Home Blog Zo maak je je keuken babyveilig

Zo maak je je keuken babyveilig

1
Zo maak je je keuken babyveilig

De keuken is een van de gevaarlijkste plekken in het huis. Zo’n beetje elk voorwerp dat je gebruikt om eten klaar te maken is onveilig voor je kind.

In dit artikel zullen we alle gevaren van de keuken met je ontdekken en de simpele stappen aangeven die vereist zijn om je keuken babyveilig te maken.

 

Ontwikkel kindveilige keukengewoontes

Nu je een jong kind in je huis hebt moet je je keukengewoontes aanpassen om de omgeving veilig voor je kind te maken.

 • Laat niets over randen hangen. Droogdoeken, elektrische kabels, hendels van pannen en al het andere wat je maar kan bedenken. Deze kunnen aangetrokken worden door je kind, waardoor alles op je kind valt.
 • Pas op waar je hete drankjes neerzet. Denk eerst na voordat je je hete kopje thee of koffie neerzet om af te koelen. Een nieuwsgierig kind kan het kopje makkelijk omver stoten, wat resulteert in een flinke brandwond. Houdt je kind ook nooit in een arm beet terwijl je een heet drankje in de ander hebt. Dat is vragen om problemen.
 • Leg voorwerpen terug in kastjes zodra je ze niet meer nodig hebt. Scherpe of breekbare voorwerpen zoals messen of glas en porselein kunnen ernstige verwondingen veroorzaken als je ze binnen handbereik neerlegt.
 • Laat elektrische apparatuur niet in het stopcontact zitten. Haal de stekker van je blender of broodrooster uit het stopcontact wanneer je ze niet meer nodig hebt. Berg ze ook op.
 • Pas op met voorwerpen die je laat drogen naast de gootsteen. Laat geen messen, glas of porselein drogen naast de gootsteen. Droog ze meteen af en berg ze veilig op.

 

Maak je fornuis babyveilig

Probeer er een gewoonte van te maken om de achterste pitten te gebruiken tijdens het koken. Je kleintje kan niet bij de achterste pitten komen, waardoor de kans op ernstige brandwonden significant verkleint wordt.

Draai de hendels van alle potten en pannen naar binnen als je toch de voorste pitten moet gebruiken. Dit zal voorkomen dat je kind de hendels vast kan pakken en naar beneden kan trekken.

De eenvoudigste manier om een fornuis babyveilig te maken, is de knoppen verwijderen. De meeste knoppen van een gasfornuis kan je makkelijk losmaken. Het overgrote deel kan je makkelijk lostrekken, terwijl je voor sommige andere een enkele schroef los moet draaien.

Verstop de knoppen totdat je het fornuis moet gebruiken. Maak ze eenvoudig vast en vergeet niet om ze weer op te bergen wanneer je klaar bent.

Sommige personen zullen het niet fijn vinden om losse knoppen van een gasfornuis te hebben. Deze kan je namelijk kwijtraken, wat erg frustrerend kan zijn. Als de kans groot is dat dit bij jou gebeurt, dan kan je ook een bescherming kopen die je over de knoppen plaatst. Deze voorkomen dat je kind met de knoppen kan spelen.

 

Houdt je keuken schoon

Je keuken kan snel een zootje worden tijdens het koken. Zelfs als schoonmaken niet je sterkste punt is, is een schone keuken belangrijk wanneer je kinderen in je huis hebt.

Je kind ziet alles dat op de grond ligt. Als het op de grond ligt, dan is de kans groot dat je kind het in zijn/haar mond zal stoppen. Die kruimels op de tegels, de spetters van de spaghettisaus, alles is prima voor een baby.

Je moet erg grondig zijn met het schoonmaken terwijl je baby begint te ontwikkelen wat wel en niet in de mond kan. Wees erg grondig!

Keuken

 

Schoonmaakmiddelen

Nu we het toch over schoonmaken hebben, is het een goed idee om een kijkje te nemen naar de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Afwasmiddelen, pesticiden en andere giftige huishoud chemicaliën zou je achter vergrendelde deuren moeten verbergen of ver uit het bereik van je kinderen moeten plaatsen.

Je zou ook moeten overwegen om de erg krachtige schoonmaakmiddelen niet meer te gebruiken. Ammoniak en chloor zijn bijvoorbeeld niet alleen erg giftig, maar kunnen ook giftige dampen afgeven die schadelijk zijn voor je baby.

Azijn, borax, bijenwas, mineraalolie, bleek zonder chloor en luchtdruk ontstoppers zijn allemaal bewezen, efficiënte en veilige schoonmaakproducten. Het gebruik van minder krachtige chemicaliën verminderen kan zelfs de kans op astma bij ontwikkelende kinderen verlagen. Je hebt niets om te verliezen.

 

Maak je vaatwasser babyveilig

Het is ongelofelijk hoeveel meer afwas je hebt met de toevoeging van een nieuw familielid. Alhoewel je vaatwasser de tijd die spendeert aan afwassen flink in zal korten, zijn er wel verscheidene gevaarlijke voorwerpen binnen het handbereik van je baby als deze de deur opent.

Vaatwasblokjes, vieze messen, glas, porselein en bestek. Je wilt niet dat je kind hiermee speelt. Probeer er een gewoonte van te maken om messen en scherpe voorwerpen naar beneden gericht in de vaatwasser te doen. Op deze manier zal je kind niet de scherpe kant vast kunnen pakken.

Doe nooit het vaatwasblokje in de vaatwasser totdat je klaar bent om deze aan te zetten. De meeste van deze blokjes zijn giftig en kunnen ook een stikgevaar vormen.

Je kan de deur van je vaatwasser beveiligen met een multifunctionele riem sluiting. Deze zijn zeer handig, want naast de vaatwasser kan je ze bijvoorbeeld ook gebruiken voor het toilet of de koelkast.

Alhoewel de riemen niet zullen voorkomen dat je kind met de knoppen speelt, zorgen ze er wel voor dat hij/zij geen toegang heeft tot de gevaarlijke inhoud van de vaatwasser.

Belangrijk: Voordat je iets aanbrengt dat zelfklevend is, moet je ervoor zorgen dat je de oppervlakte waar je hem aan wilt brengen goed schoonmaakt met alcohol. Dit geeft je de beste grip en zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kan maken van dit soort sluitingen.

 

Maak je magnetron babyveilig

De magnetron is ontworpen om de aandacht van je baby te trekken. Knoppen die piepen wanneer je er op drukt. De binnenkant draait rond. Het is leuker dan elk babyspeeltje dat wij ooit hebben gezien.

Je wilt voorkomen dat je kind dingen in de magnetron doet en ze probeert te koken. De multifunctionele riemen die we hierboven genoemd hebben zijn perfect om de deur van de magnetron te beveiligen.

Je kan voorkomen dat je kind met de magnetron speelt door hem zover mogelijk naar achteren te plaatsen op het aanrecht.

Fornuis babyveilig maken

 

Beveilig keukenkastjes en laden

In de keuken zitten de gevaarlijkste dingen achter keukenkastjes en laden. Messen, schoonmaakproducten, vuilniszakken etc. Je wilt niet dat je kleintje met deze gaat spelen.

 

Keukenkastjes

Laten we eens een kijkje nemen naar de gevaren die achter keukenkastjes gevonden kunnen worden.

 • Gevaarlijke voorwerpen zoals scherpe messen en giftige stoffen.
 • De kastjes kunnen gesloten worden terwijl de vingers van je kleintje er tussen zitten, wat tot flinke verwondingen kan leiden.
 • De volledige inhoud kan over de vloer verspreid worden, omdat je kind het leuk vindt.
 • Keukenkastjes kunnen constant dicht gegooid worden. Vermakelijk voor een kind, maar een test voor de zenuwen van ouders.

Nu we de gevaren geïdentificeerd hebben wordt het tijd om naar de drie beste oplossingen te kijken die beschikbaar zijn. Het mooie van deze producten voor een babyveilige omgeving, is dat je niet hoeft te boren of schroeven om ze te installeren.

 • Magnetische sloten. Deze sloten zijn de meest favoriete manier om keukenkastjes babyveilig te maken. Ze zijn niet alleen erg effectief, maar ook erg simpel om te gebruiken.
 • Riem sloten. Wederom komen deze sloten erg van pas. Afhankelijk van de hoeveelheid keukenkastjes die je hebt zal dit er echter niet heel mooi uit zien.
 • Koord sloten. Deze kan je alleen gebruiken voor keukenkastjes met ronde knoppen naast elkaar. Je kan ze dus niet voor enkele kastjes gebruiken, maar ze zijn wel super makkelijk om te gebruiken, zelfs met een hand.

 

Laden

Laten we een kijkje nemen naar de gevaren van laden.

 • Laden bevatten gevaarlijke voorwerpen zoals scherpe messen en giftige stoffen.
 • De laden kunnen gesloten worden terwijl de vingers van je kleintje er tussen zitten, wat tot flinke verwondingen kan leiden.
 • De volledige inhoud kan over de vloer verspreid worden, omdat je kind het leuk vindt.
 • Laden kunnen als ladders gebruikt worden om hogere gebieden te bereiken (ja kinderen zijn erg vindingrijk).

Laden kunnen ook constant dicht gegooid worden. Niet direct gevaarlijk voor een kind, maar een test voor de zenuwen van ouders.

Magnetische sloten werken wederom erg goed om laden babyveilig te maken. Je kan ook een lang voorwerp tussen de hendels van de laden stoppen (als deze gesloten en achtereenvolgens zijn) als een doe het zelf oplossing. De ondersta lade moet hiervoor wel aardig dicht bij de vloer zitten.

 

Beveilig die prullenbak

Je prullenbak is net een schatkist voor je kleine baby. Open deze en je vindt allemaal rare kleuren en vormen er in liggen. De inhoud van een prullenbak is niet iets wat je in de buurt wilt hebben van je kind. Scherpe blikjes en rauw vlees zijn een aantal dingen die je in prullenbakken kan vinden.

De makkelijkste manier om je prullenbak babyveilig te maken is hem in een keukenkastje zetten. Als kinderen iets niet zien, dan vergeten ze dat vaak snel. Alhoewel deze methode populair is bij een hoop ouders, vinden sommige het vervelend om elke keer het keukenkastje te openen.

De andere optie is een prullenbak met veerslot kopen. Het veerslot zal voorkomen dat je nieuwsgierige kind de prullenbak opent en de inhoud gevaarlijke speeltjes worden.

Magnetisch slot

 

Pas op met plastic zakken

Als je net boodschappen gedaan hebt, dan is de kans groot dat je daar een aantal herbruikbare plastic zakken voor hebt gebruikt. Deze zakken kan een kind over zijn hoofd trekken, wat snel kan leiden tot verstikking. Pas op wanneer je de plastic zakken opruimt dat er niet eentje op de grond valt. Ze maken namelijk bijna geen geluid en zijn erg gevaarlijk.

 

Je voedselrestenvermaler en afvalpers babyveilig maken

Als je een voedselrestenvermaler hebt die gebruikt maakt van een continue doorvoer, dan moet je kijken hoe je kan voorkomen dat je kleintje met de knop gaat spelen. De makkelijkste manier is om de knop te vergrendelen. Als je kind de vermaler niet aan kan zetten, dan is er geen gevaar. Zo simpel is het.

Als je vermaler een schakelaar gebruikt die vergelijkbaar met een lichtschakelaar is, dan heb je geluk. Het babyveilig maken van je vermaler is erg simpel en goedkoop. Het enige wat je nodig hebt is een bescherming voor de schakelaar.

Als je huis uitgerust is met een afvalpers, dan moet je testen dat deze niet werkt wanneer de deur openstaat. Is dit wel het geval, dan moet je direct contact opnemen met de klusjesman. Als je een sleutel nodig hebt voor jou model, dan moet je ervoor zorgen dat deze nooit binnen handbereik van je kind ligt.

 

Maak je koelkast kindveilig

Wanneer je je koelkast babyveilig wilt maken moet je op het volgende letten:

 • Maak onder de koelkast schoon. Hier kan snel flink wat viezigheid ophopen, wat je kind makkelijk op kan pakken.
 • Maak de water en ijs dispenser vast als je deze hebt.
 • Gebruik het bekende zelfklevende riem slot om te voorkomen dat je kind de koelkast opent.

 

De veiligste manier om je kind mee te laten koken

Nu je er alles aan gedaan hebt om je keuken veilig te maken voor jonge kinderen, ben je er klaar voor om je kleintje als chef te laten spelen. Koken is een leuke kijk en voel activiteit die je kan delen met je jonge kind.

Daarmee bedoelen we uiteraard niet dat je je kleintje een mes geeft om groenten in stukjes te snijden. Simpele recepten zoals het maken van brood zijn een geweldige manier om je kind te vermaken en hem bekend te maken met de wereld van koken.

Het probleem is echter dat je kind veel kleiner is dan het aanrecht waar je het eten klaarmaakt.

Hoe zorg je ervoor dat je kleintje op gelijke hoogte staat met het aanrecht zonder de bewegingsvrijheid teveel te beperken? Je kan niet een stoel gebruiken, aangezien het gebrek aan zijkanten betekent dat je kind makkelijk op de grond kan vallen. Veel ouders gebruiken een opstapje die hier speciaal voor gemaakt is.

Een babyveilig opstapje biedt je kind de onbeperkte vrijheid om te bewegen en dat is wat alle master chefs nodig hebben. Tegelijkertijd biedt het een veilige en beschermde omgeving.

Probeer wanneer je op zoek gaat naar opstapjes de soort te vermijden die je in elkaar kan klappen om ruimte te besparen. Alhoewel de ruimtebesparende feature mogelijk interessant klinkt, moet een beetje stabiliteit opgeofferd worden om dit te bereiken.

Nieuwsgierig kind

 

Conclusie

En daarmee komen we aan het einde van deze gids over het babyveilig maken van je keuken. We horen graag hoe jij je kind veilig houdt in de keuken. Laat het ons hieronder weten.

1 COMMENT

 1. Wij zijn onze nieuwe keuken ook veilig aan het maken voor de kinderen. Er is veel waar je rekening mee moet houden. Hoekjes, scherpe voorwerpen en vuur moeten allemaal buiten handbereik blijven van kinderen. Gelukkig zijn er veel systemen die veiligheid garanderen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here