoewel vlekken in je vloerbedekking onvermijdbaar zullen zijn (het is echt een kwestie van wanneer en niet of), zijn er stappen die je kan nemen om ongelukken te behandelen wanneer ze plaatsvinden.

Hieronder zal je een aantal handige huishoudtips vinden om veel voorkomende vlekken te verwijderen. Onthoud dat hoe sneller je handelt, hoe makkelijker het is om de vlekken te verwijderen.

Een van de dingen die je op zal merken is dat witte azijn elke keer voorkomt in de onderstaande schoonmaak methodes. Net als kokosolie vormt azijn de basis van vele effectieve schoonmaakmiddelen.

 

Babypoep uit je vloerbedekking halen

Een lekkende luier is het ergste. Je moet niet alleen je baby schoonmaken, maar ook je vloer. Een succesvolle poep verwijder procedure zal niet alleen de vlek, maar ook de geur verwijderen.

Dit heb je nodig:

 • Vloeibare handzeep
 • 2 kopjes warm water
 • 1 eetlepel witte azijn (helpt om de geur te verwijderen)
 • Spons
 • Doek

Dit moet je doen:

Gebruik een lepel om voorzichtig grote stukken babypoep te verwijderen. Pas goed op, want je wilt de poep niet verder in de vloerbedekking drukken.

Om je poep schoonmaakmiddel te maken hoef je alleen maar water, azijn en zeep in een kom te mengen. Gebruik de spons om dit mengsel op je vloerbedekking te smeren.

Dep vervolgens met een doek totdat alle vloeistof geabsorbeerd is. Herhaal het proces van het mengsel aanbrengen met de spons en deppen met de doek, totdat alle poep uit de vloerbedekking is verwijderd.

Gebruik de bovenstaande methode als de poep in de vloerbedekking is getrokken en voeg vervolgens een druppel waterstofperoxide en een of twee druppel(s) ammoniak toe. Dit maakt een zeer krachtig schoonmaakmiddel voor poep. Gebruik vervolgens een spons met koud water en dep het droog.

 

Babyurine uit je vloerbedekking halen

Als je ooit met een kleintje getraind hebt om in het kinderpotje te plassen, dan weet je hoe makkelijk urine op je vloerbedekking kan komen. Alhoewel urine over het algemeen geen vlekken achter zal laten, heeft het zeker wel een geur die je moet behandelen.

Dit heb je nodig:

 • Azijn (helpt om de geur te verwijderen)
 • Water
 • Spons
 • Handdoek

Dit moet je doen:

Het eerste wat je wilt doen is met een handdoek de overtollige hoeveelheid urine deppen voordat het een kans heeft om te ver in je vloerbedekking te trekken.

Combineer vervolgens gelijke delen water en azijn in een kom. Smeer dit met een spons over het hele gebied waar urine ligt. Dep met een vochtige handdoek om het azijn mengsel te verwijderen.

Als babyurine in de vloerbedekking gedroogd is, dan moet je vloeibare handzeep aan het mengsel toevoegen. Dit zal alle sporen van urine verwijderen. Ga er naderhand met een spons en schoon water overheen om de zeep resten te verwijderen en dep dit droog.

Grasvlek

 

Spuug uit je vloerbedekking halen

Baby’s kunnen zonder waarschuwing overgeven. Als het niet op je schouder terechtkomt, dan is de kans groot dat het op je vloerbedekking komt. Laten we eens een kijkje nemen hoe je spuug makkelijk kan verwijderen.

Dit heb je nodig:

 • Stofzuiger
 • Lepel
 • Baking soda (of zetmeel)
 • Witte azijn
 • Vloeibare handzeep
 • Spons
 • Handdoek

Dit moet je doen:

Begin eerst met het voorzichtig oplepelen van spuug resten. Let vooral goed op de beweging die je gebruikt. Je wilt de spuug uit de vloerbedekking halen en er niet verder indrukken.

Sprenkel vervolgens een goede hoeveelheid baking soda op de vloerbedekking en laat het 15 minuten intrekken. De baking soda zal helpen om overgebleven vloeistof uit je vloerbedekking op te zuigen. Zuig na de 15 minuten de baking soda op met een stofzuiger.

Nu ben je klaar om het mengsel voor de vlek te maken. Combineer een eetlepel vloeibare handzeep, een eetlepel witte azijn en twee kopjes warm water in een kom. Breng het mengsel met een spons aan op de vlek en dep het droog met een schone handdoek.

Om de zeep resten te verwijderen breng je schoon water met een spons aan en dep je dit vervolgens droog met een schone handdoek.

 

Bloed uit je vloerbedekking halen

Ongelukken gebeuren. Kinderen komen vaak thuis met schrammen en blauwe plekken. Als je ontdekt dat je kind bloed op je vloerbedekking heeft laten druppelen, dan moet je snel handelen.

Gebruik altijd koud water wanneer je bloed uit vloerbedekking haalt. Warm of heet water kan er juist voor zorgen dat het bloed in het tapijt trekt, waardoor het verwijderen van vlekken onmogelijk is.

Dit heb je nodig:

 • Vloeibare handzeep
 • Ammoniak
 • Spons
 • Handdoek

Dit moet je doen:

Gebruik een zachte borstel (of oude tandenborstel) als het bloed op de vloerbedekking opgedroogd en hard geworden is. Dit helpt om harde stukken te verwijderen.

Om het mengsel voor het verwijderen van bloed te maken moet je simpelweg een eetlepel vloeibare handzeep met twee kopjes koud water mengen. Breng het mengsel aan met een spons, waarbij je goed oppast dat je de vlek niet verder laat spreiden.

Dep het zeep mengsel uit het tapijt met een schone handdoek. Je zou moeten zien dat het bloed samen met het mengsel verdwijnt. Breng het mengsel weer aan en dep weer droog. Herhaal totdat de vlek helemaal verdwenen is of er geen bloed meer op de handdoek te zien is wanneer je dept.

Als de vlek er nog steeds is, dan wordt het tijd om het zware geschut erbij te halen. Meng een eetlepel ammoniak met een half kopje koud water. Breng dit mengsel aan met de spons op de bloedvlek. Dep de vlek droog met een schone handdoek totdat alle vloeistof geabsorbeerd is.

Breng tot slot met een spons koud water aan en dep dit droog om resterende ammoniak resten te verwijderen.

Kauwgom

 

Kauwgom uit je vloerbedekking halen

Kauwgom en kinderen zijn vaak niet een goede combinatie. Als het niet ingeslikt wordt, dan komt het normaal gesproken ergens terecht wat niet de prullenbak is. Gelukkig kan je kauwgom makkelijker verwijderen als je er vroeg bij bent en het niet in de vloerbedekking gelopen is.

Dit heb je nodig:

 • IJsklontjes
 • Broodmes
 • Oude tandenborstel
 • Verse citroensap
 • Vloeibare handzeep

Dit moet je doen:

Doe de ijsklontjes in een plastic zakje en zet deze bovenop de kauwgom. Laat het ijs zo’n 30 minuten inwerken. De kauwgom zou nu keihard moeten zijn. Hoe harder de kauwgom, hoe makkelijker je het uit de vloerbedekking kan halen.

Schuif voorzichtig het broodmes tussen de kauwgom en de vloerbedekking. Gebruik een wrikkende beweging om de kauwgom te verwijderen. Probeer zoveel mogelijk van de kauwgom in een keer te verwijderen. Wrijf ijs over de resterende kauwgom dat zachter is geworden en verwijder dit ook.

Gebruik citroensap op het gebied als er nog steeds kleine stukjes kauwgom in de vloerbedekking zitten. Gebruik een zachte doek om het in de kauwgom te werken.

Gebruik een tandenborstel om de resterende stukjes te verwijderen door diagonaal te borstelen. De kauwgom zou vast moeten komen te zitten in de borstels. Haal alle kauwgom die vast komt te zitten aan je tandenborstel er uit. Probeer niet direct alles in een keer te verwijderen, want anders heb je kans dat de kauwgom weer in je vloerbedekking komt te zitten.

Eindig de schoonmaak met een vloeibare handzeep en warm water mengsel.

 

Modder en aarde uit je vloerbedekking halen

Is je kind met modder aan zijn/haar schoenen over je vloerbedekking gelopen? Maak je geen zorgen, want modder is een van de makkelijkere stoffen om te verwijderen.

Laat natte modder en aarde eerst drogen voordat je het probeert te verwijderen. Je zal mogelijk alle wilskracht op moeten brengen om te wachten, maar verzet je tegen de drang om direct schoon te maken. Natte modder en aarde proberen te verwijderen kan leiden tot een veel grotere vlek die veel lastiger om te verwijderen is.

Dit heb je nodig:

 • Stofzuiger
 • Vloeibare handzeep
 • Borstel of oude tandenborstel
 • Spons
 • Handdoek

Dit moet je doen:

Ga over de modder heen met een zachte borstel (of oude tandenborstel) zodra het volledig opgedroogd is. Dit zal het modder losmaken. Je zal nu losse opgedroogde stukken modder in je vloerbedekking hebben. Zuig deze stukjes op met een stofzuiger.

Nu wordt het tijd om de stukjes te verwijderen die nog vastzitten aan je vloerbedekking. Combineer handzeep en water en breng het mengsel zachtjes aan op de resterende modder. Dit zou los moeten komen met het zeepsop. Dep het gebied droog met een handdoek.

Verwijder de resterende zeep met schoon water en dep het droog met een schone handdoek.

Krijtjes

 

Grasvlekken uit je vloerbedekking halen

Hebben je kinderen in het gras gespeeld en alles mee naar binnen genomen? Grasvlekken zijn erg moeilijk om te verwijderen, omdat het gras pigmenten bevat die alles kleuren waar ze mee in contact komen. Onderneem snel actie als je grasvlekken op je vloerbedekking opmerkt.

Dit heb je nodig:

 • Stofzuiger
 • Wasmiddel
 • Ammoniak
 • Azijn
 • Witte handdoek

Dit moet je doen:

Het eerste wat je wilt doen is aarde en ander los vuil opzuigen dat je kinderen meegenomen hebben. Laat de stofzuiger boven de vloerbedekking hangen. Maak geen contact met de vloerbedekking, aangezien je het risico loopt dat de vlekken verder in de vloerbedekking trekken.

Combineer vervolgens een theelepel wasmiddel met een kopje water om een erg zeperig mengsel te maken. Breng het mengsel voorzichtig aan op de vlek en dep met je witte handdoek. Je zou moeten zien dat de groene kleur op de handdoek komt. Spoel met schoon water en dep droog om de resterende zeep te verwijderen.

Als de grasvlek nog niet verwijderd is, dan moet je een mengsel met ammoniak en water rechtstreeks op de vlek aanbrengen en weer deppen. Spoel met schoon water en dep het droog.

 

Krijt uit je vloerbedekking halen

Je zou nooit denken dat krijt zo moeilijk om te verwijderen is uit vloerbedekking. Krijtjes zijn jammer genoeg gemaakt van een waterbestendige was. Dit betekent dat de meeste van je schoonmaakmiddelen ook geen nut hebben.

Om een krijt vlek succesvol te verwijderen moet je van die vervelende was afkomen. Het is een langzaam proces, maar gelukkig is dit een vlek waar je alle sporen van kan verwijderen.

Dit heb je nodig:

 • Strijkijzer
 • Broodmes
 • Bruine papieren zakjes
 • Baking soda
 • Spons

Dit moet je doen:

Het eerste wat je wilt doen is zoveel mogelijk krijt verwijderen met je broodmes. Probeer je mes zo dicht mogelijk bij de onderkant van de vloer te krijgen en maak een rustige opwaartse beweging om overtollig krijt te verwijderen. Als je een tapijt hebt dat erg samengedrukt is, dan is een schrapende beweging ook goed. Zuig alle losse stukjes op.

Je moet nu die kleine stukjes was die voor de kleur in de vloerbedekking zorgen verwijderen. Vouw je bruine papieren zak een paar keer op. Ga nu met een strijkijzer heen en weer op de middelste stand over de zak. De was begint te smelten en zal op de zak terechtkomen.

Je moet goed oppassen tijdens het strijken, aangezien de gesmolten was ook makkelijk in plekken op de vloerbedekking kan komen waar voorheen nog niks zat. Vervang de zak zodra de was begint te smelten en aan de zak vast blijft plakken om dit te omzeilen.

Zodra er geen was meer op de zak komt moet je wat baking soda op het gebied sprenkelen. Dit zal helpen om overgebleven kleuren te verwijderen. Je kan altijd een overtollige hoeveelheid baking soda verwijderen door te deppen met een natte doek.

Als een groot gebied van je vloerbedekking bedekt is met krijt, dan moet je het onder verdelen in secties. Herhaal de bovenstaande stappen voor elke sectie.

Markeerstift

 

Markeerstift uit je vloerbedekking halen

Vlekken van markeerstiften kan je niet volledig verwijderen. Je kan ze echter wel bewerken, zodat ze bijna niet meer merkbaar zijn.

Je moet erg voorzichtig zijn met het verwijderen van deze vlekken. Je kan de vlek namelijk makkelijk verspreiden en het alleen maar erger maken. Neem je tijd.

Dit heb je nodig:

 • Secundaire alcohol
 • Wattenschijfjes

Dit moet je doen:

Neem eerst een kijkje hoe groot de vlek in je vloerbedekking is. Verdeel het in secties van een paar centimeter. Gebruik het onderstaande proces voor elke sectie, voordat je verder gaat naar de volgende.

Breng een klein beetje alcohol op het wattenschijfje aan en dep het op je eerste sectie. Je zou moeten zien dat de inkt loskomt en opgenomen wordt door het wattenschijfje. Vervang het wattenschijfje en dep op de vlek.

Door dit proces te herhalen (nat deppen, droog deppen, etc) minimaliseer je het risico dat je de vlek verder verspreid. Herhaal totdat je zoveel mogelijk verwijderd hebt uit de vloerbedekking.

 

Glitters uit je vloerbedekking halen

Ja we weten dat glitter technisch gezien niet een vlek is. We hebben het echter aan dit artikel toegevoegd, omdat het vaak moeilijk te verwijderen is.

Dit heb je nodig:

 • Stofzuiger
 • Tape

Dit moet je doen:

Begin met stofzuigen van glitter uit de vloerbedekking. Dit zal alle losse glitters verwijderen, maar je zal mogelijk nog steeds stukjes glitter opmerken die vastzitten in de vloerbedekking.

Je kan de resterende glitter verwijderen door tape rond je vingers te doen met de plakkerige kant aan de buitenkant. Nu moet je op je handen en knieën gaan en de vloerbedekking deppen met hand. Je zal zien dat glitter aan de tape blijft plakken.

Blijf de tape gebruiken totdat alle glitter verwijderd is. Vervang de tape als het niet meer plakt.

Rode wijn

 

Rode wijn uit je vloerbedekking halen

Dus je geniet van een glas wijn om te ontspannen nadat je je kieskeurige eter nieuw voedsel hebt gegeven. Niemand oordeelt over je, houdt alleen wel dit trucje in gedachten als het ooit op je vloerbedekking komt. Onderneem snel actie aangezien de klok tikt.

Dit heb je nodig:

 • Papieren doekjes
 • Witte azijn
 • Afwasmiddel
 • Schone doek of handdoek

Dit moet je doen:

Dep lichtjes op de wijn met een papieren doekje. Let goed op dat je dept en niet wrijft, want anders druk je de wijn dieper in de vloerbedekking. Begin aan de buitenkant en werk langzaam naar binnen. Dit helpt om de vlek niet verder te verspreiden.

Nu de grootste hoeveelheid wijn opgedept is, blijft er een grote rode wijnvlek over. Om een effectieve vlekkenverwijderaar te maken moet je simpelweg een eetlepel afwasmiddel, een eetlepel witte azijn en twee kopjes heet water in een kom combineren en goed mengen.

Dompel een stukje van de handdoek in het mengsel en dep op de vlek. Ga daarna over op een droge handdoek en dep op de nu zeperige vlek. Je zou moeten zien dat de rode vlek op de droge handdoek terechtkomt. Herhaal dit proces en wissel elke keer totdat je ziet dat er geen wijn meer op de droge handdoek komt.

Als je nog steeds een vlek hebt, voeg dan een beetje waterstofperoxide toe aan je schoonmaakmiddel en herhaal de bovenstaande stappen.

Breng tot slot schoon water aan met een spons en dep met een droge handdoek om zeepresten te verwijderen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here