Home Testlab: hoe wij babyfoons getest hebben

Testlab: hoe wij babyfoons getest hebben

We zijn onze babyfoon-reviews begonnen door, zoals we dat altijd doen, de best beoordeelde en populairste producten te onderzoeken. Op deze manier bepalen we welke producten in onze fysieke testronde terecht mogen komen. We hebben gekeken naar populaire babyfoons die in opkomst zijn, maar ook naar standaardexemplaren waar menig ouder al tijden op vertrouwt. In totaal hebben we in detail gekeken naar meer dan 40 babyfoons, met prijzen tussen de €16 en €300, voordat we een  lijst opstelden met de 20 finalisten die we uitvoerig zouden testen.

Pijnbank voor Babyfoons

We hebben iedere babyfoon onderworpen aan een aantal tests, waarmee we de best presterende apparaten kunnen herkennen. Deze tests zijn ontworpen om objectief de prestaties te kunnen bepalen op het gebied van bereik, helderheid, storing, gebruiksgemak, functionaliteit, accuduur, en meer. We hebben een combinatie van lab-tests en praktijkonderzoeken gebruikt om onze beoordelingen en meningen te ondersteunen.

We hebben een gecontroleerde omgeving opgesteld door het geluid van een huilende baby op te nemen, en het achtergrondgeluid van een echte kinderkamer, en deze geluiden in een loop te laten draaien op een iPod. Op deze manier konden we iedere babyfoon testen onder ideale omstandigheden. Om het geluid te meten gebruikten we een industriële geluidssensor, en voor de bereiktests een commerciële afstandsmeter.

Bereiktests

Volgens ons zijn de tests met betrekking tot bereik het belangrijkst. Het is van essentieel belang dat een babymonitor in je huis de afstand kan overbruggen tussen de slaapkamer van de ouders en die van de baby. Het liefst zou de verbinding ook moeten werken vanuit de keuken en de woonkamer. De meeste babyfoons hebben een bereikspecificatie op de doos. Wij kwamen erachter dat deze waardes onbetrouwbaar zijn, en weinig van doen hebben met de daadwerkelijke resultaten.

Bereiktest Binnen de Deur

Prestaties binnen de deur zijn waar het echt om draait bij babyfoons. Bereiktests in het open veld zijn leuk om te zien, maar betekenen helemaal niks. Het gaat erom hoe goed de babyfoon werkt binnen je huis, en daar zul je muren, storing van andere apparaten, en mogelijke storing van babyfoons of telefoons van de buren tegenkomen. We hebben, om het bereik in een huis te testen, toegang weten te krijgen tot een huis waar je babyfoons echt het vuur aan de schenen kunt leggen, met tot wel acht muren over een afstand van 38 meter. Dit huis had actieve WiFi-netwerken, draadloze telefoons, meerdere mobieltjes, en verschillende andere draadloze apparaatjes. De ideale omgeving, dus, om de slechte signalen van de goede te onderscheiden. We hebben de afstand en het aantal muren dat het signaal kan doordringen voor iedere babyfoon genoteerd. In sommige gevallen werd de maximale afstand aangegeven door een wegvallende verbinding, in andere door een onacceptabele hoeveelheid ruis. Slechts één babyfoon, de Angelcare Deluxe, werkte nog door alle muren heen op de maximale afstand van 38 meter (de Philips Avent DECT en Angelcare Sound kwamen in de buurt, met 7 muren en 34 meter).

Bereiktest in het Open Veld

De meeste producenten geven een specificatie die het bereik, in feet of meters, aangeeft in het open veld (het bereik zonder obstakels). Wij wilden zien of we hun claims konden bevestigen in onze eigen tests. Om dit te bereiken lieten we onze huilende-baby-iPod spelen in de zender van iedere babyfoon, en liepen we weg met de ontvanger tot deze het signaal verloor of de storing onacceptabel werd.

We waren blij verrast dat veel babyfoons, zoals die van Angelcare, Philips, en Motorola, hun nominale bereik zelfs overtroffen in onze tests. Sommige andere merken, zoals Graco en Fisher-Price, kwamen echter niet eens in de buurt van hun geclaimde bereik. Deze claims krijgen van ons dan ook de “liegebeest”-beoordeling op het gebied van geloofwaardigheid.

Helderheidstest

Het is niet enorm belangrijk om kraakhelder geluid te krijgen van je babyfoon – zo lang je je baby kunt horen huilen heeft hij zijn werk gedaan – maar het is zeker fijn om helder, weinig vervormd geluid te hebben. In de praktijk wordt de kwaliteit van het geluid vaak aangetast door ruis of achtergrondgesis (zoals van een radio die slecht is afgestemd), waardoor je de baby minder goed kunt horen – het kan je zelfs wakker houden, terwijl je de slaap zo hard nodig hebt. De geluidskwaliteit varieert sterk van babyfoon tot babyfoon. We hebben iedere babyfoon getest op accuraatheid (klinkt het geluid in de babyfoon hetzelfde als dat in de babykamer), evenals gesis en ruis.

Storingstest

Babyfoons ervaren twee soorten signaalstoring. De eerste is de afname van kwaliteit die gepaard gaat met een grotere afstand of een groter aantal muren. Naarmate deze variabelen toenemen wordt het signaal zwakker, en wordt het achtergrondgeluid duidelijk. Dit is vooral opvallend bij goedkopere babyfoons, waarbij de storing al ondoenbaar kan worden bij matige obstakels (>15 meter en 4 muren). De andere bron van storingen bestaat uit andere apparaten die werken via radiofrequenties, zoals andere babyfoons (bijvoorbeeld bij de buren) en/of draadloze telefoons. De duurdere babyfoons, zoals de Philips Avent DECT, lijken vrijwel immuun voor dit soort storingen, en vinden automatisch een helder kanaal voor de communicatie. Aan de andere kant waren alle babyfoons van minder dan €45 erg gevoelig voor storingen van andere babyfoons, zelfs als ze op verschillende kanalen waren ingesteld.

Geluidsniveau & Geluidsactivering

We hebben een herhalend MP3-bestand gebruikt, dat wisselde tussen 30 seconden geluid van een huilende baby en 30 seconden achtergrondruis. We plaatsten de zender van alle sets in een kamer, en speelden dat bestand op een meter afstand af op het standaardvolume. In de kamer daarnaast gebruikten we een geluidsmeter om de maximale en minimale geluidsniveaus in dB te meten, die uit de ontvanger te horen waren. Iedere ontvanger was op maximaal volume gezet voor deze test, en we maten het geluidsniveau op twaalf centimeter afstand (de resulterende waarde in decibels staat in de Maximaal Geluid-rij van onze vergelijkingstabel). Van de babyfoons met geluidsactivering wilden we weten of ze erin slaagden het geluid van de huilende baby door te geven, maar het achtergrondgeluid weg te filteren. Als dit lukte, zul je in de vergelijkingstabel een minimumgeluid zien van 0 dB (wat betekent dat het achtergrondgeluid compleet werd weggefilterd). Als het minimumgeluid niet 0 dB is, geeft de waarde aan hoe hard de achtergrondruis werd doorgegeven (met de babyfoon op maximaal volume).

Gebruiksgemak

Voor iedere babyfoon hielden we bij hoeveel tijd het kostte om hem in te stellen, en gaven we een oordeel over het gebruiksgemak. We testten de controlefuncties zoals het in/uitschakelen en het wijzigen van de gevoeligheid van de geluidsactivering (als die functie aanwezig was), het terugpraten tegen de baby, etc.

Voor het merendeel waren de babyfoons met alleen geluid makkelijk te installeren en gebruiken.

De video-babyfoons varieerden aanzienlijk op het gebied van gebruiksgemak, en je zult de scores zien variëren van een 8 (MobiCam, die voornamelijk makkelijk in gebruik is omdat hij geen functies biedt) tot een dieptepunt van 1 (Y-Cam, die vooral lastig te hanteren bleek bij het koppelen met een iPhone).

De andere uitdaging op het gebied van gebruiksgemak bleek het instellen van de bewegingsdetector van de Angelcare, waarvoor het nodig is om een speciaal gemaakt bord onder de matras van de wieg te leggen (Angelcare raadt masonite aan, wij gebruikten hoge kwaliteit multiplex).

Batterijduur

We hebben de batterijduur van iedere babyfoon getest door de ontvanger volledig op te laden, en gewoon te laten functioneren met de bijbehorende zender. De batterijduur werd gemeten in uren en afgerond op tienden van een uur (periodes van 6 minuten).

Besef wel dat de batterijduur op den duur afneemt, en dat we van alle babyfoons verwachten dat oplaadbare batterijen binnen een jaar zouden moeten worden vervangen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here