beste babyfoon tips

7 factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een babyfoon

Het is voor veel families een zegen om een baby alleen in een kamer te laten slapen. Ouders kunnen rustig slapen of relaxen, zonder de baby wakker te maken. Natuurlijk is het wel erg belangrijk om te zorgen dat de baby constant in de gaten wordt gehouden, zodat je altijd weet of hij of zij veilig is of iets nodig heeft. De beste manier om een kind in de gaten te houden is dan ook met een Babyfoon. Babyfoons zijn in alle vormen en maten te krijgen, en veel daarvan zijn gewoon te koop in elektronicawinkels of op Bol. Bij de aankoop van een babyfoon is het belangrijk om een exemplaar te kiezen dat niet alleen bij de unieke omstandigheden van het gezin past, maar dat ook nog betaalbaar en effectief is. Naast deze factors zijn er nog wat andere dingen om in de gaten te houden bij het kopen van een babyfoon. Hieronder vallen bereik, scherm, signaalsoort, veiligheid, draagbaarheid, meerdere monitors, en geavanceerdere functies.

  1. Bereik

Hoewel bijna alle babyfoons tegenwoordig draadloos zijn, kan het bereik nogal variëren. Dit is voor families in grotere huizen, of waar de ouders vaak bezig zijn op grotere afstand van de babykamer, een belangrijke factor om in de gaten te houden. Over het algemeen zou een standaard babyfoon overal in een normaal huis moeten werken, al kan een exemplaar met extra bereik nodig zijn als je hem mee wilt nemen in een tuin of garage.

Frequentie

Het bereik van een babyfoon wordt vooral bepaald door de signaalfrequentie. Basismodellen gebruiken een signaal dat neerkomt op 49 megahertz. Hogere frequenties zorgen voor een groter bereik, maar storingen kunnen voorkomen als ze de 900 megahertz bereiken. Dit komt omdat veel mobiele telefoons ook signalen op die frequentie versturen. Veel nieuwere babyfoons gebruiken een veel hogere frequentie, in de gigahertz, om onderbrekingen te voorkomen. Daar komt ook nog eens het voordeel van een veel groter bereik bij kijken.

  1. Scherm

Net zoals alle technologie ontwikkelt de techniek in babyfoons zich razendsnel, waardoor monitors met geavanceerde functies steeds goedkoper worden. Grotendeels zijn babyfoons echter onder te delen in twee types: audio en video. Met audiomonitors kunnen ouders hun kind alleen horen. Normaal gesproken is hiermee duidelijk te horen of de baby slaapt, en of er problemen zijn. Videomonitors zijn duurder, maar zorgen dat ouders hun kind niet alleen kunnen horen, maar ook kunnen zien. Videomonitors maken gebruik van infraroodsensoren, dus de lichten hoeven niet aan te staan voor een duidelijk beeld.

  1. Signaaltype

Babyfoons zijn lang berucht geweest om hun neiging om storing van andere apparaten op te vangen of die juist te veroorzaken, onder andere bij telefoons, radio’s, en zelfs televisies. Dit komt omdat oudere babyfoons een analoog signaal gebruikten, dat met radiogolven werd verstuurd. Een neveneffect van een analoog apparaat is dat iedereen binnen het bereik mee kan luisteren. Nieuwere babyfoons zijn, om deze effecten te bestrijden, uitgerust met een digitaal signaal. In een digitaal signaal wordt het geluid of beeld verstuurd als datastroom. Niet alleen veroorzaakt dit geen storingen, maar het is ook zelf minder gevoelig voor storing.

  1. Veiligheid

Digitale babyfoons lopen weinig risico op meekijkers, maar andere methoden kunnen worden toegepast om de veiligheid te verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor bezitters van videomonitors, omdat ouders over het algemeen liever geen vreemden willen hebben kijken naar hun slapende kind. Babyfoonbeveiliging bestaat in verschillende vormen. Eén daarvan is bekend onder de naam DECT (Digitaal Verbeterde Draadloze Communicatie). DECT versleutelt in essentie het signaal van de zender, zodat alleen de ontvanger het kan verstaan. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk voor een derde partij om het signaal mee te pikken. Een andere vorm van beveiliging staat bekend als een “digitaal slot”, en verhindert meekijken bij video’s.

  1. Draagbaarheid

Veel ouders zijn druk genoeg om het lastig te maken in één kamer te blijven bij de babyfoon. Hiervoor zijn draagbare ontvangers uitgevonden die in een broekzak of aan een riem kunnen worden meegenomen. Veel draagbare ontvangers zijn hiervoor zelfs uitgerust met een riemclip. Om vanzelfsprekende redenen lopen deze ontvangers op batterijen, zodat kabels geen gevaren of beperkingen opleveren. Met name audiomonitors zijn ontworpen met draagbaarheid in gedachten, omdat videomonitors aan een riem niet makkelijk af te lezen zijn.

  1. Meerdere monitors

Systemen met meerdere monitors kunnen van nut zijn voor ouders die meerdere kinderen, of kinderen in meerdere ruimtes, in de gaten willen houden. Vaak zijn dit varianten op de videomonitor, met meerdere schermen die overeenkomen met de verschillende camera’s, of een scherm dat in meerdere delen is opgedeeld. Natuurlijk vereist dit systeem verschillende zenders die door het huis verspreid zijn.

  1. Geavanceerde functies

Babyfoons kunnen beschikken over een aantal complexere functies waarmee duurdere modellen zich onderscheiden van de basismodellen. Veel van deze functies zijn bedoeld om ouders betere beelden of audio te bieden, of om beter te kunnen beslissen of er een probleem is met het kind.

Reactiefunctie

Het is voor veel ouders belangrijk om op hun kinderen te kunnen reageren als ze onrustig zijn, en hierom hebben sommige babyfoons een reactiefunctie waarmee ouders dat kunnen doen. Dit vereist meestal het indrukken van een knop of schakelaar, waardoor de ouders alleen hoorbaar zijn wanneer zij dat willen.

Licht dat reageert op geluid

In sommige gevallen kunnen ouders niet horen wanneer hun baby onrustig is, door medische omstandigheden of een grote hoeveelheid andere geluiden. In zulke situaties kan het nuttig zijn om een babyfoon te kopen die oplicht ten gevolge van geluid. Dit kan enorm handig zijn in situaties waarin het geluid van een huilende baby storend is, bijvoorbeeld een feest, of tijdens het stofzuigen.

Bewegingssensors

Babyfoons met een bewegingssensor reageren niet wanneer een kind beweegt, maar juist wanneer het een tijd lang niet heeft bewogen. Dit kan praktisch zijn voor ouders die zich zorgen maken over de gezondheid of de ademhaling van hun baby.

Thermometer

Door sommigen worden dekens gezien als een veiligheidsrisico voor baby’s. Hierom kiezen veel ouders voor andere verwarmingsmethoden om te zorgen dat hun kind warm genoeg blijft. Om dit aan te vullen zijn sommige babyfoons uitgerust met thermometers, waarmee ouders de temperatuur van de kinderkamer kunnen meten zonder naar binnen te hoeven gaan.

Conclusie

Een babyfoon is een perfect voorbeeld van technologie die het leven veiliger maakt voor de meest kwetsbare mensen van allemaal, jonge kinderen. Met een babyfoon kunnen ouders hun baby rustig laten slapen in een afgesloten ruimte, en hun gezondheid en veiligheid in de gaten houden zonder ze te storen. De eerste babyfoons waren alleen een manier om naar de baby te luisteren, maar nieuwere monitors beschikken over video en zelfs draadloze interactie om beter te begrijpen wat zich afspeelt in de kinderkamer. Samen met de mogelijkheid om videobeelden van het kind te maken hebben veel babyfoons ook andere functies, zoals betere beveiliging of lampjes die oplichten als de baby geluid maakt. Al deze functies moeten in acht worden genomen bij het kopen van een babyfoon, samen met factoren zoals bereik, signaalfrequentie, en de toegevoegde waarde van overzicht over meerdere kamers. Door deze factoren goed te bestuderen kunnen ouders de babyfoon kopen die aan hun eisen en wensen het best voldoet.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here