Hoe Borstvoeding Geven

Er zijn veel dingen die je moet beslissen wanneer je een baby hebt, waaronder hoe je hem/haar gaat voeden. Veel baby’s worden vandaag gevoed met melkpoeder, maar voor veel ouders kan dit erg duur zijn. De meest natuurlijke manier om een baby te voeden is borstvoeding geven, maar er is een kleine leercurve hoe je dit goed moet doen. Als er een baby op komst is, dan zal de informatie in dit artikel helpen om een aantal vragen te beantwoorden met betrekking tot borstvoeding geven.

Wat zit er in borstmelk

De borstmelk van een moeder komt in stadia nadat de baby geboren is.

Colostrum

Na de geboorte van een baby is de eerste fase van borstmelk colostrum, wat een dunne, transparante of gele vloeistof is. Het is dezelfde substantie die uit de borsten kan lekken tijdens de zwangerschap.

Het is belangrijk dat je baby de colostrum ontvangt, omdat het eiwitten, vitaminen en mineralen bevat die je baby gezond houden. Colostrum bevat ook antilichamen en immunoglobulinen die pasgeborenen beschermen tegen bacteriën en virussen.

Deze substantie stimuleert de eerste stoelgang van een baby en verkleint het risico op geelzucht. Alhoewel je lichaam maar een kleine hoeveelheid colostrum produceert, is het belangrijk om de gezondheid van je baby te beschermen. Na een paar dagen komt de borstmelk van de volgende fase binnen, wat overgangsmelk is.

Waarom Borstvoeding Geven

 

Overgangsmelk

Overgangsmelk is een romigere substantie dan colostrum en arriveert voordat rijpe melk geproduceerd wordt. Het bevat minder immunoglobulinen en eiwitten dan colostrum, maar meer lactose, vet en calorieën om baby te helpen aan te komen en te groeien.

Aangezien je lichaam meer overgangsmelk dan colostrum produceert, worden je borsten mogelijk voller en steviger. Ze voelen mogelijk oncomfortabel aan tijdens deze fase en je voelt mogelijk vreemde sensaties door je lichaam tijdens het borstvoeding geven. Het is echter belangrijk om te rusten en ontspannen tijdens het borstvoeding geven om de melk te laten stromen.

 

Rijpe melk

Na ongeveer twee weken zal een nieuwe moeder rijpe melk produceren. De hoeveelheid is hetzelfde als overgangsmelk, maar het is dunner, meer waterig en het heeft mogelijk een blauwachtige kleur. Nadat het binnengekomen is wordt het mogelijk romiger.

De borsten van de moeder worden mogelijk kleiner en zachter tijdens deze fase, wat normaal is. De veranderingen in de melk helpen bij het bieden van voedingsstoffen aan de baby die hij/zij nodig heeft om te groeien, ontwikkelen en gezond te zijn.

Borstvoeding Geven

 

Een baby helpen bij het vastpakken

Baby’s hebben soms moeite om de borsten van hun moeder vast te pakken en te voeden. Gelukkig kunnen moeders dit probleem oplossen door te weten wat ze kunnen verwachten voordat hun kind geboren wordt.

Volg een prenataal cursus

Voordat je baby geboren wordt is het mogelijk een goed idee om een cursus te volgen over hoe je op de juiste manier borstvoeding geven moet. De meeste ziekenhuizen bieden deze mogelijkheid wel, dus kijk of er bij jou in de buurt een cursus is.

De instructeur leert toekomstige moeder hoe ze hun baby goed vast kunnen laten pakken aan hun borsten door instructievideo’s te laten zien of poppen te gebruiken. Het gebruik van een pop kan moeders helpen om comfortabel te worden met borstvoeding geven.

 

Zoek een plek op waar je kan ontspannen

Het is belangrijk dat je ontspannen bent tijdens het borstvoeding geven, zodat de melk vrij kan stromen. Veel dokters raden aan dat moeders tijdens het borstvoeding geven achterover leunen, ongeveer 45 graden om precies te zijn. Deze positie is niet alleen het meest comfortabel voor de moeder, maar ook voor de baby. Het geeft hen de mogelijkheid om hun hoofd op te tillen en te draaien en hun handen te gebruiken.

Je kan ook een borstvoedingsdoek gebruiken als je in een publieke locatie borstvoeding geven moet, zodat je je comfortabeler voelt.

 

Begin zo snel mogelijk

Een baby heeft een instinct om zich te voeden met een borst, dus je dient zo snel mogelijk na de geboorte te beginnen met borstvoeding geven. Hun neiging om te voeden zal geactiveerd worden en het zal helpen om een adequate hoeveelheid melk te produceren. Het huidcontact die ze ontvangen tijdens het borstvoeding geven en je geur en aanraking kunnen je baby helpen om te zoeken naar je borst voor voeding.

Borstvoeding Geven advies

 

Zorg dat je baby comfortabel is

Zorg voordat je begint met borstvoeding geven aan je baby dat hij/zij dicht genoeg in de buurt van je tepel is. Houd de baby vast hoe jij het comfortabel vindt, maar een suggestie is hem/haar tegen je blote borst en maag neer te leggen met alleen een luier aan. Deze positie maakt het mogelijk dat hun kin en wangen je borsten raken.

Ze kunnen mogelijk ook het colostrum ruiken, vooral als je een beetje naar buiten laat komen door met je vinger over een tepel te wrijven. Ideaal gezien dient de onderlip van de baby in de buurt van het tepelhof te zitten, waar de borstklieren zich bevinden, zodat ze de tepel vastpakken wanneer ze het colostrum proeven.

De mond van de baby dient bijna het gehele tepelhof te bedekken, niet alleen de tepel. Als de baby een kleinere mond heeft, maak het dan makkelijker voor hem/haar om vast te pakken door je vingers in een U-vorm te plaatsen terwijl ze parallel staan met de lippen van de baby. Knijp vervolgens zachtjes in de borst om deze kleiner te maken, zodat het tepelhof in het mondje van de baby past.

 

Signalen van goed vastpakken

Je dient te kunnen herkennen wanneer je pasgeborene goed vastpakt en wanneer hij/zij hier problemen mee heeft. Wanneer hij/zij goed vastpakt, dan voel je een lichte trekkende sensatie terwijl de baby melk drinkt.

Om er zeker van te zijn dat de baby slikt moet je kijken naar hun slaap en onderkaak. Deze moeten in een ritme bewegen en je hoort mogelijk een kleine zucht tijdens het voeden, wat komt door het uitademen na het slikken.

Tijdens de eerste fase hoeven ze niet zo vaak te slikken, omdat de hoeveelheid colostrum niet erg groot is. De lippen van de baby moet de tepel en het tepelhof bedekken, net als de mond van een vis of een open bloem. Als de mond verscholen zit, dan krijg je mogelijk uiteindelijk zere tepels.

 

Let op problemen

Terwijl je borstvoeding geeft dien je de signalen te moeten weten wanneer er iets niet goed is tijdens het voeden. Alhoewel je borsten in het begin een beetje gevoelig zijn, horen ze niet pijnlijk te zijn.

Het moet niet zo zijn dat je het gevoel hebt dat er gebeten of geknepen wordt in je tepel tijdens het voeden. Kijk ook naar de tepels na het voeden. Een indicator dat er iets fout is zal een gescheurde huid rond de tepel of het tepelhof, een ingedrukte tepel of bloeden zijn.

Als je deze problemen opmerkt, neem dan contact op met een kinderarts of een borstvoedingsspecialist. De baby heeft mogelijk een strakke kaak of de tepels zijn vlak of omgekeerd. Gelukkig zijn dit problemen die een borstvoedingsspecialist op kan lossen.

Borstvoeding Geven tips

 

Hoe vaak moet je borstvoeding geven?

Alhoewel veel ouders hun baby’s aan een voedingsschema willen houden, raden sommige professionals aan om de baby te laten weten wanneer hij/zij honger heeft. Er zijn verschillende signalen die je baby zal laten zien wanneer hij/zij honger heeft.

 

Signalen dat een baby honger heeft

  • Moeilijk zijn of huilen.
  • Tegen je borst leunen.
  • Op hun handen of vingers zuigen
  • Getuite lippen, hun mond openen of hun tong uitsteken.

Tijdens de eerste paar weken zijn ouders mogelijk erg moe, vooral een moeder die borstvoeding geeft, aangezien pasgeborene elke anderhalf tot drie uur voeding nodig hebben. Tijdens deze eerste maand voeden ze tussen de acht tot twaalf keer per dag. Wanneer ze wat ouder worden, vier tot acht weken oud, dan zullen ze zeven tot negen keer per dag voeden.

 

Groeispurt

Je zal op kunnen merken wanneer je baby een groeispurt heeft, aangezien hij/zij vaker wil voeden of meer melk wil. De meeste baby’s hebben een groeispurt rond de zeven tot veertien dagen oud, drie tot zes weken oud, rond de vier maanden oud en daarna rond de zes maanden oud.

Maak je niet te veel zorgen wanneer je baby gewicht verliest voordat ze aankomen, omdat de meeste pasgeborenen ongeveer zeven procent van hun lichaamsgewicht kwijtraken tijdens de eerste dagen van hun leven. Daarna zullen ze ongeveer 170 gram per week aankomen. Het is een goed idee om je baby te laten wegen na de eerste week of aan het begin van de tweede week.

Als je zorgen maakt dat je baby niet genoeg voed, dan hoef je je geen zorgen te maken als je pasgeborene elke 24 uur tussen de vier tot zes natte luiers heeft. Rond de leeftijd van zes weken zal de hoeveelheid natte luiers afnemen naar vier tot vijf per dag, maar de hoeveelheid urine zal toenemen van ongeveer drie eetlepels naar tussen de vier en zes eetlepels.

Een pasgeborene heeft rond de drie tot vier ontlastingen per dag, maar sommige poepen elke keer tijdens het voeden. Hun ontlasting dient zacht tot lopend of soms zaadachtig tot vol te zijn, met een gele kleur. De afmeting dient ongeveer rond de 25 mm of iets groter te zijn.

Na ongeveer vier tot zes weken zal de frequentie van de ontlasting vertragen en sommige baby’s zullen rond de zeven tot tien dagen geen enkele hebben. Dit is echter normaal en zolang je baby aankomt is er niks aan de hand.

Alhoewel het mogelijk is om van alles te leren over borstvoeding geven voordat je baby arriveert, dien je het zelf te ervaren om te begrijpen hoe je het succesvol moet doen, omdat zodoende je kind de voedingsstoffen te geven die hij/zij nodig heeft om te groeien en gezond te zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here